Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„A nagypapa még nem halott, számolni kell velem!” – üzeni a franciák mellőzött csatára

Szabó Bence

Publikálva 22/06/2021 - 15:07 GMT+2

Giroud a klubja után a válogatottban is kispadra szorult, de nem adja fel küzdelem nélkül.

Olivier Giroud

Fotó: Getty Images

A világbajnokságon még egyértelműen kezdő volt, a mostani Eb-n viszont eddig csak perceket kapott a Chelsea csatára. Mégsem gondolja, hogy a torna után be kéne fejeznie a válogatott karrierjét.

Ha a francia válogatott előző két nagy tornán bemutatott menetelésének van alulértékelt szereplője, az egyértelműen Olivier Giroud. A csatárt sok átlagos néző, de még a szakértők közül is többen kritizálták azért, mert center létére nem termeli úgy a gólokat, a csapat játékában betöltött nélkülözhetetlen szerepét azonban rendre figyelmen kívül hagyták.
Didier Deschamp szövetségi kapitánynál ennek ellenére sokáig megkérdőjelezhetetlen volt a helye a kezdőben, az idei Európa-bajnokságra viszont ez is megváltozott. Visszatért a franciák keretébe az éveken át mellőzött Karim Benzema, a Real Madridban zseniális szezont futó támadó pedig egyből át is vette Giroud helyét a csapatban. A center eddig csak egy mérkőzésen, épp a magyarok ellen játszott 1-1-en kapott csereként bő 15 percet.
picture

Olivier Giroud és Kylian Mbappe a válogatott edzésén

Fotó: AFP

Mindezt összeadva azzal, hogy Giroud idén klubjában, a Chelsea-ben is egyre kevesebb szerepet kapott, valamint hogy a támadó idén már 34 éves, jogosan gondolhatnánk, hogy lassan befejezi a legmagasabb szinten és mondjuk egy jó Eb-szereplés után visszavonul a válogatottól. Giroud viszont egy interjúban elmondta, egyáltalán nem tervez még ilyesmit:
„Még nem fejeztem be, koránt sem. Számoljanak velem, a nagypapa még nem halott! Közel 35 éves vagyok, de egy 20 éves játékos sikeréhségével.
A center tisztában van vele, hogy ha a kezdő pozíció nem is az övé, egyedi játékstílusa miatt bőven juthat neki szerep a franciák bombaerős csapatában:
„A francia csapatnak elég komoly támadói vannak, nekem viszont van egy ütőkártyám, mert az én stílusomban nincs más játékos. Tudom, hogyan mennek a dolgok a csapatban. Megvan bennem az akarat, ha pedig a fiatalok ki akarnak szorítani, akkor nekik is készen kell állniuk.”
picture

Benzema az Eb-n átvette Giroud helyét a válogatott kezdőjében

Fotó: Getty Images

Giroud-nak ebben egyértelműen igaza van, a franciák keretében egyáltalán nincs hozzá hasonló opció. Helyzete ebből a szempontból sokban hasonlít Szalai Ádám szerepéhez a magyar válogatottban: a befejezésekben hiába nem vállal akkora szerepet, ráadásul klubjában sem meghatározó ember, a labda nélküli mozgása és a megnyert párharcok miatt mégis olyat nyújt, amit más nem, és amitől a csapat hatékonyabban tud játszani.
Nem véletlen, hogy Giroud az elmúlt években, Benzema hiányában a francia csapat meghatározó tagja volt. Közel 10 év alatt 107 meccsen lépett pályára a nemzeti tizenegyben és 44 gólt szerzett, aminél csak az Arsenal legendás csatárának, Thierry Henry-nak van több találata (51) a válogatott történetében. Hogy ezt a számot lesz-e érdemi lehetősége növelni az Eb-n vagy az azt követő időszakban, az egyelőre kérdéses, de nem követnénk el azt a hibát, hogy alábecsüljük az elnyűhetetlen centert.
Forrás: Goal.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés