Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A foci-Eb fordulópont lehet a válogatottnak a németek legendás játékosa szerint

Németh Dániel

Frissítve 04/12/2023 - 21:15 GMT+1

A 2024-es Európa-bajnokság tornaigazgatójaként dolgozó Philipp Lahm a Guardiannek adott interjúban elmondta: szeretné, ha a verseny legalább akkora siker lenne, mint a 2006-os világbajnokság. Szerinte a 2006-os torna egész Németországot megváltoztatta, és hasonló háttér mellett még a mostani válogatott is a végső győzelemért harcolhatna.

Philipp Lahgm, kezében a vb-trófeával - Fotó: Fabrice Coffrini

Fotó: AFP

Philipp Lahm szerint a 2006-os hazai rendezésű világbajnokság fordulópontot jelentett Németország számára, és hasonlóban reménykedik a jövő évi Európa-bajnokság kapcsán is.

A 113-szoros válogatott védő testközelből megtapasztalta, milyen érzés az, amikor a világ egyik legnagyobb futballnemzete rendezheti az év focis eseményét. A német válogatott, amely a pocsék Európa-bajnokságot követően alapjaiban kérdőjelezte meg a saját futballidentitását, 2006-ban az elődöntőig menetelt, ahol egy drámai mérkőzésen kapott ki Olaszországtól a hosszabbításban. Lahm alapember volt abban a csapatban, sőt, ő szerezte a torna első gólját is.
„A játékvezetőnek ellenőriznie kellett az öltözőben a gipszemet” mesélte a Guardiannek a védő, aki az utolsó pillanatig tartott attól, hogy nem játszhat a tornán. „Az volt a legnagyszerűbb dolog, amikor közölte, minden rendben, játszhatok. Öt kilométerre születtem, az egész családom ott volt a stadionban, csakúgy, mint a barátaim. Nem lőttem túl sok gólt, szóval az különleges pillanat volt. Minden öröm felszabadult bennem, hirtelen azt sem tudtam, mit kezdjek az érzéseimmel.”
Lahm szerint az a néhány hét nem csak a válogatott szempontjából volt meghatározó élmény, de az egész országot megváltoztatta. Németország az újraegyesítést követően évtizedekig kereste az identitását, ráadásként pedig még a második világháborús stigmák is az országra vetültek.
„Különleges hetek voltak. Újra együtt fejlődhettünk társadalomként, közelebb hozott minket, és jobban ki mertük fejezni magunkat a világ előtt. Megmutathattuk, kik vagyunk. Németország történelme nem túlságosan pozitív, de ott új arcunkat is meg tudtuk mutatni. Az első mérkőzés után bátrabban lengették a zászlókat és újra énekelték a német himnuszt. Előtte ez nem volt megszokott, de a futball változtatott rajta."
Erre képes egy nagyszerű esemény. A jövő év nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy újra közösséget építsünk Európában ugyanolyan módon.
Az Európa-bajnokság tornaigazgatójaként dolgozó Lahm úgy látja, manapság egészen más kihívásokkal kell megbirkózni, mint akár csak egy-két évtizeddel ezelőtt.
picture

Philipp Lahm

Fotó: Getty Images

„A karrierem elején a futball még szabad volt. Manapság teljesen más kérdések merülnek fel a pénz és a Katarhoz hasonló helyzetek miatt. Katarban és Oroszországban a futballt részben rossz értelemben használták fel. Nekünk arra kell használnunk a nagy eseményeket, hogy megmutassuk: mi együtt akarunk élni Európában.”
„A futball számomra a kultúráról és a hagyományról szól. Ezek egyike sem volt jelen Katarban. A futballnak többről kellene szólnia a pénznél. A futball a gyerekekhez, a kamaszokhoz, az amatőr játékosokhoz, a kultúrához, a szurkolókhoz tartozik. Ha rajtam múlna, mindig demokratikus országban rendeznék a versenyeket. Biztosítanunk kell, hogy a következő nyáron megerősítsük magunkat, megerősítsük Európát.”

Lahm a vezéreket hiányolja

A német labdarúgó-válogatott finoman szólva sem mostanság éli a legsikeresebb időszakát. Némi rosszindulattal azt is mondhatnánk, az a nagy szerencséjük, hogy ők rendezik a jövő évi Európa-bajnokságot, a világbajnokság óta mutatott formájuk ugyanis minden volt, csak meggyőző nem. 2023-ban 11 barátságos mérkőzést játszott Németország, amiből csak hármat tudott megnyerni két döntetlen és hat vereség mellett.
A helyzetükről mindent elmond, hogy a Német Labdarúgó-szövetség 1926-os fennállása óta először döntött az aktuális szövetségi kapitány menesztése mellett. Hansi Flick elméletben tökéletes választás volt, dolgozott a válogatottnál korábban, ismerte a kulcsjátékosokat, sokukkal Bajnokok Ligáját nyert, a gyakorlatban mégsem működtek az elképzelései. Egyelőre az újgenerációs edzők első vonalához tartozó Julian Nagelsmann sem váltotta meg a világot, az óra pedig egyre csak ketyeg.
picture

Julian Nagelsmann

Fotó: Getty Images

Lahm szerint a német válogatott helyzete egy tervezésbeli mulasztásra vezethető vissza. Amíg a 2006-os csapat nagy egyéniségei mögött, mint amilyen Jens Lehman, Oliver Kahn vagy Michael Ballack voltak, már felsorakoztak a következő korszak vezérei Lahmmal és Bastian Schweinsteigerrel az élen, a 2014-es vb után senkinek sem adták át a stafétát. A régi vezérek fokozatosan kikoptak, a helyük viszont üresen maradt.
„Nem igazán gondolom, hogy a világbajnoki sikert követően dolgoztunk volna ezen” – ismerte el a Bayern München korábbi védője, aki szokatlanul korán, 33 éves korában felhagyott a futballal. „Nem tették a csapat felelőseivé az új generációt. Szükséged van egy magra, a szívre, az embereknek tudniuk kell, kik a vezérek, és az ilyesmi nem fejlődik ki automatikusan. Sok változás volt, de az a fajta mag, amiről beszélek, sosem öltött testet.”
Lahm szerint az edző és a keret is megvan ahhoz, hogy Németország megnyerje az Európa-bajnokságot, ez azonban csak akkor tud megvalósulni, ha hasonló támogatást kap a válogatott, mint 2006-ban.
„Sosem tudod előre megmondani, hogyan alakul majd, de természetesen azt szeretném, hogy fordulópont legyen a német válogatott számára. Megvannak a játékosaink [az Eb-győzelemhez]. Futballnemzet vagyunk, és mindig ez lesz a helyzet. Az emberek hisznek abban, hogy az ország lelkesedésével, valamint a 2006-os tapasztalatokkal messzire juthatunk.”

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés