Angliában áll a bál Luke Shaw körül. A szigetország közvéleménye már azt is nagyon nehezen nyelte le, hogy a 19 éves játékosért világrekordot jelentő 30 millió fontot fizetett a Manchester United, ám akkor még nem Shawra haragudtak, hiszen mit tehet ő arról, hogy mennyit fizetnek érte. Arról azonban már tehet, hogy fogalma sincs arról, hogy ki az a Tony Adams, ami Angliában klubérzelmektől függetlenül felér a szentségtöréssel.
Frank Lampard állítása szerint Luke Shawnak lövése sincs arról, hogy ki az a Tony Adams. A Manchester United 19 éves védőjéről, - aki pár hónapja a világ legdrágább 20 éven aluli játékosa lett amikor Louis van Gaal kifizette érte a Southamptonnak a 30 millió fontot -, egy közte és Frank Lampard között lezajlott beszélgetés során derült ki, hogy nem ismeri az Arsenal és az angol válogatott legendás védőjét.
"Éppen beszélgettem Luke Shaw-val és a beszélgetés közben megemlítettem Tony Adams-t. Úgy tűnt, hogy fogalma sincs arról, hogy kiről is beszélek. Rákérdeztem, hogy csak szórakozik-e velem, de ő visszakérdezett, hogy melyik csapatnál játszott. Ekkor ébredtem rá arra, hogy itt az ideje visszavonulnom"
- elevenítette fel a fiatal védővel folytatott beszélgetését Frank Lampard, aki bár valóban visszavonult, de szerencsére "csak" az angol válogatottban való szereplésétől.
Serie A
Eriksen visszatért Olaszországba, ahol még akár el is tilthatják a játéktól
14 ÓRÁJA

Luke Shaw kihúzta a gyufát

Fotó: Eurosport

Az internetet és a közösségi médiát szinte másodpercek alatt elárasztották a Shaw-t elítélő írások, megjegyzések, Facebook és Twitter posztok. "Shaw védő létére nem tudja ki az a Tony Adams?" "Az angol válogatottban szerepel, ráadásul védőként és a háromoroszlánosok legendás védőjét nem ismeri?" "Hogy kaphat fizetést Shaw egy PL-klubtól, miközben fogalma sincs arról, hogy ki az a Tony Adams?" "Milyen világban élünk, ha egy Luke Shaw nem tudja, hogy ki az a Tony Adams?" "Luke Shaw nem tudja ki az a Tony Adams? Itt az ideje, hogy visszavonuljon."
Ilyen és ehhez hasonló megjegyzések láttak napvilágot a hír hallatán, szegény Shawról szinte pillanatok alatt lehúzták a keresztvizet. De mi is a bűne Luke Shawnak? Valóban tudnia kéne, hogy ki is az a Tony Adams?
Tony Adams
az angol labdarúgás ikonikus alakja, már az 1988-as labdarúgó Európa-bajnokságon is ott volt, igaz Shaw ekkor még pajzán kis gondolat sem volt a szülei fejében, hiszen az MU tinije 1995-ben született. Adams a klubhűség mintaképe, 1980-tól egészen 2002-ig az Arsenalt erősítette. Tony Adams akkora ember, hogy Londonban még a Chelsea, de talán még a Tottenham drukkerek is díszsorfalat állnak neki, ha az útjukba téved. Tony Adamsről Nick Hornby legendás önéletrajzi ihletésű könyve, a Fociláz is hosszasan megemlékezik, nem is csoda, hiszen az író menthetetlen Arsenal drukker. De Tony Adams a Brit Birodalom Rendjének tagja, egyelőre még nem "Sir", de csak idő kérdése, hogy az legyen. Tony Adams neve fogalom, nem csak Angliában, de szerte a világban, és itt nem a játékosokra gondolok, a "kollégákra", hanem azokra is, akik szeretik a labdarúgást. Tony Adams olyan, mint Klaus Augenthaler, mint Andy Brehme, mint Franco Baresi, mint Ronald Koeman, mint Hierro, mint Marcel Desailly, igaz legenda. Tony Adams nem mellékesen négyszer nyert bajnokságot az Arsenallal, nyert három FA-kupát, és többek között egy UEFA-kupát is. Tony Adamsről szobrot állítottak az Emirates Stadion előtt.

Tony Adams és David Seaman az Arsenal legendái. Van olyan, aki ne ismerné őket

Fotó: Eurosport

Bevallom, nem vagyok egy múltban élő ember, nem szeretek nosztalgiázni, a múltba révedezni, "bezzegezni". Megkockáztatom, hogy legyen bármekkora szentségtörés is, nem biztos, hogy elsőre rögtön hibátlanul fel tudnám sorolni az Aranycsapat összeállítását. Ugyanakkor tudom, hogy ki volt a Bozsik József, ki volt a Lantos, ki volt a Lóránt. Azt is tudom, hogy volt egy Mészölyünk és nem csak a TrollFocinak köszönhetően a BDSRSTNT neki! Emlékszem Keller Józsira, igaz nem "legendás" mozdulataira, vagy fejeseire, csak a hírhedt és sajnálatos talpalására, amit élő egyenesben láttam. De emlékszem Mracskó Mihályra, később például Sebők Vilmosra és Hrutka Jánosra, hogy csak korszakok nagy(obb) védőit említsem. Persze a játéktudás, ahogy közeledünk a jelenkorhoz, a felsoroltak tekintetében enyhe gyengülést mutat egy idő után, de nem ez a lényeg. Hanem az, hogy nem tudom elképzelni azt, hogy ha az 1990 után született NB I-es magyar védőkhöz egy körkérdést intéznénk, akkor tízből tíz ne tudna legalább egy mondatot mondani róluk, megkockáztatom az Aranycsapat tagjain kívül azt is tudnák, hogy fentebb nevezettek mely kluboknak voltak illusztris tagjai.
Szóval a válaszom igen! Luke Shawnak tudnia kéne, hogy ki is az a Tony Adams és ha valóban nem ismeri, akkor szégyellje magát. Nem mentség, hogy 1995-ben született, és az sem mentség, hogy hét éves volt, amikor Adams visszavonult. Tony Adams az angol labdarúgás ikonja, ráadásul védő, ahogy Shaw is az. Persze Adams nem volt akkora világklasszis a maga posztján, mint mondjuk Gary Lineker a sajátján, de akkoriban nem nagyon futkostak még a pályán Dani Alves szintű védők, így miután nem lőttek annyi gólt és nem is vették ki a részüket annyira a támadásokból, nem is tűnhettek ki annyira. Viszont sallangmentesen elvégezték a piszkos munkát, tették a dolgukat, mindezt többnyire hibátlanul, sőt olykor szabadrúgásból vagy egy szöglet után azért betaláltak így vagy úgy.
Luke Shaw - ha valóban így van-, akkor az angol labdarúgás egyik legnagyobb legendáját nem ismeri, ami szinte hihetetlen, hiszen nem volt olyan rég, hogy Adams még az Arsenal mezében futott ki a pályára. Már magában az is megdöbbentő lenne, ha ugyan tudná kiről van szó, csak nem tudná beazonosítani, hogy mely csapatban játszott karriere során, hiszen Adams és az Arsenal egy és ugyanaz. Remélem Lampard valamit félre értett, hiszen Tony Adams az angolok Paolo Maldinije, Francesco Tottija, Javier Zanettije, Bozsik Józsefe. Tony Adamset nem ismerni egyenlő a felségárulással!
Labdarúgás
A 11 legfontosabb keddi átigazolási hír, amiről lemaradtál
17 ÓRÁJA
Tokyo 2020
Igazi csemege: Brazília-Spanyolország rangadó az olimpiai focidöntőben
18 ÓRÁJA