Jupp Heynckes szerint a Bayern csatára nagyon éhes a sikerre, ezért képes évről évre fejlődni.

Jupp Heynckes a német válogatottban együtt focizott Gerd Müllerrel, a Bayern München edzőjeként pedig Robert Lewandowskival is dolgozott együtt. A Real Madriddal és a Bayernnel is Bajnokok Ligáját nyerő német edző a Kicker hasábjain fogalmazta meg, miben hasonlít Lewandowski és a németek korábbi legendás játékosa.
Heynckes a 2017/18-as szezonban irányította Lewandowskit a Bayern München kispadján. Az edző kiemeli, a csatár hihetetlenül profin viselkedik, és nagyon céltudatosan dolgozik azért, hogy mindent kihozzon magából, a legkisebb részletekre is odafigyel.
Euro 2020
Világklasszisuk ellenére sokadszorra is a csoportkörben ragadtak a lengyelek
24/06/2021 17:54
„Nagyon fegyelmezett és pontosan tudja, miként érje el nap mint nap a tökéletes egyensúlyt a terhelés és a kikapcsolódás között. Odafigyel a táplálkozására, ezáltal megfelelő a testtömeg-indexe, folyamatosan dolgozik az erőnlétén és egész izomzatát fejleszti. Ezért ilyen ellenálló, és ezért van, hogy csak ritkán sérül meg. Lewy minden gyakorlatot 100%-os lelkiismeretességgel teljesít.”

Robert Lewandowski

Fotó: Getty Images

A mérkőzéseken bemutatott mozgását az edzéseken alapozza meg a csatár, osztja meg Heynckes. Lewandowski minden izomcsoportját: a hátizmokat, törzsét, a hasizmokat, a közelítő izmokat egyaránt keményen megdolgozza, így tud lefordulni ellenfeleiről, és erejét, illetve kitűnő lövőtechnikáját kombinálva, a védőknek nagyon nehéz dolguk van ellene.
A kétszeres Bajnokok Ligája-győztes edző természetesen nem siklik el a csapattársak szerepe felett. Hangsúlyozza, hogy Gerd Müllerhez hasonlóan Lewandowski rekordja sem valósulhatott volna meg, ha társai nem szolgálják ki őt.
Gyengébb csapatokban nincs esélye egy csatárnak, hogy ilyen sok gólt lőjön. Lewandowskit féktelen becsvágy hajtja, csakúgy, mint Gerd Müllert, akivel 50 évvel ezelőtt a nemzeti válogatottban együtt játszhattam. Ahhoz, hogy világklasszissá válj, muszáj, hogy meglegyen benned ez a különleges akarat, ez a szenvedély, ez a csillapíthatatlan éhség a sikerre.
„Gerd Müller edzéseken sem tudott veszíteni. Ha a csapata hátrányban volt, olyan hosszú hosszabbítást követelt, amíg nem győztek. Lewandowski nem ennyire extrém eset, de versenyhelyzetben nincs különbség Gerd és közte. Mindkettejükben megvan az egészséges egoizmus, melyre szüksége van a legmagasabb szinten játszó gólvágóknak. Ha a labdát nem kapják meg, rögtön integetnek, egykor Müller, ma Lewandowski.”

Gerd Müller

Fotó: SID

Heynckes szerint nagy különbség a két csatár között, hogy miközben Gerd Müller nagy érzelmeket váltott ki mindenkiből a környezetében, a közönség meglehetősen nagy eufóriával ünnepelte, és az öltözőben is hangadó volt, addig Lewandowski világsztár ugyan, de viselkedése kevésbé kifelé irányuló.
Ő egy sokkal fegyelmezettebb típus, aki időközben nyitottabbá vált, és a viselkedése alkalmazkodott a Münchenben elvárt követelményekhez és körülményekhez. Manapság már szavakkal, gesztusokkal és magatartásával is előre lép, de elsősorban a teljesítményével tűnik ki.
A Bayern korábbi edzője szerint a lengyel csatárban hatalmas a munkamorál, folyamatosan javulni akar: „Milyen gyakran csináltuk meg a támadóvariációkat és a befejezéseket beadások és beívelések után, mert a fejjel és lábbal történő időzítést akarta gyakorolni!” Heynckes elmondása alapján, Lewandowski ezzel az aprólékos, részletekre irányuló munkával érte el, hogy a kapu előtt higgadt befejező legyen, aki igazi „gólgéppé, a történelem egyik legjobb befejező csatárává és 2020 legjobb játékosává vált.”
Euro 2020
Nem volt veszélyben a csoportelsőség, de a 94. percben nyomatékosítottak a svédek
23/06/2021 18:17
Euro 2020
Büntetőt hibáztak a spanyolok, Lewandowski a legjobbkor villant
19/06/2021 21:14