A tavalyi tragikus nemzetközi kupaszereplés után idén négyből három magyar csapat továbbjutott az első párharcából. Azóta a Ferencváros már elbúcsúzott. A DVTK viszont az Európa Ligában várhatja a Krasnodar elleni két meccset, a Bajnokok Ligájában pedig azért a Debrecenért szoríthatunk, amelynek – viszonylag új – akadémiáját a Double Pass nemrég a legjobbnak találta idehaza. Az intézményt nagyjából abból a pénzből sikerült beindítani, amit a DVSC-TEVA a 2009-es BL-csoportkörös szereplésével (nulla pont) szerzett. Akkor még az volt a – sokadszor feltett – kérdés, hogy „hol a stadion?”, hiszen ebben az évezredben kétség kívül Dombi Tiborék számítanak a legsikeresebb hazai csapatnak, mégis mindig albérletben kellett játszaniuk: Budapesten, vagy Nyíregyházán. Azóta felépült az új aréna a Nagyerdőben, úgyhogy most már „csak” az együttesnek kellene közelítenie a földrész legjobb alakulataihoz.
Ehhez a Cliftonville kötelező legyőzése után ma este a BATE Boriszov elleni első mérkőzésen, hazai pályán tehetett újabb lépést Kondás Elemér gárdája. A fehéroroszokat jól ismerhetjük, hiszen a legutóbbi hat szezonból ötben bejutottak valamelyik sorozat csoportkörébe, de ennél is meghatározóbb, hogy két éve – ugyanebben a szakaszban – már megmérkőzött velük a Debrecen. Az idegenbeli 1-1-es első mérkőzés után a visszavágó nem úgy alakult, ahogyan a magyar bajnok szerette volna, a BATE 2-0-ra nyert, és meg sem állt a csoportkörig, amelyben még a Bayern Münchent is sikerült legyőznie, a Lille-t pedig megelőznie. Mindez az esélyekről is sokat elárul, persze a playoff-körért – és a minimum EL-főtábláért – meg kell küzdeni, ahhoz pedig már hozzászokhattunk, hogy az ilyen eredményért bravúr kell egy magyar csapattól, és sajnos jelen állás szerint a fehérorosz bajnok felülmúlása ebbe a kategóriába tartozna.
A találkozó első húsz percében érződött a papíron meglévő különbség, a vendégek négy perc alatt négy helyzetet dolgoztak ki, de valamennyit elpuskázták. A későbbiekben valamelyest csökkent a különbség a csapatok között, a Debrecen kétszer is gólhelyzetbe került, mindkétszer szögletből. Gól azonban a szünetig nem született.
Labdarúgás
Szoboszlai: Az elmúlt időszak nem volt egyszerű, sem fizikailag, sem mentálisan
14 PERCE

Fotó: Eurosport

Az 55. percben aztán ismét egy sarokrúgás jelentett helyzetet, óriási kavarodás után Chernik kapus egy ütemmel később vetődött ki mint kellett volna, így elütötte Sidibét, a megítélt tizenegyest pedig a sértett értékesítette. Négy perccel később Szakály lőtt húsz méterről kapura, Cherniknek kellet nagy bravúrral hárítania. Ezután még akadtak helyzetek, gól azonban már nem született, pedig inkább hazaiak jártak hozzá közel- főleg a hosszabbítás második percében.
A kérdés az, hogy ez a BATE csak ma volt ilyen gyenge, vagy tényleg ennyit tud. Ez persze mit sem von le a DVSC érdemeiből. Ha a meccs előtt azt mondtuk, hogy a fehéroroszok a favoritok, akkor most azt kell, hogy a tavalyi szezon legjobb magyar együttese egy nála jóval magasabban rangsorolt ellenféllel szemben harcolta ki a létező legjobb egygólos előnyt. Mostantól a cél ennek megőrzése, akár az idegenben lőtt gól szabályának köszönhetően. Ha sikerülne, már biztos lenne, hogy három jó európai klub látogat Magyarországra. Egy szerencsés sorsolással pedig a Bajnokok Ligája csoportköre sem lenne lehetetlen. A visszavágót augusztus 5-én rendezik.
További két selejtezőt rendeztek a mai napon. Prágában a Sparta 4-2-re legyőzte a Malmöt, nagyrészt David Lafata mesterhármasának köszönhetően - a támadó ezzel már nyolc (!) találatnál jár az idei sorozatban. Pozsonyban a Slovan egy 85. percben született Mészáros góllal nyert 2-1-re.
Labdarúgás
"Ez az 1-1 30 éve a válogatott egyik legnagyobb eredménye"
2 ÓRÁJA
Euro 2020
Skócia járt pórul a D csoportból, már csak négy hely kiadó
12 ÓRÁJA