Egy 2000 fős mintán elvégzett közvélemény-kutatásból kiderült, hogy az olaszok jóval magabiztosabbak csapatuk győzelmi esélyeit illetően.


Pontosan egy hónappal az Európa-bajnokság római nyitótalálkozóját követően vasárnap este Londonban rendezik meg a 2021-es kontinenstorna döntőjét. A nyitómérkőzéshez hasonlóan ismét érdekelt Olaszország ellenfele Anglia lesz a Wembleyben. A 2004-es portugál-görög döntő után tehát ismét előfordul, hogy a házigazda döntőt játszhat az Európa-bajnokságon, igaz, a vasárnapi finálé pályaválasztója hivatalosan Olaszország lesz.
Világbajnoki-selejtező UEFA
A lengyelek az utolsó percekben harcolták ki a döntetlent Anglia ellen
08/09/2021 20:59
Az olasz válogatott túlzás nélkül állítható, hogy szemet gyönyörködtető játékkal rukkolt elő a teljes tornán, a catenacciót felváltó kombinatív, kreatív támadójáték pedig döntőt ért az olaszoknak. Az angol válogatott az egyenes kieséses szakaszra lendült bele igazán, a Németország és Ukrajna felett aratott győzelmek a szigetországiak legjobb mérkőzései voltak az Európa-bajnokságon. Döntőbe jutásukat némiképp beárnyékolja a Dánia elleni elődöntő hosszabbításában történtek, de mivel az az ügy már lezárt, különösebb értelme nincs vele foglalkozni.
London és egész Anglia természetesen lázasan készül a nagy mérkőzésre, hiszen az 1996-os, szintén hazai rendezésű kontinestorna elődöntős drámáját most sikerült felülmúlni, és adott a lehetőség, hogy 55 évvel a világbajnoki cím megszerzését követően ismét nagy tornát nyerjen a csapat. Ha már az évfordulók, az olaszok számára jó ómen lehet a döntő napja, 1982-ben ugyanis épp július 11-én szerezték meg az ország harmadik világbajnoki címét.
Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a fináléra a helyszínre érkező szurkolók körében rögtönzött közvélemény-kutatást végzett egy angol lap. A 2000 főt megkérdező felmérésből kiderült, hogy mindkét tábor erőteljesen számít arra, hogy a mérkőzés nem csak a hosszabbításig, de a tizenegyespárbajig is eljut. Ezt a forgatókönyvet az angol válaszadók 58%-a, míg az olasz megkérdezettek 63%-a tartja elképzelhetőnek.

Kasper Schmeichel és Harry Kane a tizenegyes előtt

Fotó: Getty Images

Az olasz válogatott mögött van már egy sikeresen megvívott büntető párbaj, a spanyolok elleni remek elődöntőt sikerült büntetőkkel megnyerni. Anglia nem kényszerült még ezen a tornán a mérkőzés ilyen módú eldöntésére, ugyanakkor intő jel lehet, hogy a Dánia ellen megnyert találkozón befújt tizenegyest Harry Kane előbb kihagyta, csak a kipattanóból tudott gólt szerezni. Az angol válogatott háza tájáról mindenesetre a témával kapcsolatos hír, hogy természetesen gyakorolják a büntetőrúgásokat is.
Az angol szurkolók csupán alig 40%-ban bízik abban, hogy csapatuk megnyeri a mérkőzést, ezzel szemben az olaszok több mint a felének (53%) nincs kétsége a Squadra Azzura sikerében. A viszonylag kishitű angolok további 34%-a egyenesen biztos benne, hogy Southgate csapata vesztesen hagyja el a Wembley-t, ezzel szemben az olaszoknál a kétkedők aránya a 20%-ot sem éri el.
Mindkét tábor képviselőit figyelembe véve nagyjából a megkérdezettek egynegyede nem tudja, hogy milyen végkimenetelt hozhat a mérkőzés. A fogadóirodáknál egyébként, talán a hazai pályának köszönhetően Anglia az esélyesebb (2,65), míg az olaszok győzelmével valamivel több, mint háromszoros pénzt lehet kaszálni (3,05).
A csapatokon kívül egyébként az angol kormányzat is készül a találkozóra, ezzel kapcsolatba pedig egy fontos döntés is megszületett. Boris Johnson brit miniszterelnök ugyanis bejelentette, ha már ahhoz nem járult hozzá, hogy angol győzelem esetén szabadnap legyen a hétfő, a pubok azért meghosszabbított nyitvatartással üzemelhetnek a finálé napján.
Ez azt jelenti, hogy helyi idő szerint 23:15-ig lehetnek nyitva az intézmények, ami, mivel a döntő helyi idő szerint 20:00-kor kezdődik, lehetővé teszi, hogy akár egy büntetőpárbaj is beleférjen az időbe. Más kérdés, hogy nem lennénk annak a pubtulajnak a helyében, aki egy megnyert (vagy akár egy elveszített) döntőt követően próbálja meg kitessékelni az örömükben vagy bánatukban komolyabb fogyasztásba fogó futballszurkolókat.

Angol szurkolók örülnek a válogatott góljának

Fotó: Getty Images

A csapatok háza tájáról hír még továbbá, hogy Phil Phoden szereplése egyelőre kérdéses, az biztos, hogy egy kisebb sérülés miatt, a hivatalos verzió szerint leginkább elővigyázatosságból, kihagyta a csapat szombati edzését. Az olaszoknál a hosszú időre kidőlő Leonardo Spinazzola kivételével valamennyi játékos egészséges és játékra alkalmas.
A döntő előtti hivatalos záróünnepség kapcsán akadt némi bajusz-összeakasztás az angolok és az UEFA között, az Európai labdarúgó-szövetség ugyanis nem engedélyezte a mérkőzés előtt fellépő zenészeknek a Three Lions c. dal eljátszását. A hivatalos indoklás szerint a dal túl partizán, ez pedig hátrányosan érintené az olaszokat. Az angolok erre azzal védekeztek, hogy a törököket sem kérdezte meg senki, amikor a nyitómérkőzés előtt Andrea Bocelli énekelt Rómában, ez viszont nem volt elegendő érv az UEFA illetékeseinek szemében.
A labdarúgó Európa-bajnokság döntője 21:00-kor kezdődik Londonban, a mérkőzés játékvezetője a holland Björn Kuipers lesz.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Világbajnoki-selejtező UEFA
Az angolok négyet varrtak az andorraiak kapujába is
05/09/2021 18:43
Világbajnoki-selejtező UEFA
Egyik nap Ronaldót irányítottam a konzolon, rá pár hétre ellene játszottunk
04/09/2021 12:40