Van, hogy egy csapat úgy is képes egy 15 góllal felérő támadóval erősödni, hogy nem igazolt új játékost. Ezt az elvet vallja a szabadrúgás-specialista Gianni Vio, aki az olasz válogatott munkáját segíti az Eb-n.


Olaszország a selejtezők és a Nemzetek Ligája során mutatott jó formáját az Európa-bajnokságra is átmentette. Tény: igazán erős ellenféllel még nem került szembe Roberto Mancini csapata, de az eddig látottak és a 30 meccse tartó veretlen sorozat alapján számolni kell velük a tornán. Főleg, hogy ebben a válogatottban olyan rejtett erőtartalékok is vannak, mint a 15 gólos csatárral felérő Gianni Vio, aki kifejezetten Mancini kérésére került az Azzurri edzői stábjába.
Világbajnoki-selejtező UEFA
Mancini nem mond le a vb-selejtezős blamázs után
28/03/2022 12:42
Vio a rögzített helyzetek specialistája, aki állítólag 4830 variációt dolgozott ki a különböző szituációkra. Már az edzői papírokhoz szükséges diplomamunkájában is a pontrúgások szerepét vizsgálta, innen ered a 15 gólos jelző is: szerinte egy jól felkészült csapat legalább ennyi találatot nyerhet a rögzített helyzetek után. Későbbi Serie A-s munkái alapján akár azt is mondhatnánk, hogy alulbecsülte a szabadrúgások szerepét, vagy a saját képességeit.
Maurizio Sarrihoz hasonlóan Vio is a bankszektorból került át a labdarúgás világába, miután megszerezte a szükséges papírokat az olasz edzőképzés szentélyében, a Firenzében található Covercianóban. Karrierjét a Serie D-ben szereplő Il Quinto di Treviso indította el, ahol hamar elhíresült a különleges szabadrúgás dizájnjairól, még azt is kihasználta, hogy volt a csapatában egy egypetéjű ikerpár, és a védők sokszor nem tudták, kit is kellene őrizniük tulajdonképpen.
Vio szerint elsősorban az a feladata, hogy felmérje a játékosai képességeit, majd ahhoz igazodva különböző figurákat alkosson. „Persze vannak olyanok, akik különleges módon olvassák a játékot” – mondta egy interjúban. „A legmagasabb szintről Sergio Ramos jut az eszembe. Bármikor kerül középre a labda, akár fogadni is lehetne rá, hogy megtalálja az utat hozzá. A pontrúgások befejezésénél mindig az időzítés a legfontosabb dolog.”
2004-ben a pszichológusként dolgozó Alessandro Tettamanzival kiadtak egy könyvet, amely az „Extra 30 százalék” címet viselte – Vio ugyanis azt állítja: ennyivel lehet növelni a szabadrúgásokon keresztül egy csapat góltermését. „Ez olyan, mintha lenne egy másik támadód” – magyarázta. A könyv eljutott Walter Zenga asztalára is, akit kapusként mindig lenyűgöztek a pontrúgások, leginkább hogy milyen trükkökkel próbáltak túljárni az eszén az ellenfél támadói.

Walter Zenga - Palermo

Fotó: Getty Images

Amikor Zenga ajánlatot kapott a Serie A-ban szereplő Cataniától, egyetlen kérése volt a stáb összeállítását illetően: szerezzék meg neki Gianni Viót. „Csak egy hozzám hasonló őrült kért volna olyan embert maga mellé az első Serie A-szezonjához, aki előtte bankban dolgozott és amatőr bajnokságban edzősködött” – magyarázta Zenga. Vio azonban igazolta a döntését, a Catania ugyanis a liga egyik leghatékonyabb csapata lett a rögzített helyzeteknél.
2010-ben 17 gólt szerzett a szicíliai klub szabadrúgásokat követően, ami a teljes góltermés 38,6%-nak felelt meg, a következő évekre pedig még hangsúlyosabbá vált ez a játékelem. 2011-ben – ekkor Marco Giampaolo és Diego Simeone volt az edző – 40 gólból 20-at pontrúgásokból lőttek, a csúcsot pedig 2012-re sikerült elérni, amikor a gólok 57,4%-a kötődött valamilyen formában Vióhoz. Nem csoda, hogy amikor Vincenzo Montella ajánlatot kapott a Fiorentinától, vitte magával a szakembert.
A firenzeiek Montella segítségével három év alatt háromszor szerezték meg a negyedik helyet (számukra pech, hogy ez akkoriban csak Európa-liga-indulást ért), ebből két idényen át Vio is a stáb tagja volt. Ezekben az években a Fiorentina 47 gólt szerzett rögzített helyzetekből, 2013-ban a találatok 40,3%-t hozták a pontrúgások. A specialistára 2014-ben a Milan csapott le, de a csapat annyira pocsék teljesítményt nyújtott, hogy Filippo Inzaghival együtt neki is távoznia kellett.
A kudarcokkal teli milánói évet követően dolgozott az MLS-ben, megfordult a Brentfordnál és a Leeds Unitednél is, az előző két szezonban pedig kiesés ellen küzdő olasz kluboknál melózott, előbb a SPAL, majd a Cagliari alkalmazta. Még mielőtt azt gondolhatta volna, hogy 66 évesen neki elsődlegesen nagyapaként kell helytállnia, tavaly befutott egy érdekes hívás: Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya ajánlott neki munkát.
„Közvetlenül ő keresett fel. Bolognában találkoztunk, beszélgettünk egyet, majd egymás tenyerébe csaptunk. Tavaly szeptemberben kezdtem el dolgozni a nemzeti csapattal” – mesélte Vio. Wales ellen láthatott is a közönség egy akciót, ami már-már az edző védjegyének számít: „Pessina gólját olyan mozgás előzte meg, amit állandóan csináltunk” – utalt Zenga a láthatóan begyakorolt figurára, amellyel megszerezték a vezetést és a győzelmet az olaszok.

Matteo Pessina

Fotó: Getty Images

Vio egyik fő módszere, hogy próbálja minél jobban összezavarni az ellenfelet, hogy nehezebb dolguk legyen a játék olvasásánál. Ebben az esetben Alessandro Bastoni és Leonardo Bonucci volt a csali, akik a walesi védők mögött, leshelyzetben várták a labdát. Abban a pillanatban, hogy Marco Verratti nekifutott a labdának, a két belső védő visszalépett, közben Matteo Pessina a tizenhatoson kívülről középre futott. „Mindig küld egy embert a fal szélén álló játékosra” – magyarázta Zenga.

A mozdulatsor tökéletessége jelzi, mennyire nem egyszerű még egy jól felrajzolt szituációból sem gólt szerezni. Kellett hozzá Verratti hajszálpontos ívelése, Pessina tökéletes időzítése, majd utána az a finom mozdulat, amellyel elpörgette a labdát a kapus mellett.

Szintén klasszikus Vio-féle húzás a dupla sorfal, amelynek első ránézésre nem sok értelme van, mégis alaposan végiggondolt megoldás. A kapushoz közelebb helyezkedő fal korlátozza, hogy mit láthat a kapus, akinek így kevesebb ideje van felkészülni a lövésre, ráadásul két ellentétes irányú mozgással zavarják a védelmet. A lövést megelőzően a lesen tartózkodó fal visszalép a védők elé, közben egy játékos beindul, kimozgatva ezzel egy védőt, tisztább lövőhelyzetet biztosítva a csapattársnak.
„Gianni nagyon sok mozdulatsorral rendelkezik” – mondta Davide Baiocco, a Catania egykori középpályása. „Szereti a meglepetés erejét, sok játékos mozgását koordinálja egyszerre. Volt olyan figura, amikor lesről kellett indulnom, majd ezt követően visszalépni és ugyanazt a területet támadni, mivel így a lövést megelőző pillanatokban nem került rám ember. Állandó problémát okozott ezzel a védőknek, mert nem tudták, kit kell fogniuk.”
Mancini alaposan átalakította az olasz válogatottat: lebonyolított egy generációváltást (részben, mert a védelemben ez még várat magára), kialakított egy új, modernebb szemléletű játékot, és nem utolsósorban hasznos emberekkel bővítette a stábját. Vannak ugyan kérdések a válogatott valós erejét illetően, főleg ami a védelmet illeti, de az is látszódik, hogy akadnak még rejtett tartalékok ebben a csapatban.
Általános igazság, hogy a válogatott szinten nincs mód igazán összetett támadójáték begyakorlására, mindez azonban a pontrúgásokra kevésbé igaz, ezen a téren akár új, korábbi tornákon nem látott elemekkel is lehet készülni. Ne csodálkozzunk tehát, ha az olasz válogatott is előhúz néhány érdekes trükköt az egyenes kieséses szakaszban Vio majdnem 5000 figurája közül, hátha megérkezik a tornára az edző által emlegetett 15 gólos csatár is.
Forrás: Athletic

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Világbajnoki-selejtező UEFA
Sokként érte az olaszokat a vb-kudarc, de nem az Eb-győztes edzőn kell elverni a port
27/03/2022 13:50
Világbajnoki-selejtező UEFA
Dacára a történelmi égésnek, az olasz szövetség elnöke bízik Mancini maradásában
26/03/2022 11:16