Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Elkényelmesedett franciákról és fantasztikus helyszíni meccsélményről cikkeznek a francia újságok

Szabó Christophe

Frissítve 20/06/2021 - 19:24 GMT+2

A döntetlennel végződő Magyarország-Franciaország európa-bajnoki mérkőzés másnapján a francia lapok főként a Kékek teljesítményével foglalkoztak, de sokan kiemelik a – régóta nem látott – tömött stadion élményét, melyben fontos érdeme volt a magyar közönségnek.

Magyarország-Franciaország: A meccs lefújásának pillanata

Fotó: Getty Images

A So Foot c. portál csak egyszerűen „megfojtott” francia csapatról ír, melyben külön blokkban kitérnek Fiola Attila teljesítményére, francia szóviccel „Attila, le Un” címmel (Attila az Egy, vagy Attila a Hun). A sokszor szatirikus, egyedi hangvételű lap az öniróniát sem tette félre: a meccs felvezetésekor külön anyagot szántak Szalai Ádámnak, jóslatuk szerint neki kellett volna eldöntenie a meccset, ám a játékosnak rosszullét miatt még az első félidőben le kellett jönnie a pályáról.
A Le Monde meccs utáni összefoglalója a félig teli pohár–elvét követte, cikkükben „tanulságos magyar leckéről” írnak, mely intő jel lehet a „túlzott elbizakodottság és a könnyelműség ellen”. Meccs közbeni beszámolójukban arra utalnak, hogy „a franciák visszatértek a földre” és „újra megtapasztalták a korábbi idők fociját: a tömött stadionokét és az ellenséges hangulatot keltő szurkolókét”. A Le Figaro anyaga óvatosságra int, szerintük a franciák kezében nincs több joker, „le lehet fulladni egyszer, de nem kétszer.”
Több francia lap is vezényelt ki helyszíni tudósítót, akik kivétel nélkül forró hangulatról számoltak be. A L’Équipe helyszíni riportere szerint a budapesti hangulat olyasmit hozott vissza, melyre „nagyon sokan, nagyon régóta vágytak.” Riporterük a Műcsarnoktól kezdve a Keleti pályaudvarig bejárta Budapest komolyabb szurkolói zónáit, ahol francia- és magyar szurkolókat is megszólaltatott, és a legtöbb nyilatkozótól a rég nem érzett meccsélmény köszön vissza. A So Foot helyszíni tudósítója a városi csomópontok helyett inkább az ultrák közösségéből szervezett Carpathian Brigád vonulására csapódott, ahol képi anyagával kiegészítve „elképesztő hangélményről” és „katonai fegyelemről” számolt be. A Ouest-France c. regionális lap külön cikket szánt az ultranacionalista szurkolói tömörülés politikai szerepvállalásának.
Nem maradhatott el a szokásos osztályzat-kiosztás sem. A játékosok értékelésében legendásan szőrös szívű L’Équipe most sem osztott ki ajándékokat. A 10-es skálán dolgozó szerkesztőség a legmagasabb értékekkel (7) Gulácsi Pétert, Fiola Attilát és Kleinheisler Lászlót tüntette ki, Nagy Ádám és Sallai Roland hatost kaptak, egyedül Willy Orbán négyes osztályzata ront az összképen. A franciáknál a legmagasabb osztályjegy a hatos volt, azt is csak Hugo Lloris, N’Golo Kanté és Presnel Kimpembe kaptak. Hármas osztályzattal jutalmazták Adrien Rabiot-t, Paul Pogbát és Karim Benzemát, a védekezésben folyamatos ütemkésésben érkező, támadásokban is kockázatkerülő Benjamin Pavard csak kettest kapott.
A legnagyobb francia sportnapilap főszerkesztője vezércikkében „Kék napszúrást” említ, melyben „felismerhetetlen és helyenként gyatra egyéni teljesítményekkel tarkított francia csapat épphogy el tudta hárítani a katasztrófát.” Gary Lineker aforizmáját tovább gondolva azt írja, „a focit tizenegyen játsszák és a végén a franciák képtelenek nyerni, ha ily módon játszanak.” A döntetlen ellenére főleg a Kékek hiányosságait rója fel, akik „nem tudtak felnőni a feladathoz”, kiemeli többek között Benjamin Pavard „rémálom-szerű” meccsét és „Deschamps döntésképtelenségét, aki egyszerre kockáztatta az eredményt és játékosa további sorsát”, utalva arra, hogy Pavard sárga lappal játszott, ami – vergődését látva – könnyen melegebb tónust is kaphatott volna.
Deschamps egyébként az utóbbi kérdést lesöpörte az asztalról. A szövetségi kapitány szerint Pavard „a meccs elején komoly ütközést szenvedett, ami hatással volt a játékára, de a játékosok mindig maradni akarnak, még akkor is, ha csak egy lábon állnak.” Pavard ugyanakkor a szövetségi kapitány szerint nem jelezte a problémát. „Benjamin nem kommunikált az állapotáról. Lecserélhettem volna, de nem volt meg az információm.”
A L’Équipe-nél Michael Olivernek, a mérkőzés játékvezetőjének is külön anyagot szántak. A lappal együttműködő szakértő szerint Kimpembe hamarabb érdemelt volna lapot, Fiola Attila 32. perces talpalása Pogbán ugyanakkor nem érdemelt volna sárgát.
Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés