Döbbenet. Valószínűleg ez a legmegfelelőbb arra, mit éreztünk azon a téli hideg napon, amikor bejelentették, Pintér Attila lesz a válogatott szövetségi kapitánya. Főleg azután ért sokkhatásként, hogy előzetesen folyamatosan külföldi szakemberekről volt szó.
A magyarázatot viszont el lehetett fogadni: annyira kevés Nyugat-Európában futballozó játékosunk, és az Eb-selejtezők rajtjáig hátra lévő FIFA-játéknap van, hogy értelmetlen egy olyan edzőt kinevezni, aki nem ismeri a magyar bajnokságot, viszont lényegesen több pénzbe kerül. Ha pedig itthonról kell választani, az a – fájó? – igazság, hogy azok közül, akik még nem voltak kapitányok, Pintér Attila a legsikeresebb. A Debrecennel bajnokságot nyerő, a Bajnokok Ligája főtáblájára jutó Herczeg András van még az ő szintjén.
Persze intő jelek már a legelején akadtak: a stílusa, a levél, amit a ferencvárosi labdarúgók írtak róla korábban, a nemzetközi mérkőzéseken elért gyenge mérlege, a győriek – akikkel nem sokkal előtte bajnoki címet nyert – véleménye vele kapcsolatban. Aztán az ötlete, hogy majd elengedik a külföldi klubcsapatok a játékosokat a szezon közepén a törökországi edzőtáborba, meg a magyar egyesületek is örömmel odaadják a labdarúgókat minden hét elején az összetartásra.
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Germany - Saudi Arabia - Labdarúgás – Olimpiai főhírek
TEGNAP 13:51
Gyorsan szögezzük le, az opciói is szűkösek. Ennyire kis merítési lehetősége még egyetlen magyar kapitánynak sem volt, különösen hazánk Európai Unióhoz való csatlakozása óta. Elég megnézni Erwin Koeman együttesét (főleg a középpályáját), amelynek itthon kellett volna villognia a hajrában a 2010-es vb-hez.
Válogatottunk öt éve és most
A svédek ellen 2009. szeptember 3-án (1:2)Kezdő: NEC - Debrecen, Anderlecht, Cardiff, Hull - Fulham, Hertha, Dortmund, Osasuna, PSV - ZenitCserék: Augsburg, Plymouth, QPR, Roda, Genk, NAC, 1860 München (kapus). A vasárnapi magyar kezdő Észak-Írországgal szemben (1:2)Kezdő: Salzburg - Sion, Győr, Videoton - Videoton, DVSC, Watford, Újpest - Dinamó Moszkva, Videoton, GyőrCserék: Győr, Lech, Videoton, Bolton (kapus), Győr, Ferencváros (kapus), Debrecen, Debrecen, Győr, Paks, Leipzig, Greuther Fürth
Akkor ott egészen sokáig pariban voltunk a dán, portugál, svéd hármassal, ami azért a naptár érdeme is volt, hiszen nehéz meccsekkel zártunk. Két évvel később harmadikok lettünk az Eb-selejtezők során, kilenc ponttal megelőzve a negyedik helyezett finneket. Azóta viszont a legtöbb légiósunk kiöregedett, vagy egész egyszerűen csak inkább hazajött. Azokhoz az együttesekhez, amelyek közül az elmúlt két szezonban egyedül a DVSC-nek volt reális esélye arra, hogy kiharcolja a szereplést valamelyik nemzetközi kupasorozat főtábláján (egy perc kellett volna a BATE ellen, és az Európa Liga már biztos is). A többiek már akkor az öklüket rázták, ha az augsztus első fele összejött...
A következő kontinenstornára a létszámemelés miatt jóval egyszerűbb kijutni. Az eddigi első hely helyett a második is elég hozzá a csoportban, és még harmadikként sem kizárt, csak meg kell nyerni a pótselejtezőt. Az UEFA nem érte be ennyivel a segítésünket, hiszen a sorsoláson az első és a harmadik kalapból is a hetedik helyen rangsorolt együttest (Görögország és Románia) kaptuk, hozzájuk csapódott még Finnország, Észak-Írország és Feröer. A feladat a négy-hat évvel ezelőtti kerettel simán menne, a mostanival már jóval nehezebb, de nem megoldhatatlan.
A 2016-os Eb mezőnye:
A rendező Franciaország mellett valamennyi csoport első két helyezettje, a legjobb harmadik, valamint a további nyolc harmadik közül a pótselejtezőt megnyerő négy válogatott.
Ugyanakkor azzal a kapitányi ténykedéssel, amit Pintér Attila folytat, tovább csökkentjük az amúgy sem túl jó esélyünket. Mert minek próbálunk ki több, mint hatvan (!) játékost, ha utána az első tétmeccsen újoncot avatunk? Miért állunk fel három védős rendszerben, ha egyetlen előkészületi mérkőzésen sem próbáltuk ki ezt a felállást? (Erre indok, hogy a vendégek defenzívek voltak, és akad olyan megmondó ember, aki szerint 2-3 nap alatt be lehet gyakorolni edzéseken, de akkor vajon Louis van Gaal miért kért három hónapot (!) ugyanerre Manchesterben?) Miért nem játszottunk sem augusztusban, sem mondjuk múlt szerdán egy újabb találkozót, ahogyan azt Németország, Franciaország, Spanyolország, Anglia tette? A dán, albán, kazah hármas közül melyikkel szemben modelleztük Észak-Írországot? És miért nem számítunk arra a két játékosunkra, aki legalább jelenleg a Bundesligában futballozik?
Persze kérdezni könnyű. Megoldást találnia viszont még senkinek sem sikerült. Talán kezdésként el kéne fogadnunk a helyünket a nemzetközi szinten. Felfogni, hogy amit az elmúlt – minimum – harminc évben sikerült tönkretenni, azt két év alatt lehetetlen újra felépíteni. Beismerni, hogy elszúrtuk. Nagyon. Hogy nem véletlenül lyukad ki ugyanoda valamennyi, a közelmúltban, vagy még mindig Nyugat-Európában futballozó játékosunk... És kérni azok segítségét, akik értenek hozzá. A külföldiekét. Nem keresztbe tenni, hanem segíteni nekik. Tanulni tőlük. Mert az nem szégyen.
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Australia - Spain - Labdarúgás – Olimpiai főhírek
TEGNAP 12:52
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Brazil - Ivory Coast - Labdarúgás – Olimpiai főhírek
TEGNAP 11:05