Giorgio Chiellinit senkinek sem kell bemutatni, aki akármilyen szinten követte a labdarúgást az elmúlt másfél évtizedben, az olaszok védője pedig az Európa-bajnokságon sokadjára bizonyította is a klasszisát.


Az olasz válogatott esélyeit firtató elemzések szinte egytől egyik a védelmet nevezték meg a csapat egyik lehetséges gyenge pontjaként, nem minden alap nélkül. Habár az olasz futballkultúra évtizedeken keresztül futószalagon termelte ki magából a védőklasszisokat, ez a lendület mostanra megtört, létszámban és minőségben egyaránt elmaradnak a hagyományoktól. Életkor tekintetében csúcson lévő védőklasszisa nincs is most az olasz válogatottnak.
Serie A TIM
Könnyed mosoly az egyik, könnyek a másik oldalon – két meghatározó játékosát is elbúcsúztatta a Juve
17/05/2022 12:54
Roberto Mancini számára tehát a legnagyobb fejtörést a védelem összeállítása jelenthette, és ahogyan az az olasz edzőknél egyáltalán nem ritkaság, a tapasztalatra szavazott. Összeszokottság és nemzetközi rutin tekintetében a Leonardo Bonucci-Giorgio Chiellini kettős volt a leglogikusabb választás, ugyanakkor mindkét Juventus-játékosnál hatalmas kérdőjelek voltak: előbbinél az évek óta tartó látványos formahanyatlás, utóbbinál a viszonylag kevés játékidő és a súlyos térdsérülése.
Az Európa-bajnokságon nyújtott produkciójuk azonban alaposan megváltoztatta a velük kapcsolatos diskurzust, a szakmától, a sajtótól és a szurkolóktól egyaránt rengeteg elismerést kaptak, ismét a világ legjobb védőivel emlegetik őket egy lapon. Erre az elmúlt hetek alapján bőven rászolgáltak, különösen Chiellini, akinél persze a képességekkel és a pályán betöltött szereppel kapcsolatban sosem merültek fel kérdések, egyedül a fizikális állapota és az életkora volt bizonytalan tényező.
Sokáig úgy nézett ki, hogy az idény végén befejezi a pályafutását, és a Juventus vezetőségében kap valamilyen – a végzettségéből kiindulva nem csak jelképes – szerepkört. Massimiliano Allegri, a klub régi-új vezetőedzője azonban szeretné meggyőzni őt a folytatásról, és aki pedig esetleg azt gondolta, hogy az edzőt az érzelmei vezérelték, amikor a maradásra biztatta a védőt, valószínűleg a torna alatt maga is láthatta, jó okkal ragaszkodik hozzá ennyire.

Lukaku és Chiellini

Fotó: AFP

Vasárnap újabb fontos állomáshoz ér Chiellini, hiszen 2012 után ismét Európa-bajnoki döntőt játszhat az olasz válogatott tagjaként, méghozzá abban a Wembleyben, ahol gyakorlatilag elkezdődött a nemzetközi pályafutása. 2007. március 24-én az olasz U21-es válogatott tagjaként futott ki a pályára az angolok ellen 3-3-mal záruló mérkőzésen, amelynél azért jobbat is hozott le pályafutása során, a hazaiak második gólja az ő lelkén száradt, miután nem tudta kivágni Matt Derbyshire labdáját.
Az a mérkőzés ugyanakkor már tartalmazott olyan jelenetet, amely később a küzdeni tudás egyik szimbólumává tette a védőt: egy ütközés után felszakadt a bőr a homlokán, így az egész arca vérben úszott. Később számos alkalommal láthattunk hasonlót a karrierje során, és ezekben a pillanatokban közös pont, hogy eszébe sem jutott elhagyni a pályát. Miután ellátták a sérülését, bekötözték a homlokát, már vissza is ment, küzdött tovább a csapatáért.
Pályája kezdetén még egészen más játékosnak számított, hiszen balhátvéd volt, példaképének pedig Paolo Maldinit tekintette. Erről persze manapság már nem szívesen beszél Juventus-legendaként, és az is tény, hogy játékstílus tekintetében kevés párhuzam fedezhető fel közte és a mindig bámulatosan elegáns Maldini között. Osztoztak viszont az átlagon felüli játékintelligenciában, még ha a sokszor látványosan kemény Chiellinit nem is ezzel szokás azonosítani.
Pedig már az beszédes, hogy 15 évet lejátszott elit szinten, intelligenciáját pedig nem csak a pályán bizonyította. Folyékonyan beszél angolul, gazdasági területen diplomát szerzett, majd gazdaságtanból a mestert is elvégezte egyetemi szinten 2017-ben. Ez a fajta tudatosság a karrierjében is visszaköszönt, például amikor érződött, hogy a sebessége megkopott kicsit, belső védőként kezdett el játszani – és végül ezen a poszton vált világklasszissá.
A testi adottságai megvoltak hozzá, Zlatan Ibrahimovic nem véletlenül tartja őt a legnehezebb ellenfelének, de közben okosabbá is kellett válnia a pályán, annál is inkább, mivel nem építhetett csak az erejére a teljes pályafutása során. Arra is volt példa, amikor ő maga játszott rá kicsit a szerepére, mint például amikor a ráaggatott ’King Kong’ becenevére utalva a mellét döngetve ünnepelte meg a Torino ellen szerzett találatát.
Közben azért nem csak az ellenfeleit tudta kellemetlen helyzetbe hozni, de még a csapattársak életét sem könnyítette meg. Álvaro Morata az El Paisnak adott nyilatkozatában elmondta, Chiellini ellen nagyjából olyan edzeni, mintha összezárnák őket egy gorillával egy ketrecben, és az lenne a feladat, hogy ellopják a kajáját. Ez a fajta intenzitás természetesen nyomokat hagyott az olasz védő testén, aki így egyre és egyre kevesebb időt töltött a pályán az elmúlt pár szezonban.

Euro 2020 Chiellini Olaszország-Spanyolország

Fotó: Getty Images

Matthijs de Ligt érkezésével eleve több variációs lehetőség állt a mindenkori Juventus-edző rendelkezésére, Chiellini esetében viszont a rotációt gyakran a sérülései oldották meg. Mancini természetesen nagyon bízott abban, hogy az Eb idején bevethető lesz. „Őt nem szükséges értékelni. Csak az számít, hogy újra játsszon és jó formában legyen. Számunkra Chiellini nagyon fontos, egyfajta hivatkozási alap a fiatal játékosoknak. Amikor pályára lép, tudjuk, hogy mindent bele fog adni.”
Anglia ellen talán minden eddiginél nagyobb feladat vár majd rá, mert hiába a defenzív taktika, az angolok tele vannak gyors és fiatal támadókkal. Raheem Sterling vagy akár Bukayo Saka könnyen zavarba hozhatja a 36 éves Chiellinit, aki ezen a tornán kihagyott két meccset sérülés miatt, Arrigo Sacchi pedig szomorúan állapította meg, hogy a Spanyolország elleni elődöntőben aggasztóan fáradtnak tűnt, ami teljes mértékben érthető is lenne.
Az ugyanakkor vitathatatlan, hogy Chiellini még most is élvezi a játékot, az egész verseny során higgadt és felszabadult volt, mint aki ki akarja hozni a legtöbbet a várhatóan utolsó nemzetközi tornájából. Egyszer viccesen Lionel Messihez hasonlította magát, mondván: mindketten ballábasok és most épp szerződésük sincs, Jordi Albát pedig „hazugnak” nevezte, amikor kedden a tizenegyespárbaj előtt térfelet választottak.
Testben talán már nincs ott, mint a pályafutása csúcsán, az elméje azonban ugyanolyan éles, egy kis mentális hadviseléstől pedig most sem riad vissza. Közben az is nagy hibát követ el, aki esetleg lesajnálja őt játékosként, mert azt például Romelu Lukaku ellen is bizonyította, még mindig nagyon magas szinten képes játszani – mindezt úgy, hogy a sérülése miatt sokáig kérdés volt, ő vagy Francesco Acerbi kap-e lehetőséget Mancinitől.
Chiellini összeszedettsége és nyomás alatti higgadtsága – valamint a kiváló játéka – nélkülözhetetlennek bizonyult az olasz válogatott számára. „Ha a pályán vagy, nem érzel ebből semmit, egyszerűen csak a játékon jár az eszed” – mondta. Ez a könyörtelen fókusz is magyarázattal szolgálhat, hogyan tud pár hónappal a 37. születésnapja előtt ezen a szinten játszani, készen arra, hogy ha kell, a vérét adja csapatáért a Wembleyben.
Olaszország nagy harcosa minden pillanatát élvezni fogja ennek az utolsó csatának.
Forrás: Goal

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Serie A TIM
A 96. percben hullajtott pontokat a Juventus, elbúcsúztatták a csapatkapitányt
16/05/2022 21:12
Coppa Italia
Chiellini nyáron elhagyja a Juventust
12/05/2022 07:50