Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Duzzad az önbizalomtól az Eb-nyitányra készülő angol válogatott

Nánási Antal

Publikálva 08/06/2021 - 16:39 GMT+2

Elkezdődött az utolsó visszaszámlálás, a Törökország-Olaszország nyitómérkőzéssel június 11-én végre megkezdődik a 16. labdarúgó Európa-bajnokság.

Harry Kane vezérletével lépnek pályára az angolok a horvát válogatott ellen a Wembley-ben

Fotó: Eurosport

A torna előtt a rendre az esélyesek közé sorolt, nagy eredményt azonban ritkán elérő Anglia egyik kulcsembere, Harry Kane meglehetősen derűlátóan nyilatkozott.

Legyen szó Európa- vagy világbajnokságról, a torna előtti erősorrendet átböngészve, vagy épp összeállítva azt, Angliát rendre ott találjuk az esélyesek között. Az már más kérdés, hogy Görögország 2004-es, szenzációszámba menő Eb-címét követően az ilyen rangsorokkal nem sokra megyünk, ettől függetlenül a világ legjobb bajnokságának számító Premier League hazáját már csak illemből, a játék feltalálása iránti hála jeléül is érdemes a komolyabban vehető válogatottak sorába helyezni.
Sokévnyi „majd legközelebb” után aztán a 2018-as oroszországi világbajnokság meghozta az áttörést, Anglia ugyanis bejutott az elődöntőbe, igazolva az állandó esélyes státuszát. Gareth Southgate csapata most is úgy kezdi meg a tornát június 13-án Horvátország ellen a Wembley-ben, hogy feltett szándéka, hogy a csoportkört követően is játsszon még ezen a tornán az ikonikus stadionban. Ez ugyanis azt jelentené, hogy Harry Kane-éknek jelenésük lenne az elődöntőben és esetleg a döntőben is.
A szezont még a Tottenham játékosaként befejező, a hírek szerint azonban onnan elvágyódó csapatkapitány a tornát megelőzőn az angol válogatott hivatalos podcastadásának nyilatkozva önbizalomtól duzzadva tekintett előre a csapat előtt álló feladatokra. Arra a kérdésre, hogy vajon a keret mostani állapota jobb-e a három évvel ezelőtti orosz túrára készülő társaságénál, az angol válogatott csapatkapitánya kapásból rávágta:
„Szerintem igen, úgy gondolom, jobb állapotban vagyunk most. A világbajnokságra úgy mentünk, hogy nem tudtuk még, csapatként mire lehetünk képesek. Azt gondolom, most már több tapasztalattal vágunk neki a tornának, ebben segít, hogy sok játékosunk van túl nagy mérkőzéseken a klubokban, illetve nyilván segít a vb-tapasztalat azoknak, akik abból a csapatból most is a keret tagjai.”
picture

Harry Kane

Fotó: Getty Images

Az angol klubok valóban jó szezont futottak az európai kupaporondon, ebben pedig idén a hazai játékosoknak is komoly szerepük volt. A Bajnokok Ligája-győztes Chelsea három játékost delegál a végleges angol keretbe (Mason Mount, Reece James, Ben Chillwell), a finálét elveszítő Manchester City pedig négyet (Raheem Sterling, Kyle Walker, John Stones, Phil Foden).
Szintén négy fővel képviselteti magát az Európa-liga-döntőben a Villarreallal szemben alulmaradó Manchester United (Dean Henderson, Harry Maguire, Luke Shaw, Marcus Rashford) is. Érdekesség, hogy szokatlan módon az angol keretben három külföldön játszó futballista is helyet kapott, Kieran Trippier (Atletico Madrid) mellett a dortmundi duó, azaz Jadon Sancho és a teljes keret legfiatalabb tagja, Jude Bellingham képviseli a légiós kontingenst.
Az angol válogatottat dirigáló Gareth Southgate már Oroszországba is egy meglehetősen fiatal, 26 éves átlagéletkorú társaságot vitt el, az ott elért negyedik hely pedig igazolta, hogy a szakvezető jó úton jár. A szövetségi kapitány most húzott egy még merészebbet, az Európa-bajnokságra nevezett huszonhat játékos átlagéletkora ugyanis valamivel több, mint 24 év, a keretben pedig Kyle Walker a maga 31 évével már korelnöknek számít. A 27 éves Harry Kane is inkább a rutint képviseli, eddigi 54 válogatottságánál pedig a jelenlegi keretből csak Kyle Walker és Jordan Henderson tud többet felmutatni. A kontinenstornán várhatóan csapatát vezetni hivatott csatárklasszis nyilatkozatában a csapaton belüli erős kohézióról is említést tett:
„Remek az összhang közöttünk, mindannyian tudjuk, hogy nehéz lesz végigjárni azt az utat, ami a vasárnapi nyitány és reményeink szerint a torna vége között vár ránk. Nagyszerű csapatunk van, a rutinosabb játékosok és a fiatalok remek összhangot képviselnek a kereten belül. Mindenféle tapasztalat a birtokunkban van, hiszen a keret tagjai a legnagyobb sorozatok döntőiben szerepeltek az elmúlt hetekben.”
picture

Anglia 1-0-ra nyert Ausztria ellen

Fotó: SID

Az angol válogatott egy-egy Ausztria, valamint Románia elleni, egyaránt 1-0-s sikert hozó felkészülési mérkőzéssel hangolt az Európa-bajnokságra. Az osztrákok elleni találkozó vezéráldozattal járt, a Liverpool védője, Trent Alexander Arnold ugyanis combsérülést szenvedett, aminek következtében ki kell hagynia a tornát. Helyére Gareth Southgate a Brighton védőjét, Benjamin White-ot hívta be, aki első két válogatottságát épp a két felkészülési mérkőzésén ünnepelhette.
A románok elleni találkozót követően egyébként Southgate korántsem nyilatkozott annyira derűlátóan a csapat állapotát illetően, mint Kane, a kapitány ugyanis főleg a védelemben, valamint a középpálya védekező feladatainak ellátása terén lát csiszolnivalót a társaságon. A keret mélysége ránézésre ebben a segítségére lehet, ezzel pedig egybecsengenek Kane szavai is:
„Ahhoz, hogy a torna (egyik) legjobb csapata legyen a tied, mindenképpen mély kerettel kell rendelkezned, amiben szabadon variálhatod a játékosok által játszott posztokat. Egészséges harc dúl a csapatba kerülésért, támadóként nekem is üdítő azt megtapasztalni, hogy mennyi kreatív játékos állít kihívás elé és tesz próbára nap mint nap az edzéseken.”
picture

Harry Kane és Gareth Southgate

Fotó: Getty Images

Az angol válogatott a D-csoportban a legutóbbi világbajnokság ezüstérmese, Horvátország ellen kezdi meg szereplését az Európa-bajnokságon június 13-án (vasárnap). Öt nappal később Skócia, a csoportkör zárótalálkozóján pedig június 22-én az Angliát a selejtezők során egyedüliként legyőző Csehország lesz az ellenfél. Az angol válogatott valamennyi csoportmérkőzésének helyszíne a londoni Wembley-stadion lesz.
Forrás: Sky Sports

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés