Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint eddig több mint 2500 megbetegedés kapcsolódik a június 11-én kezdődött kontinenstornához, amelyet 11 ország egy-egy városában rendeztek. Az Anglia-Olaszország döntőre vasárnap 21 órától kerül sor.
Az egészségügyi hatóság szerint Skócia a leginkább érintett, ott ugyanis 1991 eset kapcsolódik az Európa-bajnoksághoz, a második helyen Finnország áll (481), majd Dánia (35) és Németország (18) következik. A listán szerepel még Franciaország, Svédország, Horvátország és Hollandia. A jelentés szerint Magyarországon nem regisztráltak olyan megbetegedéseket, amelyek összefüggésbe hozhatók a kontinenstornával.
Az ECDC megállapítása szerint azokban az országokban, ahol tömegrendezvények zajlanak, de az óvintézkedések nem megfelelőek, várhatóan megnő a koronavírus-járvány terjedésének kockázata.
Európa-bajnokság
José Mourinho döntheti el, hogy ki juthat ki a 2024-es foci-Eb-re
10/04/2022 09:17
Aleksander Ceferin leszögezte, hogy a résztvevő csapatok nagyon profi módon viselkedtek, és a stadionokban is szigorú szabályok vannak érvényben.
"Amikor minden bizonyíték nélkül azt hallom, hogy az emberek megfertőződtek a mérkőzéseken, kissé csalódott vagyok" - nyilatkozta.
A szlovén sportvezető hozzátette, egyesek szerint kétezer skót szurkoló fertőzött volt, holott a glasgow-i stadionba csak negatív teszttel lehetett belépni.
"Véleményem szerint felelőtlenség a futballt vádolni a vírus terjesztésével" - szögezte le Ceferin.
A Puskás Stadionban a magyar-portugál (0-3), a magyar-francia (1-1) és a portugál-francia (2-2) csoportmérkőzésre, valamint a cseh-holland (2-0) nyolcaddöntőre került sor. A rendező városok közül csak Budapest vállalta, hogy minden meccsen telt ház lehet.
Az ECDC vizsgálata az Európa-bajnokság rajtja előtt egy héttel kezdődött, és egy héttel a vasárnapi döntő után zárul.
MTI
Európa-bajnokság
Az összes klub- és válogatott sorozatból ki vannak tiltva az oroszok, de foci Eb-t rendeznének
31/03/2022 15:46
Európa-bajnokság
Az angolokra is lecsapott az UEFA: Két zárt kapus meccset ért az Eb-döntős balhé
18/10/2021 16:28