Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Lukaku nem foglalkozik az egyéni eredményeivel, csak a győzelem érdekli

Németh Dániel

Publikálva 27/06/2021 - 16:50 GMT+2

Twitteren kérdezték a belgák sztárját, hogy céljai között szerepel-e a gólkirályi cím.

Romelu Lukaku és Kevin De Bruyne

Fotó: Getty Images

Vasárnap pályára lép a torna talán két legjobb formában lévő támadója, de van, akit nem foglalkoztatnak az egyéni összehasonlítások.


Romelu Lukaku előszeretettel tart Twitter-oldalán kérdezz-feleleket, amikor rajongói kérdésekre próbál röviden reagálni. A kérdések ilyenkor rendszerint széles skálán mozognak, például érdeklődnek a csatár kedvenc filmjeiről, de előkerülnek aktuálisabb témák is, mondjuk a soron következő mérkőzésről. Így jött elő kedden a gólkirályi cím kérdése, egészen pontosan, hogy mennyire szeretné megnyerni az egyéni elismerést.
Felejtsük el az egyéni szarságokat. Azért dolgozom, hogy címeket nyerjünk.
Hogy mennyit jelentenek a belga támadónak a trófeák, az kiderült a klubszezonban is, amikor sikerült az Interrel megszakítani a Juventus dominanciáját, és bezsebelték a bajnoki címet. Válogatott szinten talán még több múlik ezen a nyáron: a belgák aranygenerációjának kikiáltott társaság egy része most van a csúcson, más klasszisok pedig szép lassan túl is léptek azon. Előfordulhat, hogy ez az az Eb, illetve a jövő évi világbajnokság az utolsó lehetőségük az aranyszerzésre.
Belgium példás munkát végzett az utánpótlásrendszer megszervezésével, az egy évtizeddel ezelőtt indított programnak pedig láthatóan megvannak az eredményei: elképesztő ütemben termeltek ki világklasszis játékosokat. Nyilván nem véletlen, hogy egyből aranygenerációról kezdtek el beszélni velük kapcsolatban, hiszen a rendelkezésre álló tehetségek alapján bőven benne van Belgiumban a nemzetközi siker – az idő azonban egyre jobban sürgeti őket.
A 2018-as oroszországi világbajnokságra már esélyesként érkezett meg a belga válogatott: az extraklasszisok épp a legjobb korba léptek be, Eden Hazard 27, Kevin De Bruyne 26 évesen vágott neki a tornának, de jó korban volt Axel Witsel (29), Dries Mertens (31) és Vincent Kompany (32) is. Nagy csalódást végül nem okoztak, hiszen az elődöntőig meneteltek, ahol kikaptak Franciaországtól, és végül Anglia legyőzésével bronzéremmel vigasztalódhattak.
picture

Meunier, Witsel, Hazard, Lukaku és De Bruyne

Fotó: Getty Images

Jordan Lukaku elárulta, mély nyomokat hagyott bennük az elődöntős vereség. „Mindenki csalódott, hogy kikaptunk a franciáktól a vébén. Az nem lepett meg, hogy megvertük a brazilokat, de utána az volt az érzésem, hogy Franciaország minket akart megállítani, nyílt küzdelembe nem mertek belemenni. Tudjuk, hogy jók vagyunk és nagyszerűek lehetünk, de ezt bizonyítanunk kell egy címmel is. Ha legyőztük volna a franciákat, szerintem megnyertük volna a világbajnokságot, szóval ezt bánjuk.”
Az emberek számítanak ránk, amely nyomással jár, az aranygenerációzás azonban a szurkolóktól és a médiától ered. Most talán még nagyobb nyomás lesz a játékosokon, mert lejárhat ennek a csoportnak is az ideje.
Ennek már egyértelműen megvannak a jelei. Kompany rég visszavonult és edzősködésbe kezdett, a válogatott legnagyobb sztárja pedig csak árnyéka önmagának, amióta 2019-ben a Real Madridhoz szerződött, folyamatosan sérülésekkel bajlódik. Hazard-ral ellentétben De Bruyne többnyire egészséges tudott maradni, de ezen az Eb-n ő sem 100%-os, a Bajnokok Ligája döntőjében orr- és szemüregcsonttörést szenvedett, és bár játékra képes, fájdalmakkal játszik.
„Elég súlyosan megsérültek az idegek, ami akár hat hónapot is igénybe vehet” – mondta a Dánia elleni 2-0-s győzelmet követően. „Nem egy kellemes érzés, de az a legfontosabb, hogy alkalmas vagyok a játékra. Az előző két hónap állandó hullámzással telt a kisebb sérülések miatt, a törés után viszont várni kellett. Szerencsére a leggyorsabb módon vissza tudtam térni. Dánia ellen fél órán keresztül nagy volt az intenzitás, azt megéreztem. De örülök, hogy játszottam, és a teljesítményem is oké volt.”
Valójában az okénál egy picit többet nyújtott, hiszen a Manchester City sztárjának beállásával változott meg a koppenhágai meccs képe, egy gólt előkészített, egyet pedig ő maga szerzett, így sikerült Belgiumnak 0-1-ről fordítania. Finnország ellen már Hazard és De Bruyne egyaránt ott volt a kezdőben, ami azt jelzi, kezd minden összeállni Roberto Martinez kezei között, ráadásul a két kreatív játékos jelenlétével Lukaku is több támogatásra számíthat.
picture

Kevin De Bruyne

Fotó: Getty Images

Az Inter támadója 25 volt a 2018-as világbajnokság idején, és végül a második helyen zárt a góllövőlistán négy találatával. Erre a versenyre viszont egészen más formában érkezett, a mentálisan kimerítő manchesteri éveit követően fejben, fizikálisan és taktikai oldalról egyaránt elmozdult a mélypontról. Már nem az a játékos, akit minden áron a kapunak háttal akarnak megjátszani, amiben Antonio Conténak hatalmas szerepe volt, segítségével Lukaku az egyik legösszetettebb kilences lett.
A finnek ellen szerzett találata tökéletes példa a sokoldalúságára: testi adottságait kihasználva helyet csinált Hazard passzának, majd a védőjéről lefordulva gyengébbik lábával a kapuba lőtte a labdát. Lukakunak azonban a helyzetek befejezése mellett a csapat játékában is nagy szerepe van, legjobb teljesítményét az idei Eb-n Dánia ellen nyújtotta – az egyetlen meccsen, amelyen nem talált be, cserébe mindkét gólnál kulcsszerepet játszott.
Martinez korábban is előszeretettel tolta ki szélre Lukakut, kihasználva a csatár gyorsaságát, és a dán védők sem nagyon tudtak mit kezdeni a jobb oldalra kihúzódó centerrel. Az első gól előtt Lukaku nyitotta meg a területet De Bruyne előtt, aki kihagyhatatlan helyzetbe hozta a túloldalról érkező Thorgan Hazard-t. Belgium győztes góljánál pedig két dán védőt is becsapott, mielőtt De Bruyne-hez került volna a labda.
Mindez persze keveset ér, ha a belga válogatott elveszíti a nyolcaddöntős mérkőzését, amelyre a párosítást látva van némi esély. Hiába nyerték meg csoportjukat hibátlan mérleggel, a legjobb 16 között a címvédő Portugáliával találkoznak, köztük a három meccsen öt gólt szerző Cristiano Ronaldóval. Nem véletlen, hogy az újságok Ronaldo és Lukaku párharcára próbálták felhúzni a mérkőzést, mindkét játékosnak kulcsszerepe lehet a továbbjutásban.
Elmondása szerint azonban a belgák klasszisát nem foglalkoztatják az egyéni eredmények, csak és kizárólag az, hogy az ország aranygenerációja beteljesítse a sorsát.
Forrás: Goal

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés