A többség nincs elragadtatva a torna időpontjától, most azonban előkerült valaki, akinek sikerült megtalálnia a dolog jó oldalát, legalábbis egy ország számára.
Amikor az akkoriban még Sepp Blatter által vezetett FIFA Katarnak ítélte a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát, a sportág szereplői és szurkolóik milliói kezdték ráncolni a homlokukat, hogy a nyilvánvaló gazdasági nyereségek mellett a nagyjából nulla futballhagyománnyal rendelkező olajhercegség hogyan lesz képes minőségi otthona lenni a világ legnagyobb sporteseményének?
A ráncokat az elmúlt tíz év stadionépítési botrányai nem különösebben tudták eltüntetni, a világ azonban idővel kénytelen volt szép lassan beletörődni a megváltoztathatatlanba. Később aztán jött a forradalmi intézkedés, amely, tekintettel a tikkasztó katari nyárra, az európai korai tél időszakára tette át a hagyományosan a klubszezon végeztével megrendezett világbajnokság idejét.
UEFA Nations League
Veszélybe került Kalvin Phillips vb-je
18/09/2022 - 10:36

Sepp Blatter

Fotó: AFP

Így lehet az, hogy a 2022/2023-as szezonban gőzerővel kell pörgetni a bajnoki fordulókat és az európai kupamérkőzéseket, a csapatoknak ugyanis számolni kell egy közel kéthónapos kényszerszünettel, amelyet a torna, valamint az arra való felkészülés igényel. Hogy a hagyományosan a szezon első harmadának végére eső időszakra hogyan sikerül a nagycsapatoknak a csúcsformát időzíteni, az még talány, és legyen a szövetségi kapitányok dolga, most azonban előállt valaki, aki komoly érvektől támogatva mondja, hogy ez a torna az angoloké lehet.
Fabio Capello neve minden futballrajongó számára ismerősen cseng, hiszen az olasz edzőlegenda játékosként és klub-, valamint különböző válogatottak edzőjeként bő fél évtizedet töltött el a labdarúgásban. Az oldalvonal mellett irányítva négy és fél évet eltöltött az angol válogatott szövetségi kapitányaként, ahova nagy reményekkel érkezett, amelyekhez képest visszafogott teljesítménnyel és egy kisebb botránnyal a háta mögött volt kénytelen távozni a szigetországból.

Fabio Capello

Fotó: AFP

Az edzősködéstől 2018-ban visszavonuló szakember most a közelgő világbajnoság esélyeit latolgatva épp korábbi angol munkaadóit jelölte meg a torna egyik esélyeseként, érvként pedig épp a Mundial sokat szapult időpontját hozta fel elsősorban.
“Nagy érdeklődéssel fogom figyelni a világbajnokságot, kiváncsi vagyok, hogy melyik csapat lesz képes a csúcson zárni a tornát. Angol kapitányként azt tapasztaltam, hogy az angol játékosok szeptember-november között képesek a legjobb teljesítményre, akkor a legjobb csapatok ellen is eséllyel léphetnek pályára. Március és április már sokkal bizonytalanabb a teljesítmény szempontjából, mert addigra már akkora adag terhelés van mögöttük, hogy egyszerűen elfáradnak. Ennek megfelelően a júniusi mérkőzések voltak a leggyengébbek.”
Anglia minden egyes világversenynek a végső győzelemre esélyes válogatottak egyikeként vág neki, a várakozásoknak azonban rendszerint képtelen megfelelni. Ez a negatív tendencia a Sam Allardyce csúfos bukása után előbb átmeneti megoldásként a kispadra leültetett, majd ott véglegesített Gareth Southgate ideje alatt tört meg, a háromoroszlánosok ugyanis a 2018-as világbajnokságon a negyedik helyen végeztek, 2021-ben pedig Európa-bajnoki ezüstérmet szereztek.

Gareth Southgate

Fotó: AFP

Katari esélyeiket aligha alapozhatják arra, hogy ha folytatódik az elmúlt két torna tendenciája, akkor a helyezések felezéseként egy negyedik és egy második helyet csakis egy világbajnoki cím követhet, ugyanakkor Capello mester érvelése sem életbiztosítás a többiekkel szemben. Persze, az angol válogatott most is remek erőkből áll, Harry Kane személyében pedig megvan a manapság nemzetközi deficitnek számító vérbeli befejező csatáruk is.
Visszatérve Capellóra, az olasz mester megszólalásában hozzátette:
“Katarban szeretném tesztelni az elméletemet az angolokkal kapcsolatban. A csapat az évnek ebben az időszakában rendszerint jól teljesít, a keretet jó játékosok alkotják, akiket egy remek edző fog össze. A kérdés már csak az, hogy versenyképesek tudnak-e lenni és nagy eredményt elérni egy világbajnokságon.”
Az angol válogatott a világbajnokság B-csoportjában szerepel, ahol sorrendben Irán, az Egyesült Államok és Wales lesz az ellenfele.
Forrás: goal.com
UEFA Nations League
Rossi-interjú: "Azért is szeretem a magyarokat, mert rendkívül őszintén mutatják, ha boldogok"
17/06/2022 - 09:19
UEFA Nations League
Az évszázad mérkőzése – 352 magyar futball podcast
16/06/2022 - 05:55