Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Világklasszisuk ellenére sokadszorra is a csoportkörben ragadtak a lengyelek

Wojciechowski Patricia

Frissítve 24/06/2021 - 20:35 GMT+2

Hiába Robert Lewandowski három gólja, már a csoportkörben véget ért az Európa-bajnokság a lengyel válogatott számára. A lengyelek a 2018-as világbajnokság után a mostani Eb-n sem jutottak el az egyenes kieséses szakaszig.

Robert Lewandowski

Fotó: Getty Images

Egy váratlan vereség, egy bravúros pontszerzés, majd egy meg nem jutalmazott felzárkózás a lengyelek mérlege az idei Európa-bajnokságon. Lewandowskiék előzetesen mindenképp esélyesnek számítottak a nyolcaddöntőre, mégsem sikerült túlélniük a csoportkört.

Frusztrált Lewandowski, csalódott lengyel játékosok. Ez a kép tárult elénk a szerdai Svédország-Lengyelország mérkőzést követően, miután a lengyelek hiába álltak fel 2:0-ás hátrányból, csak döntetlenre tudták menteni a találkozót, ami nem volt elegendő számukra a továbbjutáshoz. A lengyelek az elmúlt években sorra kijutottak az Európa- és világbajnokságokra, ott azonban rendszeresen a várakozások alatt teljesítettek, hiába játszik náluk a világ egyik legjobb csatára.
„Nagyon fájdalmas, sokáig fogunk még szenvedni miatta, és nehéz lesz feldolgozni. Néha, mikor az ember egy pár órára leül otthon vagy a szállodában, akkor jön le igazán, és ezek a legrosszabb pillanatok egy focista életében”- nyilatkozott a lengyel médiának a borzasztóan csalódott Lewandowski a kiesést követően.
Pedig ő most mindent megtett a sikerért, három góljával szinte egyedül vitte a lengyel támadójátékot, és csapatkapitányként is vezérként jelent meg a pályán. Ennek ellenére továbbra is várnia kell arra, hogy klubsikerei után a válogatottal is elérjen egy nagyobb eredményt.
A lengyelek számára az egész torna meglehetősen szerencsétlenül alakult. Nem kaptak megoldhatatlan sorsolást, de az semmiképp sem nevezhető ideálisnak, hogy első és utolsó szentpétervári csoportmérkőzésük között Európa másik végébe, Sevillába kellett utazniuk. A szlovákok elleni találkozón Krychowiak véleményes második sárga lapja után emberhátrányba kerültek, és vereséget szenvedtek, a spanyoloktól sikerült pontot rabolniuk, a svédek ellen pedig már a második percben gólt kaptak, ami a nagyon szervezetten védekező skandináv együttes ellen semmiképp sem jó forgatókönyv. 2:0-ás hátrányból Lewandowski duplájával visszazárkózott Lengyelország, de a győzelmet nem sikerült kiharcolniuk, két ponttal a csoport utolsó helyén végeztek.
Nem ez az első alkalom, hogy a lengyelek a várakozások alatt teljesítenek Európa-vagy világbajnokságon. Az elmúlt években jellemző volt a lengyel válogatottra, hogy a kijutás nem okozott számukra problémát, a 2010-es és a 2014-es vb kivételével mindig kijutottak az elmúlt tizenöt évben, maga az Eb vagy vb viszont nem úgy sikerül, ahogy azt tervezték. A 2000-es évektől kezdve három vb-n (2002, 2006, 2018) és két Eb-n (2008, 2012) a csoportkörben befejeződött a torna a lengyelek számára.
picture

Lewandowski had a difficult time against Slovakia

Fotó: Getty Images

A 2010-es évektől, mikor Lewandowskiék elkezdtek egyre nagyobb szerepet játszani a nemzetközi labdarúgóéletben, és több olyan focista is bekerült a lengyel keretbe, akik topkluboknál fordultak meg, a lengyeleket előzetesen gyakran a torna titkos esélyesei közé tették, a bravúrtól azonban rendre elmaradtak.
A 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű Eb-vel kezdődött a furcsa csoportkörös teljesítmények sora, mikor az egy évvel később BL-döntőt játszó Borussia Dortmund „lengyeljei”, Robert Lewandowski, Jakub Blaszczykowski és Lukasz Piszczek vezérletével hazai pályán nagy dobásra készültek, végül két döntetlen a görögök és az oroszok ellen, és egy vereség Csehországtól lett a végeredmény. Mindez azt eredményezte, hogy hiába a hazai pálya, a lengyelek csoportutolsóként zártak.
Hasonlóan rosszul alakult számukra a 2018-as világbajnokság, ahol a világranglista nyolcadik helyezettjeként olyan játékosok álltak rendelkezésükre, mint Lewandowski, Szczesny, Krychowiak, Milik vagy Piszczek, mindenki sokat várt tőlük, ehhez képest két vereséggel kezdték a vb-t, és hiába győztek az utolsó fordulóban, már előtte eldőlt, hogy ezúttal sem jön össze a továbbjutás.
Az egyetlen kivétel a 2016-os Európa-bajnokság, mikor a negyeddöntőig eljutott a lengyel válogatott, és csak a későbbi győztes Portugáliától, tizenegyespárbajban kaptak ki. Hozzá kell azonban tenni, hogy egynél több gólt egyik mérkőzésükön sem hoztak össze a lengyelek, hiába voltak remek támadóik, és talán a portugálok elleni negyeddöntőben is több maradt.
picture

Sweden VS Poland

Fotó: Getty Images

A nemzetközi tornákon mutatott korai kieséseket nehéz megmagyarázni, minden alkalommal különböző, komplexebb okai voltak, de összességében elég sok furcsaság megtörtént már a lengyel válogatottal világversenyen, ami könnyen lehet, hogy egyfajta mentális gátra utal. A nemzetközi szinten elismert és rutinos Szczesny kapushibái, felesleges kiállítások, a csapatkapitányi karszalag kérdése (Blaszczykowski lecserélése Lewandowskira), delfináriumban lesérülő Milik (a 2018-as vb-n), egyéni hibák és ötlettelen csapatjáték egyaránt megjelentek.
Az elmúlt évek szerencsétlenebbül alakult Európa- és világbajnoki szereplései után a lengyel válogatott a mostani Eb-re talán valamivel gyengébb kerettel érkezett, mint korábban. Ezen túl a sérülés miatt lemaradó Arkadiusz Milik és Krzysztof Piatek személyében két komolyabb hiányzó is volt a támadójátékban. Robert Lewandowski azonban évről évre egyre jobban focizik, és míg korábban több jogos és jogtalan kritikát kapott, amiért a válogatottban kevésbé volt eredményes, a mostani Eb-n legjobb válogatott tornáját produkálta, és csapatkapitányként is kiemelkedő munkát végzett. A spanyol, svéd, szlovák csoportot pedig nem lehetne olyan halálkvartettnek nevezni, ahol a lengyeleknek feltétlenül csoportutolsóként kellett volna végezniük.
picture

Paulo Sousa

Fotó: Newspix

A lengyelek védelme gyakran meglehetősen lyukas volt a mostani Eb-n, mindhárom mérkőzésen vétettek komolyabb egyéni hibákat, és a támadójáték is akadozott. Néha úgy tűnt, nincs más céljuk támadásban, mint valahogy Lewandowskihoz juttatni a labdát, ami nem túl gyakran sikerült.
A lengyel válogatott jövője a magyarok szempontjából is figyelmet érdemel. A vb-selejtezőkön a lengyelek szereplése meghatározhatja a magyar válogatott esélyeit is. Mióta a Videoton korábbi edzőjét, Paulo Sousát januárban kinevezték szövetségi kapitánynak, a lengyel válogatott mérlege egy győzelem (Andorra ellen), négy döntetlen és három vereség, s egyedül Andorra ellen tudták kapott gól nélkül lehozni a találkozót. Sousa folytatná munkáját a lengyel válogatott élén, kérdéses azonban, hogy egy ilyen Eb után a lengyel szövetség hasonlóképp gondolkodik-e.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés