Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Gilmore lányok után egy Gilmour fiúért is lehet rajongani

Takács Márton

Frissítve 20/06/2021 - 17:14 GMT+2

Az Anglia-Skócia (0-0) labdarúgó Európa-bajnoki mérkőzésnek egy 20 éves skót középpályás lett hivatalosan is a legjobbja. Billy Gilmour a Chelsea-vel Bajnokok Ligáját nyert idén, és érett játékával bizonyára egy csomó rajongót is szerzett magának.

Nagy meccse volt Billy Gilmournak

Fotó: AFP

A skót válogatott N’Golo Kantéjának is nevezték.

"Angliának is szüksége lenne egy ilyen játékosra." "A következő 10 évben a skót válogatott mindegyik meccsén játszani fog." Billy Gilmour ilyen hatást és véleményeket váltott ki a Wembleyben mutatott produkciójával.
A Chelsea fiatalja először (!) lehetett tagja Skócia kezdőcsapatának az az Angliával vívott Eb-mérkőzésen, "a legjobb játékos volt a pályán” Graeme Souness szerint, aki tud egy-két dolgot a középpályások szerepéről. Ez a találkozó mindössze a harmadik válogatott meccse volt Gilmour-nak, a találkozó legjobb teljesítményt nyújtó focistájának választották.
Van itt egy elképesztő adat ezzel kapcsolatban: amikor először volt kezdő a Premier League-ben, az FA-kupában, a Bajnokok Ligájában, mindig a meccs legjobbjának nevezték!
Gilmour, aki ebben a hónapban, június 11-én töltötte be a 20. életévét, talán be sem került volna a csapatba, ha Ryan Jack és Kenny McLean nem sérül meg, de harmadik válogatottsága alkalmával lenyűgöző teljesítményt nyújtott, amikor Skócia döntetlent ért el Anglia ellen az Euro 2020 első fordulójában.
Labdabiztossága, passzkészsége és szívóssága miatt a skót szurkolók a 76. perc után megtapsolták, amikor csere miatt levonult a pályáról, és talán elgondolkodtak azon, hogy miért a Hollandia és Luxemburg elleni mérkőzések voltak az eddigi egyetlen nemzetközi szereplései.
A skót csapatkapitány, a Liverpoollal Bajnokok Ligáját is nyerő Andy Robertson így vélekedett, amikor Gilmour teljesítményéről kérdezték.
"Semmi sem zavarja meg őt. Annyi válogatott fellépés fűződhet majd a nevéhez, amennyit csak akar."
A skótok szövetségi kapitányát, Steve Clarke-ot is lenyűgözte, ha nem is döbbentette meg az ayrshire-i játékos tehetsége.
"Már azelőtt tudtuk, hogy bevetettük, hogyan tud játszani, csak a megfelelő pillanatot kell elkapni. A ma este volt a nagy pillanata, és megragadta, és ez senkit sem lepett meg, legalábbis a mi táborunkban nem."
picture

Billy Gilmour és a szövetségi kapitány, Steve Clarke

Fotó: AFP

Gilmour eddig mindössze 22 alkalommal lépett pályára a Chelsea első csapatában, miután 2017-ben, 16 évesen csatlakozott a Rangershez anélkül, hogy egy felnőtt mérkőzést is játszott volna.
A Bajnokok Ligája-győztes csapatnál eltöltött kevés játékideje alatt azonban szinte mindig lenyűgözött mindenkit, az előző menedzser, Frank Lampard különösen a labdával kapcsolatos kvalitásait és a rettenthetetlenségét emelte ki.
"Amikor lement, rájöttél, hogy valószínűleg a következő 10 évben minden egyes skót mérkőzésen játszani fog” - mondta róla a korábbi skót szélső, Pat Nevin a BBC Radio 5 Live műsorában. "Annyira jó. Annyira kontrollált, és Skócia sokkal jobb, amikor ő játszik."
Annak ellenére, hogy 14 perccel a vége előtt lecserélték, Gilmour több sikeres passzt adott, mint bármely más skót játékos (40), 91%-os pontossági aránnyal, és mindössze négyet hibázott.
picture

Dean, Lorelai és Rory a Gilmore girls c. sorozatban

Fotó: Other Agency

Emellett nyolcszor szerezte vissza a labdát, többet, mint bármelyik játékos a pályán. Ez egy komplett középpályás-teljesítmény volt, és Souness szerint Angliának is szüksége lett volna egy ilyen futballistára és teljesítményre.
"Szükségük van egy Billy Gilmourra. Szükségük van egy maestróra. A legjobb játékos volt a pályán. Soha nem adja el a labdát, ami mesés egy középpályástól."
És mintha ez az elismerés nem lenne elég, Gilmour lett a BBC Sport közönsége által legmagasabbra értékelt játékos is, 7,46-os átlagpontszámmal.
Még Andy Murray, a háromszoros Grand Slam-győztes skót teniszező is odáig volt érte, azt tweetelte róla, hogy "Billy Gilmour a bálványom".
Patrick van Aanholt, a Crystal Palace és a holland válogatott, az Eb-n szintén szereplő balhátvédje pedig így írt róla a Twitteren:
"Tisztességes játék Skóciától, Billy Gilmour olyan volt, mint N’Golo Kante".
És hogy maga az érintett hogyan vélekedett erről a helyzetről?
"Már az edzésen sejtettem, hogy kezdeni fogok, de csak a meccs előtti utolsó megbeszélésen mondták el, és a buszon üzentem anyukámnak és apukámnak. Nagyon büszke vagyok, hogy a kezdőcsapat tagja lehettem, egyáltalán azért, hogy itt lehetek, pláne, hogy még jól is játszottam. Nagyszerű teljesítményt nyújtott a csapat, és mindenki megtette, amit kellett. Már fel voltunk pörögve. Ez egy hatalmas meccs volt számunkra, és tudtuk, hogy mit kell tennünk. Ez önbizalmat ad nekünk a horvátok elleni mérkőzésre."

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés