Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az Eb legszebb gólját szerző focista nagy tehetségként kezdte, de elakadt, most újra rá irányul a figyelem

Wojciechowski Patricia

Frissítve 19/06/2021 - 12:30 GMT+2

Az Európa-bajnokság első fázisán sem vagyunk túl, de könnyen lehet, hogy máris megvan a torna gólja, Patrik Schick skótok ellen szerzett félpályás találatát nehéz lesz felülmúlni. A cseh csatár második mérkőzésén is beköszönt, és jelenleg vezeti az Eb góllövőlistáját.

Patrik Schick

Fotó: Getty Images

A 25 éves cseh támadót korábban nagy tehetségnek kiáltották ki, majd pályafutása többször is megrekedt, és eddigi klubjainál főleg másodhegedűs szerepkörben tűnt fel. Most viszont remekül megy neki az Eb-n, a torna egyik nagy gólvágója lehet.

Egészen hihetetlen gólt szerzett Patrik Schick Skócia ellen az Európa-bajnokság D csoportjának első körös mérkőzésén. Csehország Schick duplájának köszönhetően 2:0-ra győzte le Skóciát Glasgowban, a második, félpályáról születő találata nagy esélyes az Eb legszebb gólja címre. A Bayer Leverkusen csatára a horvátok ellen sem maradt gól nélkül, a saját maga által kiharcolt tizenegyest vérző orral értékesítette. Csehország eddigi három gólját egyaránt ő szerezte, és jelenleg a góllövőlistát is vezeti. A csehek négy ponttal a D csoport élén állnak, s jó eséllyel akkor is meg lehet nekik a továbbjutás, ha esetleg nem sikerül pontot szerezniük az utolsó körben Anglia ellen.
Schick még csak 25 éves, ennek ellenére már most fordulatos pályafutást tudhat maga mögött. Nagy tehetségként indult, de eddig némileg elmaradt a várakozásoktól. A mostani Eb viszont löketet adhat pályafutásának.
A csatár a Sparta Prahában kezdte pályafutását, majd kölcsönadták egy másik cseh klubnak, a Bohemiansnek. Ott nyújtott teljesítménye meggyőzte a Sampdoriát, hogy kipróbálja a fiatal csatárt, 2016-ban igazolt Schick a Serie A-ba. A fiatal focista jól mutatkozott be az olasz bajnokságban, de leginkább a 2017-es U21-es Európa-bajnokságon hívta fel magára a figyelmet, mikor a csehek csoportutolsóként végeztek ugyen, de legyőzték Olaszországot. Nem csoda, hogy 2017 nyarán a Juventus is bejelentkezett érte, a gyors felemelkedés helyett azonban egy hatalmas pofon érkezett, a torinóiak mégsem igazolták le, Schick ugyanis megbukott az orvosi vizsgálaton.
Nem túl gyakori, hogy egy focista klubváltása az orvosi vizsgálatok miatt hiúsuljon meg. Schick azonban kétszer is elakadt a teszten, potenciális szívproblémákat állapítottak meg nála, így a Juventus elállt az üzlettől.
picture

Patrik Schick három gólt szerzett két mérkőzésen

Fotó: Getty Images

Torinó helyett az olasz fővárosba vezetett Schick útja, 2017-ben a Róma igazolta őt le 42 millió euróért. Nagy elvárásokat támasztottak a fiatal játékossal szemben, aki Mohamed Salah távozása után érkezett a klubhoz, és többen a Serie A legnagyobb tehetségeként emlegették a cseh csatárt. Schicknek nem sikerült beváltania a hozzá fűzött reményeket, két szezon alatt, 58 mérkőzésen mindössze nyolc alkalommal talált be, és Edin Dzeko mögött egyértelműen második számú csatárként kapott csak szerepet. Schick számára igazi zsákutca volt a római időszak, mentális segítséget is igénybe kellett vennie, olyan szinten megakadt fejlődése.
A rómaiak nem is ragaszkodtak a cseh focista megtartásához, 2019-ben elfogadták a Lipcse ajánlatát, Schick a Bundesligában kötött ki. Római posztriválisa, Edin Dzeko javasolta csapattársának, hogy próbálkozzon Németországban, a bosnyák támadót jó emlékek kötik a Bundesligához, hiszen tagja volt a 2008/9-es wolfsburgi bajnok csapatnak.
Nem kezdődött túl jól Schick lipcsei időszaka, rögtön Achilles-sérülés nehezítette dolgát, így időbe telt, mire belejött a játékba, de szép lassan elkezdte újra termelni a gólokat, és a római kisiklás után ismételten villantott valamit képességeiből. Ennek ellenére itt sem sikerült első számú csatárrá válnia, főleg Timo Werner helyetteseként, csereként kapott lehetőséget, és annak ellenére sem maradt a BL-szereplő klubnál, hogy 2020 nyarán Werner a Chelsea-be igazolt. Schick Lipcsét elhagyva a Bayer Leverkusennél kötött ki.
picture

Patrik Schick - Bayer Leverkusen

Fotó: Getty Images

A gyógyszergyáriaknál rendszeres játéklehetőséghez jutott, és egy visszafogottabb kezdést követően, úgy ahogy élni is tudott vele, 36 mérkőzésen 13 gólt szerzett. Némi hullámzás jellemezte szezonját, de ez az egész Leverkusenre igaz. A klub vezetői bíznak benne, hogy Schick a jövőben még többet hozzá tud tenni az együttes játékához, és tehetségének megfelelően ontja majd a gólokat. Az Eb-n eddig nagyon összeállt számára minden, Schick jelentős szerepet tölt be a csehek meglepően jó szereplésében, gyönyörű góljával pedig a figyelmet is elvitte.
Schick magas, fizikailag erős játékos, aki mint a skótok elleni góljából is kiderül, képes jól látni a pályán, és veszélyes a kapura. Eddigi pályafutása kevésbé alakult úgy, ahogy előzetesen reménykedtek benne az U21-es Eb után, de talán pont egy másik, immáron felnőtt Európa-bajnokság lendíti fel újra a még mindig csak 25 éves játékos karrierjét.
Forrás: részbenbundesliga.com

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés