Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mi lesz veled Anglia?

Eurosport
Eurosport

Publikálva 14/07/2016 - 12:17 GMT+2

Frank Lampard tudja, hogy mire, sőt azt is, hogy kire van szüksége az angol válogatottnak.

Fotó: Eurosport

A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság egyik negatív szenzációját kétség kívül az angol válogatott szolgáltatta. Roy Hodgson együttese a veretlenül megvívott selejtezőt követően a tornán harmatgyenge játékkal a 16 között esett ki az Izland ellen elszenvedett 2-1-es vereséget követően. A bukás Roy Hodgson állásába került, a nagyobbik gond viszont az, hogy az angol szövetség lépéskényszerbe került a közelgő vb-selejtezők miatt, ám úgy tűnik, hogy kicsit a tanácstalanság lett úrrá a döntéshozókon. Frank Lampard, a Chelsea legendája viszont konkrét ötlettel állt elő, ami első olvasatra nem is tűnik rossz megoldásnak.
Frank Lampard 106 alkalommal szerepelt az angol válogatottban, 15 éves pályafutása során trófeát igaz nem nyert a „háromoroszlánosokkal”, de 25 gólja mellett azért némi tapasztalatra azért csak szert tett. A korábbi Chelsea-legenda úgy gondolja, hogy ezúttal nincs helye a kísérletezgetésnek, tapasztalt, kipróbált szakvezetőt kell tenni a válogatott élére, már annál is inkább, mert ez a mostani egy fiatal és sokra hivatott társaság.
A csúfos Eb-bukta után az angol szövetség három embert, többek között az FA igazgatóját, Dan Ashworth-t jelölte ki arra, hogy megtalálják a legmegfelelőbb szisztémát a nemzeti csapatnak és egyszersmind a legmegfelelőbb embert a válogatott élére. Az FA mindeközben tapasztalt, korábbi legendás játékosok véleményét is kikérte, így került a képbe Frank Lampard is, aki saját bevallása szerint nem „jópofizott”, hanem keményen megmondta a „frankót”.
A jelenleg a New York City MLS-csapatban játszó Lampard jó benyomásokat szerzett Ashworth-ről, szerinte az FA meg szeretne újulni és a korábbi válogatott játékos szerint ez elengedhetetlen. Lampard szerint az angol válogatottnak a németek útját kéne követni, amely a 2014-es világbajnokság megnyerésében csúcsosodott ki. Lampard pélaként Jürgen Klinsmannt hozta fel, aki pályafutása elején járt még akkor, viszont a tapasztaltabb Joachim Löw-vel kiválóan megértették egymást. A játékos szerint Anglia egy tapasztalt vezetőt kell, hogy keressen, aki mellett egy fiatal edző pallérozódhatna és idővel megkaphatná a stafétát tapasztaltabb kollégájától.
„Kemény a feladat. Egy ideális világban természetesen angol szakembert szeretnék a válogatott élére, de jelenleg nem mondhatnám, hogy ideális a világunk. Ezért azt mondom, hogy a lehető legjobbat szeretném. Viszont a legjobb menedzsereknek jelenleg csapatuk van és amúgy is ki tudja, hogy az angol válogatott kispadja mennyire csalogató munkahely. Én úgy gondolom, hogy a legjobb az lenne, ha a válogatott élére egy tapasztalt és egy fiatal edző párost állítanánk, utóbbi figyelne, tanulna idősebb kollégájától és idővel átvehetné az irányítást. Az angol Premier League-ben vannak tapasztalt és jó edzők, mindig is voltak” – beszélt a Sky Sportsnak Lampard arról, hogy ő hogy képzelné a válogatott megreformálását.
Lampard szerint a német modell tökéletes, működik, ezt bizonyítottja a német válogatott 2006 óta tartó folyamatos, kiegyensúlyozott jó szereplése világeseményeken.
„A németek kiváló modellt fejlesztettek ki. Ex-játékosokat juttattak szerephez, nézzük csak meg Oliver Bierhoff szerepét, aki a válogatott arca. Aztán ott van Joachim Löw, fiatal, energikus edző, előtte meg Klinsmann. Mondhatni családias a légkőr, nekünk is hasonlóban kéne gondolkodnunk.”
Lampard szerint az FA-nak változnia kell, haladnia kell a korral, előre kell gondolkodnia. A volt Chelsea játékos önkritikát is gyakorolt az interjú során.
„Őszinte voltam, kifejezetten őszinte az FA-val folytatott beszélgetés során. Tudom, hogy milyen volt játszani a válogatottban és figyeltem a mostaniak játékát is. Tudom, hogy egyesek azt mondják, hogy milyen jogon emelem fel a hangom, miközben mi semmit sem nyertünk a válogatottal, mondhatni gyengék voltunk. Igazuk is van, tényleg nem nyertünk semmit. Viszont a tapasztalatot nem vehetik el tőlünk, a BL-ben és a válogatottban eltöltött idők és az ott megszerzett tapasztalatok sokat érnek, van véleményem is és nem fogom lenyelni.”
Lampard természetesen névvel is szolgált, szerinte Harry Redknapp a legalkalmasabb személy arra, hogy az angol válogatottat kivezesse abból a hullámvölgyből, ahová az utóbbi időbe került. Lampard szerint Redknapp ért a játékosok nyelvén, sikeres edző - többek között a Tottenhamnél és a Portsmouthszal is bizonyított -, a játékosai mindig is imádták, tűzbe mentek érte, ráadásul a szakértelme megkérdőjelezhetetlen. A korábbi válogatott labdarúgó szerint a jelenlegi keret tagjai mindent megtettek az Eb-n, ám fiatalok, az Izland elleni meccset is nyerhették volna de eluralkodott rajtuk a pánik, hogy mi lesz ha kikapnak, mit fognak szólni odahaza a drukkerek. Az ilyen helyzeteket kezeli jól véleménye szerint Redknapp, aki már Hodgson kinevezésekor 2012-ben is szóba hoztak a válogatottal. Lampard szerint Redknapp egy igazi motivátor, pont olyan, mint amilyen most kéne a válogatott számára. Mellé kéne még egy fiatal segédedző, aki a gyakorlatokat levezényli, tapasztalatokat gyűjt és idővel átveszi a stafétát.
Frank Lampard tehát úgy gondolja, hogy ez lehetne a járható út az angol szövetség és a válogatott számára, ugyanakkor az FA a hírek szerint nem csak Redknappben gondolkodik, hiszen tárgyalásokat kezdeményezetta Sunderland jelenlegi szakvezetőjével, Sam Allardyce-szal is, valamint Jürgen Klinsmann és a Manchester United ikonja, a Hull City jelenlegi menedzsere, Steve Bruce is képben van, mint lehetséges szövetségi kapitány.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés