Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Conte szerint a hazai pálya az angoloknak kedvezhet, a rutin viszont Olaszország mellett szól

Németh Dániel

Publikálva 09/07/2021 - 15:31 GMT+2

Ha a korszak egyik legjobb edzője elemzi az esélyeket, akkor azt mindig érdemes meghallgatni.

Antonio Conte, Serie A 2020-21

Fotó: Getty Images

Antonio Conte tud ezt-azt az olasz és az angol labdarúgásról, meg úgy általában erről a sportágról, ha tehát ő véleményt alkot, arra általában érdemes odafigyelni. Most sincs ez másként.


„Tudjuk, mit jelent döntőkben játszani, és hogyan kell azokat megnyerni” – jelentette ki az Intert egy évtized után trófeához segítő, majd azóta a munkanélküli edzők keserédes sorsát választó Conte, aki a tapasztalat mellett a magas presszinget tartja az Azzurri legnagyobb erősségének. Szerinte az olasz válogatott volt az Eb egyik legsokoldalúbb csapata, amely számos helyzetre képes volt reagálni, így hát nem érdemtelenül jutott a torna döntőjébe.
„Olaszország teljesen megérdemelte a döntőt, mert valamennyi ellenfelüknél komplettebb csapatnak bizonyultak, számos helyzettel megbirkóztak, a labdával és a labda nélküli fázisokban egyaránt. Mindig ragaszkodtak a saját elképzeléseikhez, az identitásukhoz és a stílusukhoz, ugyanakkor képesek voltak alkalmazkodni az ellenfelek fizikális, technikai és taktikai képességeikhez, megtalálták a legjobb játékot az eredmény maximalizálásához.”
Contét sokszor szembesítették azzal a karrierje során, hogy a csapataival kimondottan defenzív futballt játszat, és többnyire kontrákra építi a támadójátékát. Ezek az észrevételek csak részigazságot tartalmaznak, rangadókon valóban hajlamos átengedni a terepet az ellenfeleknek, mégis kimondottan proaktív futballt alkotott meg. Az persze kétségtelen, hogy önmagában a labdabirtoklást nem tartja sokra, amit a spanyolok elleni meccs kapcsán is kiemelt.
„Én úgy látom, hogy a dominancia a helyzetek és a veszélyes szituációk kialakítását jelenti. Ebben az értelemben a spanyolok „dominanciája” távolról sem volt ennyire egyértelmű. Ha a labdabirtoklás során nem használják a vertikális folyosókat gólhelyzetek vagy egy az egy elleni szituációk kialakításához, akkor az sterillé válik. Az xG fontosabb a labdabirtoklásnál, mert tartogathatod a labdát, ameddig csak szeretnéd, de ha nincsenek helyzeteid, lövéseid, góljaid, nem nyerhetsz.”
picture

Bonucci és Chiellini

Fotó: Getty Images

Conte szerint az Azzurri azért nyert Spanyolország ellen, mert több fegyver állt a rendelkezésére. „Olaszországot nehéz legyőzni, mert ritkán vagyunk felkészületlenek, nem hagyunk területet, és mindig nehéz helyzetekbe kényszerítjük az ellenfeleket. Ott van a Gianluigi Donnarumma, Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini alkotta falunk is. Donnarummát a világ három legjobb kapusa közé sorolom.”
Hogy mit lehet mondani Bonucciról és Chielliniről? Megéltek vagy ezer csatát, de még mindig megérzik a vérszagot. Győztes mentalitás, karakter, erő. Ha a nehéz helyzetekben kell helytállni, mindketten abszolút topjátékosok.
Az olasz válogatott korábbi szövetségi kapitánya természetesen nem becsüli le az angolok erejét. „Spanyolországgal ellentétben, akik sok hátrapasszal éltek, ők mindig egy az egy elleni szituációkra törekednek. Sokan dicsérik Harry Kane-t, amiért képes mélyen visszalépni a labdákért, becsatlakozva ezzel a mezőnyjátékba, ahogyan azt a Dánia előtti egyenlítő gólt előtt is tette. Ebben is jó persze, de ha rajtam múlna, én mindig a tizenhatoson belül tartanám, mert ott igazán hatékony, pusztító.”
Conte azt is megfigyelte, hogy a Declan Rice-Kalvin Phillips alkotta duplaszűrő hajlamos a legegyszerűbb megoldásokat választani, és viszonylag ritkán próbálja előbbre juttatni a labdát, ugyanakkor nagyobb stabilitást ad a csapatnak. Anglia legnagyobb gyengeségének az olasz válogatott ellen a letámadással szembeni ellenállást tekinti – ebben a műfajban a spanyol csapat szerinte sokkal nagyobb minőséget képviselt.
„Angliának az lehet a gyengesége, hogy amikor a védelmet nyomás alá helyezik a támadásépítés során, akkor nem annyira menekülnek könnyen a szorításból, mint Spanyolország. Azonban, ha képesek átjátszani az ultraagresszív presszinget, akkor figyelni kell a sebességükre. Ez ismét egy olyan helyzet, amelyben Olaszországnak meg kell mutatnia a tapasztalatát a különböző meccshelyzetek felismerésével.”
A döntő szempontjából a helyszín is meghatározó lehet, ugyanis az angolok hazai pályán, a Wembley-ben várják majd az olaszokat. Conte szerint ez nagy segítség lehet, ugyanakkor arra is rámutatott, hogy extra nyomás is lesz Anglián, mivel 1966 óta először jutottak világverseny döntőjébe. „Kevesebb nézőnk lesz a stadionban, a pályán viszont nagyobb a tapasztalatunk. Tudjuk, mit jelent döntőkben játszani, és hogyan kell azokat megnyerni” – mondta.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés