Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tényleg mindig borzasztóak az Eb-nyitómeccsek?

Szabó Bence

Frissítve 11/06/2021 - 11:30 GMT+2

A mítosz nem alaptalan, de az elmúlt tornákon azért akadtak emlékezetes párharcok is.

Euro 2016 A csoportmérkőzés: Franciaország - Románia

Fotó: AFP

A nagy tornák nyitómeccseit gyakran éri az a vád, hogy szinte nézhetetlenül unalmasak. De tényleg megállja a helyét ez az érvelés?

Az Eb pénteki nyitómeccse kapcsán megnéztük, hogy az előző két évtizedben milyen színvonalat hoztak a kontinenstorna első mérkőzései.
Péntek este az Olaszország-Törökország meccsel, ha egy év csúszással is, de végre valahára elstartol a 2020-as Európa-bajnokság. Az Eb iránt természetesen óriási az érdeklődés a szurkolók körében, ez azonban a nyitómérkőzésről koránt sem mondható el.
A legtöbb szurkoló fejében él az elgondolás, hogy a nagy válogatott tornák első találkozói a csapatok összeszokatlansága és túlzott óvatossága miatt többnyire érdektelen, gyenge színvonalú 90 perceket hoznak. Ha megnézzük az új évezredben játszott Eb-k nyitányait, láthatjuk, hogy a megállapítás nem alaptalan, ugyanakkor koránt sem volt minden kezdés borzalmas. Összeállításunkban most felidézzük a legutóbbi tornák élményeit.
2000: Belgium-Svédország 2-1
A 2000-es évek első tornáján még el sem kellett startolnia a nyitómeccsnek, hogy egy érdekesség máris megtörténjen. Az Eb ugyanis ma már teljesen szokatlan módon nem az A csoport első meccsével indult, hanem a B csoportba sorsolt társházigazda belgák kezdték meg a svédek elleni találkozóval. Mindkét csapat hosszabb kihagyás után tért vissza a tornára, adott volt tehát a bizonyítási lehetőség mindkét válogatott esetében. Ez pedig egyáltalán nem eredményezett rossz meccset, sőt!
Néhány kisebb helyzetet követően a mérkőzés igazán a félidő végén indult be, amikor a hazaiak Goor szólója után megszerezték a vezetést. A második 45 perc elején aztán Mpenza egy látványos (bár az átvételnél kezezésgyanús) lövés révén ráadásul rögtön ráduplázott az előnyre, alig pár perccel később viszont már De Wilde kapus óriási hibáját kihasználva szépítettek a svédek. A hajrában egyenlítési ziccer és skandináv piroslap még akadt, gól azonban több nem, így az emlékezetes meccs mellett egyből sikernek is örülhettek a belga drukkerek.
Más kérdés, hogy a tornán egyébként később nem sok okuk volt a lelkesedésre: a csoport két további meccsén az olaszoktól és a törököktől is kikapva végül lecsúsztak a továbbjutásról. Hasonlóan jártak az egy ponttal búcsúzó svédek is, a két válogatott azonban ettől függetlenül egyáltalán nem produkált érdektelen első 90 percet a tornán.
2004: Portugália-Görögország 1-2
Utólag, a torna végeredményét ismerve nagyon nehéz nem látni a sorsszerűséget ebben a nyitómérkőzésben. Hiszen tudjuk, a két válogatott nem csak a 2004-es Eb első, hanem az utolsó mérkőzését is egymás ellen vívta a döntőben, a két meccs ráadásul hasonló módon zárult óriási meglepetésre a hazai portugálok vereségével.
Innen nézve tehát mindenképpen emlékezetes az első találkozó, a meccs képe azonban jóval inkább megfelelt a nyitómérkőzésekről elterjedt általános véleménynek. A görögök egy távoli lövés és egy büntető révén szereztek két gólt, a portugálok pedig szinte egész meccsen csak szenvedtek a hellének masszív védelme ellen. A nem túl szemkápráztató 90 perc végén a fiatal Cristiano Ronaldo ugyan szépített, de az összképen ez nem változtatott semmit: ha a két csapat nem játszott volna egy szűk hónap után ismét egymással a döntőben, ma már aligha emlékeznénk erre a meccsre.
2008: Svájc-Csehország 0-1
Bőven akadtak emlékezetes mérkőzések a 2008-as torna A csoportjában, a nyitómeccs azonban kétségtelenül nem tartozott közéjük. Ki ne emlékezne a törökök emlékezetes fordítására a csehekkel szemben, vagy épp a házigazdák felett aratott utolsó perces győzelmükre? Ezekhez képest a Svájc-Csehország meccsről legfeljebb a legvérmesebb drukkereknek lehet bármilyen emléke.
A nyitómeccsen persze nem a torna két legerősebb válogatottja csapott össze, a csoportkör végén mindkét csapat be is fejezte a szereplését. Ehhez mérten alakult a mérkőzés színvonala is. Próbálkozások ugyan akadtak, gólt azonban csak a csehek szereztek a csereként beállt Sverkos szerencsés találatával. Ennyivel máris többet írtunk a találkozóról, mint amit érdemelt, a történelem és az internet homályában ráadásul a meccset összefoglaló videók is elvesztek…
2012: Lengyelország-Görögország 1-1
Négy évvel később ismét a görögöké volt a feladat, hogy megnyissák a tornát, ezúttal a társrendező lengyelek ellen. A történelem teljesen nem ismételte önmagát, a hellének ezúttal nem egy meglepetés győzelemmel kezdtek, bár ez sem sokon múlott…
Pedig egy félidőt követően Lewandowski góljával még magabiztosan vezettek a lengyelek, ráadásul a szünet előtt emberelőnybe is kerültek. Úgy nézett ki, tényleg csak az a kérdés, mikor döntik el a meccset. Aztán azonban Szczęsny kapus visszahozta a meccsbe a vendégeket: előbb Salpingidis egyenlítő góljában is benne volt, majd összehozott egy (akkori szabályok szerint még lehetséges) piros lap+tizenegyes kombót. Csak a csereként beálló Tyton bravúrján múlott, hogy a lengyelek végül nem bukták el a meccset.
Ki tudja, talán az újabb hihetetlen menetelés is ezen csúszott el a görögöknek. Ők mondjuk legalább a csoportból továbbmentek, ellenben a végül győzelem nélkül záró lengyelekkel. A házigazdák szerepléséről nagyjából az volt elmondható, ami a nyitómeccset is jellemezte: a kezdés ígéretesebb volt, mint az összkép.
2016: Franciaország-Románia 2-1
Az eddigi utolsó, immár 24 csapattal megrendezett Európa-bajnokságot megelőzően sokan tartottak attól, hogy a csoportkör kibővítésével még érdektelenebbé válnak az első fordulós meccsek, hiszen a továbbjutáshoz ezeken a találkozókon még koránt sem kell kockáztatni. Ezt az elméletet a torna más négyeseiben sok csapat utóbb igazolta is, szerencsére azonban a nyitómeccsen nem így történt.
A házigazda franciák ugyan kicsit lassan melegedtek bele a meccsbe, nagyjából fél órát követően azonban elkezdték kialakítani a nagyobb helyzeteket, innentől pedig egyáltalán nem volt unalmas a találkozó. Giroud második félidő elején szerzett fejesgólját Stancu nem sokkal később büntetőből még kiegyenlítette, a hazaiak azonban tovább nyomtak, aminek a 89. percben az egész meccsen remekül játszó Payet szenzációs gólja révén meg is lett az eredménye.
A franciák a csoportkör további részében sem sziporkáztak, de összességében simán továbbjutva kerültek egyre jobb formába, hogy végül egészen a döntőig meneteljenek. A csoport egészének színvonaláról ugyan sokat elárul, hogy ez volt a leggólgazdagabb meccs a négyes összes mérkőzése közül, a torna első találkozójára viszont összességében mégsem lehetett panasz.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés