Megunta az UEFA a nagy üvegpakolgatást, a rendelkezés nem biztos, hogy megszünteti a jelenséget.

Furcsa EB-nk van, az egyszer biztos. Egyrészt annak ellenére is EURO 2020 néven fut a sorozat, hogy jól láthatóan 2021-et írunk már. Persze, a pandémiás időszak viszontagságait (talán már) magunk mögött hagyva jóformán semmin sem csodálkozunk. Az sem keltett különösebb feltűnést, hogy a május végi portói Bajnokok Ligája-döntőre kiadott akkreditációk egytől-egyik Istanbul 2021 feliratú nyakbavalón fityegtek. A magyarázat egyszerű: a gyors helyszínváltoztatás után nem sikerült időben új kiegészítőket gyártani.
Visszatérve az Európa-bajnokság furcsaságaira, az összeurópai rendezés soha nem látott helyzetet teremtett, de a csoportkör végeztével nyugodtan kijelenthető, hogy jó ötlet volt egy vagy két ország helyett egy tucat országot bevonni a lebonyolításba. Különösképpen is igaz ez a karanténhelyzetet követő időkben, hiszen a fontos véleményformáló feladatot is ellátó futball a tornával mégiscsak a remény és az újrakezdés üzenetét közvetíti.
Labdarúgás
SAJTÓHÍR: KYLIAN MBAPPÉ MARAD PÁRIZSBAN
21/05/2022 15:04

Magyar szurkolók a Puskás Arénában, a portugálok ellen

Fotó: Getty Images

A fentiek mellett azonban akadt még egy furcsaság, amilyenhez a korábbiakban, akárhogy is turkálunk a megannyi futballhoz kapcsolódó élményünk között, sehogy sem találunk foghatót. Ez a jelenség pedig a sajtótájékoztatókon tetten érhető ritmikus üvegpakolás.
Az egész ott kezdődött, amikor a Magyarország-Portugália mérkőzés előtt a címvédő válogatott nevében Fernando Santos és Cristiano Ronaldo vett részt a sajtótájékoztatón. A négyszeres Aranylabdás portugál sztár ingerülten arrébb rakta az elé tett kólás üvegeket, az „inkább igyon mindenki vizet” életvezetési tanács kíséretében. Ronaldo performansza végigsöpört a világsajtón, a rossz nyelvek szerint pedig az ominózus italgyártó is megérezte az akciót, részvényeinek értéke ugyanis pár egységgel karcsúbb lett. Utóbbi adat valóságtartalmában bevallottan kételkedünk, mindenesetre jó példa arra, hogy egy szupersztár egy-egy ártatlan mozdulata milyen hírfolyamot képes generálni.
A Ronaldo-jelenség később egész mozgalmat indított, sokan érezték szükségét annak, hogy valamilyen módon reagáljanak a történtekre. Manuel Locatelli például, követve a ronaldói intelmeket, a vizet helyezte maga elé, de meghagyta az üdítőt is, míg a skót John McGinn szinte már hiányolta maga elől a kedvelt üdítőt aktuális sajtótájékoztatója előtt. Az alábbi videót végignézve mindenki eldöntheti, hogy melyik jelenet volt a leginkább szellemes, a magunk részéről állásfoglalás helyett mindössze jó szívvel olvasóink figyelmébe ajánlanánk az orosz szövetségi kapitány, Sztanyiszlav Csercseszov mutatványát. A feliratra is érdemes odafigyelni.
Közvetlenül Ronaldo “pakolása” után Paul Pogbának sem tetszett az asztal elrendezése, neki azonban nem a kólás üveg szúrta a szemét. Az UEFA egyik kiemelt szponzora, a Heineken is elhelyezte ugyanis a maga portékáját a nyilatkozó játékosok elé, a hívő muszlim francia középpályás azonban ahogy meglátta, azon nyomban le is tette azt maga mellé a földre. A muszlimok vallásuk egyik tanítása szerint nem isznak alkoholt, más kérdés, hogy a szponzorüvegben eleve alkoholmentes sör volt. Pogba minden bizonnyal tudta ezt, a Ronaldo-féle precedens ismeretében azonban meg merte lépni ezt a dolgot.
Az ügy meglehetősen nagy port kavart, az UEFA pedig hajlandó változtatni a kezdetben merev szabályozásán. Mint ismert, a sportág európai élszervezete a torna elején azt kommunikálta, hogy a játékosoknak nem áll jogában elpakolni az eléjük kihelyezett termékeket, hiszen azok az UEFA támogatóit hirdetik, nem pedig a játékosok ellen vannak. Most, az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt azonban itt a módosítás, aminek értelmében minden sajtótájékoztatóra hivatalos szövetségi kapitánnyal és játékossal egyeztetnek az esemény előtt. Amennyiben bárkinek vallási meggyőződés miatt szúrja a szemét a zöld “mentessör”, akkor kérheti, hogy elé ne kerüljön belőle. Ennyi.

Pogba a sajtótájékoztatón

Fotó: SNTV

Az Európa-bajnokság szombaton kezdődő egyenes kieséses szakasza előtt tehát az UEFA már kiszavazott egy nagyágyút, meghagyva azért az időszakos visszatérés lehetőségét. Az igazi nagyágyúkra azért elsősorban továbbra is a pályán kell számítanunk, az eddigi történéseket figyelembe véve azonban mindenképpen érdemes lesz továbbra is figyelemmel követni a sajtótájékoztatók eseményeit is.
Forrás: részben Marca

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Labdarúgás
Brutálisan erős csapatot lehetne összerakni a legjobb szabadon igazolható futballistákból
18/05/2022 16:48
Labdarúgás
Haaland csak az első lépés, több sztárcsatár klubot válthat ezen a nyáron
14/05/2022 14:18