Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Haalandnál is tehetségesebbnek tartották a Roma ellen öt gólt összehozó támadót

Németh Dániel

Publikálva 23/10/2021 - 16:49 GMT+2

Volt próbajátékon Barcelonában, 15 évesen már a felnőttek között játszott, és lecsapott rá a legnagyobb norvég csapat.

Erik Botheim

Fotó: NTB

Nagyon megverte a tartalékos, ám ettől függetlenül is remek játékosokból álló AS Romát a norvég élvonalban szereplő Bodo/Glimt. A mérkőzés egyik hőse a két gólig és három gólpasszig jutó Erik Botheim volt.


Amikor 2007-ben José Mourinho elhalászta a Manchester United orra elől a Lyn Oslo ígéretes tehetségét, John Obi Mikelt, aligha gondolta, hogy egyszer egy másik Lyn-neveléstől fogja elszenvedni karrierje egyik legmegalázóbb vereségét. A csütörtök esti Bodo/Glimt elleni Konferencia-liga-mérkőzést feltétlenül ebben a kategóriába sorolhatjuk a 6-1-es végeredménnyel, Erik Botheim teljesítménye pedig sokáig emlékezetes marad, a norvég ugyanis öt gólból vette ki a részét.
A 21 éves tehetség már nyolc perc után betalált Rui Patricio kapujába, nem sokkal később pedig ő jegyezte az asszisztot Patrick Berg bombagóljánál. Félidőben csak egyetlen gól volt a Roma hátránya, Carles Perez ugyanis szépített, de hiába küldte pályára Mourinho az alapembereit a második játékrészben, a Botheim-show java még hátravolt. Előbb egy remek csapatjáték után gólt szerzett, majd kiváló keresztlabdát adott Ola Solbakkennek, amivel 4-1 lett, végül Amahl Pellegrinónak osztott ki zseniális gólpasszt.

Mindent egybevetve két góllal és három gólpasszal zárta a mérkőzését, ilyesmit európai kupamérkőzésen még Botheim legjobb barátja, Erling Haaland sem hozott össze.

Botheim és Haaland régóta ismerik egymást, 12 évesen találkoztak először, és meglehetősen sokáig nem kedvelték egymást, további három év telt el, mire megtalálták az összhangot. „Ugyanabban az utánpótláscsapatban kötöttünk ki, ahol együtt kellett játszanunk. Ott jöttünk rá, hogy a másik nem is annyira reménytelen eset, mint azt gondoltunk. Azóta nagyon jó haverok vagyunk” – mondta Botheim az Avisa Nordlandnak adott interjúban.
2016-ban a válogatott edzőtáborában még egy közös dalt is rögzítettek, a védő Erik Tobiasszal kiegészülő bandájukat Flow Kingznek nevezték el. A YouTube-ra feltöltött videóklippet aztán elég rendesen fel is kapták abban a pillanatban, hogy Haaland berobbant a nemzetközi futballba, jelenleg már nyolcmillió felett jár a megtekintések száma. Érdekesség, hogy Botheimet az utánpótlásbajnokságokban még Haalandnál is nagyobb tehetségként tartották számon.
Tizenegy éves korában próbajátékon vett részt a Barcelonánál, rá négy évre debütált a profik között az akkor harmadosztályú Lynnél, és a Rosenborghoz – Norvégia legnagyobb és leggazdagabb csapatához – került, amikor Haaland még csak a másodosztályú Bryne-nél focizott. Azóta persze sok minden változott, Haaland eszméletlen sebességgel vált sztárrá, Botheim fejlődése pedig megakadt, a Rosenborgnál nem bíztak benne, ami az önbizalmának is sokat ártott.
Az előző idényben kölcsönben játszott a középmezőnyhöz tartozó Stabaeknél, de egyszer sem talált a kapuba, inkább csereként számítottak rá, mintsem kezdőként, 2020 végén pedig a Rosenborg úgy látta, nincs már szükség a játékosra, ezért felbontották a szerződését. Ez kapóra jött a Bodo/Glimtnek, amely óriási meglepetésre megnyerte története első bajnoki címét, ráadásul nem is akármilyen támadójátékkal: 30 mérkőzésen 103 találatig jutott.
A sarkköri klub sikereire sokan felfigyeltek, és szép lassan szétszedték a gondosan összerakott támadósort: Jens Petter Haugét még a szezon közben adták el az AC Milannak, Philip Zinckernagel a Watfordhoz csatlakozott, Kasper Junker pedig a japán Urawa Red Diamonds felé vette az irányt. Nagy szüksége volt tehát a friss bajnokcsapatnak az erősítésekre, és sokat elmond a klub lehetőségeiről, hogy még norvég viszonylatban vett sztárokat sem engedhettek meg maguknak. Így hát Botheim lett a befutó, akit szabadon szerződtethettek.
„Semmilyen elvárás nem volt Erick irányába. Kudarcot vallott a Stabaeknél, és semmit nem kellett érte fizetni. Senki sem gondolta volna, hogy be fog válni, de ez történt” – mondta Freddy Toresen, az Avisa Nordland munkatársa. Botheim, mielőtt aláírta volna a szerződését, tanácsot kért az azóta Frankfurtot erősítő Haugétől, valamint Haalandtól is, és mindketten azon a véleményen voltak, hogy a Bodo/Glimt ideális hely lehet az újrakezdésre.
„Erling úgy gondolta, hogy a Bodo/Glimtnél ideális környezetet biztosítanak a fejlődésemhez” – mondta a támadó. A váltás láthatóan bejött, azonnal otthon érezte magát a rendkívül barátságos, ugyanakkor komoly elvárásokkal rendelkező klubnál. „Ez a csapat egyedi kémiával rendelkezik, Kjetil Knutsen vezetőedző pedig már a kezdetektől fogva hitt Botheimben. Egészen lenyűgöző látni, mit tud tenni az önbizalom egy játékossal” – mondta a norvég TV2 kommentátoraként dolgozó Endre Lubeck.
picture

Erik Botheim

Fotó: NTB

Dacára annak, hogy a Bodo/Glimt valamennyi sztárját elveszítette a támadósorban, a mostani szezonban is vezeti a bajnokságot, és jó úton van, hogy sorozatban második alkalommal bajnok legyen. Botheim oroszlánrészt vállalt a sikerekből, rögtön az első meccsén betalált a Tromso ellen, és azóta sem vett vossza a tempóból. „Botheim rendkívül intelligens, remekül olvassa a játékot. Ezért illik ennyire jól ebbe a csapatba” – tette hozzá Lubeck.
A norvég bajnokságban 13 gólnál jár, amelyhez az európai kupasorozatokban további hatot hozzátett, ráadásul annak a két klubnak is bizonyított, amelyik nem bízott benne: betalált a Rosenborg és a Stabaek ellen is. A csütörtöki mérkőzésére valószínűleg sokan felkapták a fejüket, azokba a noteszokba is bekerült a neve, ahol eddig esetleg nem szerepelt, és ha ilyen ütemben fejlődik tovább, rövidesen akár a topligáknál is szóba kerülhet.
Erik nem a leggyorsabb támadó, de a csapatjátéka kiemelkedő. Mindig bevonja magát a játékba, okosan mozog a tizenhatoson belül. A helyezkedése egyre és egyre jobb lesz. Megalapozta a hírnevét ebben a csodálatos Bodo/Glimtben – tette hozzá Toresen.
Botheim vélhetően már januárban kapni fog néhány ajánlatot, vagyis korán döntenie kell arról, elhagyja-e azt a csapatot, amelyik megadta neki a bizalmat és a szükséges lökést, az ugyanis nem kérdés, hogy a képességei alapján megérdemli az esélyt magasabb szinten is. Hosszabb távon az is érdekes kérdés lehet, fel tudják-e éleszteni a pályán a párosukat Haalanddal a válogatottban, lévén, mindketten a kilences posztján érzik leginkább otthonosan magukat.
A barátságuk segíthet, hogy megtalálják a módját, hogyan egészítsék ki a másikat, és ki tudja: egy napon talán egy nagyobb norvég-győzelem után együtt éneklik közös számukat, a Kygo Jót.
Forrás: Goal

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés