Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az Eb lesz a hattyúdala a válogatottnál a franciák örökké szimpatikus gólrekorderének

Szabó Bence

Frissítve 26/05/2024 - 11:35 GMT+2

Olivier Giroud, bár sokan soha nem sorolták az elit csatárok közé, mégis a francia válogatott történetének legeredményesebb játékosa. Viszont már 37 éves, egy friss interjúban pedig elárulta, hogy a nyári Európa-bajnokság után már nem tervez szerepelni a nemzeti csapatban. Az Eb-siker még hiányzik a pályafutásából, utána viszont átadná a terepet a fiataloknak.

Olivier Giroud.

Fotó: Getty Images

A veterán csatár döntésében a fáradtság és a klubváltás is szerepet játszik.
Olivier Giroud-t nagyon nehéz nem kedvelni. Bár az idén már 37 éves csatárt pályafutása nagyon kevés pontján sorolta bárki az igazi klasszisok közé, klubkarrierje során mindenhol bőven kivette a részét a góltermésből, és bő 500 meccsen csak összeszedett 207 találatot. A francia válogatottban pedig hasonlóan lesajnált szerepben egészen a gólrekorderségig vitte.
Giroud válogatott karrierje 25 éves kora után indult be igazán, mára mégis eljutott 131 meccsen 57 gólig, amivel megdöntötte Thierry Henry csúcsát. Nem mellesleg közben – ahogy klubszinten is – szinte mindent megnyert a nemzeti csapattal. Leszámítva az Európa-bajnokságot, amire idén nyáron még lesz egy esélye. A kontinenstorna viszont nem csak emiatt lesz különleges számára, hanem mert a tervek szerint ez lesz a búcsúja is a válogatottól.
Giroud pályafutásáról a napokban dokumentumfilmet mutatnak be a francia Canal+ csatornán, a támadó pedig ennek apropóján adott hosszú interjút a L’Équipe-nek. Mesélt a film néhány érdekes pontjáról, hosszan indokolta döntését arról, hogy nyártól, a szerződése lejártával az MLS-be, a Los Angeles FC-hez igazol, a beszélgetés legfontosabb része viszont egyértelműen a válogatottat érintette.
A támadó az elején leszögezte, nem titkolja a szándékát, hogy a nyári torna után már nem tervez a válogatottal. Erre pedig jó indokot is adott.
„Őszintén szólva, azt hiszem, ez lesz az utolsó tornám a válogatottal. Persze hiányozni fog, de azt gondolom, ez a francia csapat kifut ezzel az Eb-vel.
Át kell adnunk a helyünket a fiataloknak.
Giroud kifejtette, hogy a kor, a fáradtság és az Észak-Amerikába igazolás is szerepet játszik az elképzelésében.
„Igaz, (jó formában vagyok még), de nem szabad tovább húzni a kelleténél egy szezonnal a dolgokat. Meg kell találnod az egyensúlyt. Fizikálisan és mentálisan is fáradtnak érzem magam. Raphaël Varane ezt mondta a vb után és igaza volt. Szerintem két jó év van még bennem, de a nemzeti csapatban azt gondolom, ez lesz a búcsúm.”
picture

Olivier Giroud 57 gólig jutott eddig a francia válogatottban.

Fotó: Getty Images

A támadó szerint ez az Eb ezért is különleges lesz számára, de a válogatott pályafutásának értékelésével még megvárná a tornát. Külön személyes célt nem tűzött ki magának, de a győzelem már csak a hiányzó trófea miatt is motiválja. Ha pedig az Eb végére a 60 gólig is eljut a nemzeti csapatban, az lesz a bónusz…
Persze még ha el is éri a mérföldkövet, nem valószínű, hogy a rekord nagyon sokáig él majd. Kylian Mbappé jelenleg mindössze 11 találattal van mögötte a rangsorban, a támadó pedig még hosszú-hosszú éveken át lesz a válogatott húzóembere.
Giroud-t egyébként kérdezték arról is, hogyan látja a helyét az egyre inkább fiatalodó csapatban. A támadó szerint fontos különbség a 2022-es világbajnoksághoz képest, hogy ezúttal – elsősorban Karim Benzema hiányában – úgy is vág neki a tornának, hogy továbbra is a francia csapat első számú centere. Didier Deschamps szövetségi kapitány ugyan rengeteg különböző profilú játékossal gazdálkodhat, de a saját szerepkörében a veterán csatár a legjobb opciója.
Ami pedig a nála jóval fiatalabb kerettagokat illeti, a rutinos támadó velük is megtalálja a közös hangot.
„Jól kijövök a fiatalokkal a keretben. Már most helyén van az eszük. Ismerjük is egymást már egy ideje, például (a 18 éves) Warren Zaire-Emeryvel. Abszolút nem vagyunk más világ. Meg persze vannak még páran a 2018-as keretből is, velük különösen erős a közös kapocs.”
Hogy tényleg ez lesz-e ennek a világbajnokságot nyert generációnak a hattyúdala, a részben csak az Eb-t követően derül majd ki. Giroud mindenesetre valószínűleg tényleg utolsó meccseire készül a nemzeti csapatban, ezzel pedig már önmagában végéhez ér egy korszak a válogatott történetében.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés