Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Portugália lett az Európa-bajnok!

Eurosport
Eurosport

Publikálva 10/07/2016 - 23:46 GMT+2

Ronaldo megsérült, de nélküle is nyertek a portugálok, a hosszabbításban döntöttek.

Fotó: Eurosport

Gyenge színvonalú mérkőzésen, a 0-0-val záródó rendes játékrészt követően, Éder hosszabbításban szerzett góljával Portugália lett az Európa-bajnok a 2016-os kontinenstornán. 
Érthető módon egyik edző sem variált sokat a kezdőcsapatában. Franciaország az Izland ellen hatékonyan alkalmazott - de a Németország ellen is továbbjutást érő 4-4-2-es formációval kezdett. Fernando Santos is ragaszkodott az eddigi elképzeléseihez, a Wales elleni kezdőhöz képest csak ott változtatott, ahol visszatérő játékosokra számíthatott. Pepe sérülésből gyógyult fel, míg William Carvalho eltiltását töltötte le az elődöntőben.
A hazai csapat nagy lendülettel vetette bele magát a mérkőzésbe. Talán a nagy tempó, talán a nagy tét következtében sok technikai hibával kezdtek a portugálok, az első nagyobb helyzet így is előttük adódott. Cédric Soares ívelt előre mesterien egy labdát, amivel Nani léphetett ki, azonban jócskán a kapu fölé lőtt a karrierjét Valenciában folytató szélső. Ezzel egyébként nagyjából le is írható Portugália támadásban mutatott terve, főleg a két szélső felé küldött gyors passzokkal építkeztek.
Franciaország mezőnyfölénye sem maradt helyzetek nélkül, a 10. percben Griezmann fejelt veszélyesen kapura Payet előkészítése után, Rui Patricio nagyot nyújtózva szögletre mentett. A sarokrúgást követően Giroud fejelhetett, de próbálkozása középre tartott, így semmilyen gondot nem okozott a Sporting kapusának.
picture

Fotó: Eurosport

Negyedóra sem telt el a mérkőzésből, amikor egyértelművé vált, hogy Santosnak kényszerből cserélnie kell, méghozzá azt a játékosát, akit feltehetően legkevésbé sem szeretett volna lehozni. Cristiano Ronaldo maradt a földön, miután összerúgott Dimitri Payettel. A Real klasszisának térdét bekötözték ugyan, de az első komolyabb sprint után kiderült, hogy ez semmit sem ér, így Ricardo Quaresma folytatta a portugál csapatkapitány helyén a mérkőzést. Ronaldo könnyek között, hordágyon hagyta el a pályát.
A francia csapatból Moussa Sissoko játékát kell kiemelni, aki fáradhatatlanul robotolt a szélen, sőt a támadásban is a válogatott egyik legveszélyesebb embere volt. A 35. percben Griezmann és Payet összjátéka után fordult le emberéről, és lőtt a kapu felé, de életerős, ám rosszul helyezett lövését Rui Patricio kiütötte.
Az első félidő vége unalomba fulladt, miután egyik csapat sem próbált különösebben a másik kapujára törni, így a csapatok 0-0-s állásnál mehettek az öltözőbe. A statisztikák egyértelmű francia mezőnyfölényt mutattak, többször próbálkoztak lövéssel, pontosabbak voltak, többet birtokolták a labdát és labdaszerzésben is hatékonyabban teljesítettek.
Szünetben egyik edző sem cserélt, és a meccs képe sem változott. A mezőnyben még mindig Franciaország mutatott többet, de helyzetekben ez nem nyilvánult meg. Összességében mindkét csapat a másik hibájára várt. Az első félidőben kiemelkedő teljesítményt nyújtó Sissoko a második félidőben is a mezőny egyik legjobbja volt, de a befejezéseknél, utolsó passzoknál ő is pontatlan maradt. Deschamps nem is volt elégedett a látottakkal, Kingsley Coman váltotta Dimitri Payetet. 
Ezzel a változtatással némi élet költözött a franciák támadásaiba, Coman sebességével többször is meggyűlt a portugál védők baja. A 65. percben tökéletesen tekerte az érkező Griezmann fejére a labdát, aki ember nélkül fejelhetett, ezúttal azonban a kapu mellé bólintott a 2016-os Eb legeredményesebb játékosa.
Egyébként azzal, hogy egy órányi játék után nem született gól a döntőben, sikerült új rekordot felállítani. Ugyanis az Európa-bajnokságok történetében ilyen még nem fordult elő korábban.
A mérkőzés ezen szakaszában inkább a francia csapat próbálkozott a gólszerzéssel, amihez a 75. percben már egészen közel jártak. Coman remek kiugratása után Giroud lőtt kapura, Patricio hatalmas védéssel tartotta életben csapata esélyeit. Az Arsenal csatárának gyakorlatilag ez volt az utolsó említésre méltó megmozdulása, miután André-Pierre Gignac érkezett a helyére. Váltott Santos is, Éder érkezett a pályára Sanches helyett, ezzel középpályás helyére támadót küldött a pályára.
Egyből ki is alakult az addigi legveszélyesebb portugál helyzet, Nani lecsúszott beadását kellett kiütnie Llorisnak, majd a kipattanót Quaresma ollózta kapura, a Tottenham kapusa a helyén volt ennél a szituációnál is. Pár perccel később már Rui Patriciónak kellett újabb bravúrt bemutatnia Sissoko 30 méteres átlövését követően.
A 92. percben már tényleg csak a szerencsén múlt, hogy Portugália meccsben maradt. Gignac cselezgetett bal oldalon, majd Pepét becsapva lövésig is eljutott. Rui Patricio már tehetetlen volt, de a kapufáról kifelé vágódott a labda, így maradt a 0-0-s eredmény és jöhetett a hosszabbítás.
A hosszabbításra megérkezett Ronaldo is, térdrögzítővel a lábán. Ugyan a pályára már nem léphetett, de pár jó szava mindegyik csapattársához volt, hátha ezzel sikerül jobb teljesítményre sarkallni őket.
A hosszabbítás első felében ha lehet, még kevesebb kockázatot vállaltak a csapatok. Az első komolyabb lehetőségig a 105. percig kellett várni, amikor is Quaresma szögletét követően Éder hat méterről fejelhetett kapura, de Lloris óriási bravúrral megfogta a próbálkozást. Szinte semmiből jött a portugál helyzet, de közel volt a drámai véghajrá.
A 108. percben még közelebb jártak a gólhoz. Ronaldo hiányában Guerreiro lőtt szabadrúgásból kapura, ami végül a felső lécről vágódott le. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Koscielny kezezésért kapott sárga lapot, pedig Éder ért hozzá a labdához.
Egy perccel később már Lloris és a kapufa is tehetetlen volt, amikor is Éder 25 méterről a kapuba talált, megszerezve ezzel Portugáliának a vezetést!
Deschampsnak innentől kezdve kockáztatnia kellett, érkezett is Martial Sissoko helyére. Franciaország érezhetően sokkal többet vállalt támadásban, de a remekül védekező portugál kapuba nem találtak utat. Így az ország történetében először, Portugália Európa-bajnok lett.
Labdarúgó Európa-bajnokságdöntőPortugália-Franciaország 1–0 (0–0, 0–0, 0–0) – hosszabbítás utánSaint-Denis, Stade de France, 75 868 néző. Vezette: Clattenburg (angol)Portugália: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, Raphaël Guerreiro – William Carvalho – Renato Sanches (Éder, 79.), Adrien Silva (Moutinho, 66.), Joao Mário – Nani, C. Ronaldo (Quaresma, 25.). Szövetségi kapitány: Fernando SantosFranciaország: Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Sissoko (Martial, 110.), Griezmann, Payet (Coman, 58.) – Giroud (Gignac, 78.). Szövetségi kapitány: Didier DeschampsGólszerző: Éder (109.)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés