A kijelentésre megérkeztek az afrikai reakciók, amelyek érhető módon nem osztják az elnök véleményét.
A futballrajongók általában úgy tudják átvészelni a két klubszezon közé ékelődő nyarat a legjobban, ha világbajnokságot, netalán valamelyik kontinens tornáját is megrendezik azon a nyáron. Ebbe az idillbe “rontott bele” idén a FIFA, hiszen a jól megszokott június-júliusi időpont helyett a klubszezon harmadánál, november-decemberben rendezi meg Katarban az idei labdarúgó világbajnokságot. Mindennek persze, mint azt jól tudjuk, legfőképpen az az oka, hogy az európai késő ősz-kora tél időszakában talán némileg elviselhetőbb lesz a katari stadionok levegője szemben a nyáron tapasztalható szaunát idéző körülményekkel.
Ha azonban nincs világbajnokság, akkor főleg egy Európa-bajnokság húzhatja ki a futballra nyáron változatlanul szomjazó rajongókat a csávából, de kedvelt termék még egy Copa America, esetleg egy Arany Kupa vagy Ázsia Kupa.
Serie A TIM
Megvan az új Maradona? A nápolyiak már most megőrülnek a kimondhatatlan nevű tehetségért
25/08/2022 - 18:18
A fentiekkel szemben az Afrika Kupát az azon résztvevőkön kívül nagyon sokan a hátuk közepére sem kívánják, ennek pedig igencsak prózai oka van. A fekete kontinens kétévente megrendezett huszonnégy csapatos seregszemléjét ugyanis az európai klubszezon kellős közepén, januárban rendezik meg. Így volt ez 2022-ben Kamerunban és így lesz ez 2024-ben Elefántcsontparton is.

Szenegál

Fotó: AFP

Mivel pedig a legjobb afrikai játékosok kivétel nélkül neves európai klubokban játszanak, a torna jócskán kihatással van az európai klubidény alakulására is. Közel sem mindegy ugyanis, hogy egy adott esetben bajnoki címre törő gárdának mennyi ideig kell nélkülöznie legjobb góllövőjét vagy épp a védelem oszlopát.
Ezt a helyzetet unta most meg a Napoli viszahúzódottsággal aligha vádolható elnöke, Aurelio De Laurentiis, aki kerek perec kijelentette: csak olyan afrikai játékost visz Nápolyba innentől kezdve, aki vállalja, hogy nem lép pályára az ANK-n, amíg a klub alkalmazottja.

Aurelio De Laurentiis

Fotó: AFP

A januári tornát igencsak megsínylette a Napoli, a kékek ugyanis kénytelenek voltak nélkülözni az azóta a Chelsea-be igazoló Kalidou Koulibalyt, valamint a kameruni Andre-Frank Zambo Anguissa-t.
Várható volt, hogy De Laurentiis szavai nem maradnak válasz nélkül, az ANK-t idén végül megnyerő Szenegált irányító Aliou Cisse pedig meg is fogalmazta érzéseit az olasz sportvezető véleményével kapcsolatban.
“Egy futballista karrierje során lehet akár 12 klub játékosa is, de mindig ugyanazt az egy országot képviseli. Egyetlen klub sem emelkedhet a nemzeti érdek fölé, épp ezért továbbra is minden olyan szenegáli játékosnak meghívót fogok küldeni, aki segíthet a csapatnak, függetlenül attól, hogy hol játszik klubszinten. Minden tiszteletem a Napoli elnökéé, de nem javaslom neki, hogy ne alkalmazzon afrikai labdarúgókat.”

Aliou Cisse

Fotó: AFP

Az Afrikai Nemzetek Kupájának időpontja egyébiránt évek óta képezi váltakozó intenzitású viták tárgyát Európa-szerte, komoly topcsapatok kénytelenek ugyanis ilyenkor nélkülözni meghatározó játékosaikat. A probléma talán leginkább a francia bajnokságot sújtja, ahol a topligák közül hagyományosan a legnagyobb arányban alkalmaznak afrikai játékosokat.
Aurelio De Laurentiis homlokán növelheti a ráncok számát, hogy szavai eljutottak az Afrikai Labdarúgó Szövetséghez (CAF) is, ahol szintén nem érezték viccesnek az elmondottakat, és a jelek szerint nem elégednek meg egy “ejnyebejnyével”. Mint a kontinens vezető futballszervezetének közleménye fogalmaz, a Napoli elnökének nyilatkozata felelőtlen és tiszteletlen.
“Ezek után joggal feltételezhetjük, hogy De Laurentiis úr hasonló szankciókat helyez kilátásba a Dél Amerikából, Ázsiából vagy más kontinensről érkező labdarúgókkal szemben, megfosztva őket a saját kontinenstornájukon való részvétel lehetőségétől.”
Állásfoglalásában az afrikai szövetség azt is bejelentette, hogy arra kéri az UEFA-t, indítson fegyelmi eljárást a Napoli elnöke ellen az erősen áthallásos megnyilvánulás miatt.
Néhány hónapon belül nem ez egyébként az első Európából Afrika felé mutató botrányszagú eset a futballvilágban. Nemrég Arsene Wenger, aki manapság a FIFA fejlesztési igazgatójaként tevékenykedik, találta azt mondani egy konferencián, hogy az Afrikából induló játékosoknak elemi érdeke, hogy minél hamarabb Európába kerüljenek. Mint Wenger elmondta, Afrikában maradva az infrastrukturális hiányosságok miatt jó eséllyel elkallódna a tehetség, míg ez Európában nem fordulhatna elő. A korábbi Arsenal-sikeredző teóriáját Kylian Mbappé példájával ecsetelte, aki, ha szülei származása révén Kamerunban születik, jó eséllyel ma nem lenne a világfutball egyik állócsillaga.
Az Afrikai Szövetség Wenger szavait követően csendben maradt, helyette a Dél-Amerikai Konföderáció (CONMEBOL) kérte ki magának a francia szakember szavait. A Napoli-elnök kirohanása azonban már nem maradhatott hangos reakció nélkül. Kíváncsian várjuk hogyan alakul ezek után a Napoli átigazolási politikája.
Forrás: BBC
UEFA Bajnokok Ligája
Századik BL-győzelmét szerezte a Chelsea; Haaland ezúttal kettőt vágott
EGY NAPJA
Labdarúgás
Gonzalo Higuaín bejelentette, hogy a szezon végén visszavonul
03/10/2022 - 18:51