Ha egy kimért, nyugodt futballedző jelenkori prototípusát keressük, aligha Gennaro Gattuso juthat elsőre eszünkbe.

Ezen túlmenően ugyancsak nem ő lenne az első szóba jöhető jelölt, amikor egy Premier League-élcsapat megüresedő kispadjára keresünk valakit.
Az utóbbi pár napban azonban mégis arról cikkezett a brit- és a nemzetközi futballsajtó, hogy a Tottenham lázas menedzser-castingjának következő jelöltje a nagy „Rino” lehet, mire azonban a hír épp hogy körbeért a sajtótermékeken, már érvényét is vesztette.
La Liga Santander
Mourinho az állítja, hogy 2008-ban nem volt versenyben a Barcelona kispadjáért
19/05/2022 15:27
2019 június 1-jén a Tottenham Hotspur története legjobb európai kupaeredményét elérve döntőt játszhatott a Bajnokok Ligájában, ott azonban a Liverpool ellen felejthető mérkőzésen sima, 2-0-ás vereséget szenvedett. Sokak emlékezetében él az a jelenet, amikor a csapat akkori sikeredzője, Mauricio Pochettino könnyek között köszönte meg mindenkinek Amszterdamban, az Ajax elleni elődöntő visszavágóját követően, hogy ott és akkor ezt az eredményt a Spurs az ő vezetésével érhette el.
A ma már a PSG sikereiért dolgozó argentin szakembert alig öt hónappal a történelmi eredményt követően menesztették, hogy aztán Jose Mourinho vegye át az irányítást Észak-Londonban. A Special One-nak szűk másfél év jutott a Spurs kispadján, elbocsátásban jókora fricska, hogy az általa is kiharcolt Ligakupa-döntő hetében köszönték meg neki az addigi munkáját. Nem baj, a jó öreg Mourinho azóta kifejezte, a csapat által végül meg nem nyert kupa felét azért a magáénak tekinti.
A portugál sztáredző menesztése után a szezont a segédből vezetőedzővé előlépő Ryan Masonnel fejezte be a csapat, az azonban világos volt, hogy hosszútávon nem ő lesz a megoldás erre a posztra. Hogy végül ki lesz az, egyelőre ismeretlen, azon szakemberek listája azonban, aki biztosan nem a Spurs következő menedzsere lesz, egyre csak bővül.
Az első felmerülő név már Mou kirúgását követően is Julian Nagelsmanné volt, azt a vonalat ugyanakkor rövidre zárt a Bayern München érdeklődése, amiből napokon belül ötéves szerződés lett. A következő jelölt a Leicestert a Ranieri-éra sikerének közelébe juttató Brendan Rodgers volt, a korábbi Liverpool és Celtic menedzser azonban kikosarazta a londoniakat.
Ekkor merülhetett fel Daniel Levy klubelnökben, hogy a megfelelő edző megtalálásához egy új sportigazgatóra lenne szükség, a potenciális jelölt pedig azonnal magával vonzott egy menedzser-aspiránst is. Előbbi pozíció várományosa (és azóta birtokosa is) Fabio Paratici volt, akinek gazdag Juventus-közeli kapcsolatrendszere miatt, na meg persze az Internazionale-nál tapasztalt események okán, Antonie Conte lett az elsőszámú Spurs-menedzser jelölt.
A hír nagyjából egy hétig tartotta magát, majd „a felek között megakadtak a tárgyalások.” Az ekkor a Tottenhamnél már hivatalosan is kinevezett Paratici nem meglepő módon maradt az olasz vonalnál, és elkezdte puhítani az épp Mourinhó római szerződése miatt munkanélkülivé váló Paolo Fonsecát. Majd, miután kiderült, hogy a Fiorentina alig három héttel a kinevezést követően, egyetlen szakmai munkával töltött perc nélkül szerződést bontott Gennaro Gattusóval, a londoni sportigazgató ajtót mutatott a portugál szakembernek, és inkább Gattusóval kezdett tárgyalásokba. Itt azonban közbeszólt a nép.

Gennaro Gattuso és Paulo Fonseca

Fotó: Getty Images

A nép pedig ezúttal is az interneten hallatta a hangját. A Twitteren az utóbbi 48 órában viszonylag nagyot ment a #No to Gattuso hashtag, ami bárhogyan is próbálnánk szépíteni, nem a töretlen lelkesedésről szól az olasz edző lehetséges kinevezése kapcsán. Az ellenszenv három forrásból táplálkozik, valamennyihez köthető egy korábbi Gattuso-megnyilvánulás.
A korábbi Milan-középpályás 2013-ban, reagálva arra, hogy a klub akkori ügyvezetője, Adriano Galliani megosztotta a feladatait Barbara Berlusconival, azt találta mondani, hogy
nem igazán látja a nők helyét a futballban.
A Spurs drukkerek kampányukban felrótták továbbá Gattusónak egy korábbi, az azonos neműek házasságával kapcsolatos véleményét, és felkutattak egy rasszista színezetű nyilatkozatot is. A kezdeményezés élére egyébként a The Extra Inch elnevezésű, Spurs-közeli podcast Twitter profilja állt.
A fenti szempontok mellett a szakmai vonalat megpendítve egyébként valóban merész választás lenne Gattuso a Spurs élére. Egyrészt Premier League-tapasztalattal még nem rendelkezik, a Serie A-ban levezényelt cirka 150 találkozó pedig ugyan nem kevés, de talán nem is elegendő egy PL-élcsapathoz. Másrészt Angliában azért óvatosan bánnak a helyi szinten tapasztalatlan edzőkkel, az utolsó ilyen kinevezett menedzser Andre Villas Boas volt a Chelsea-nél, és az ő londoni karrierje sem tartott túl sokáig Harmadrészt Gennaro Gattuso habitusa elméletben nehezen tűnik összeegyeztethetőnek a Premier League-világával, ha ki is neveznék, egyébként is borítékolható lenne, hogy egy-egy odamondással hamar véget is érne a munkakapcsolat.

gattuso_milan.jpg

Fotó: Eurosport

Persze, a fentiek jelen állás szerint egyébként is csak a „mi lett volna ha” kategóriába férhetnek bele, a klub ugyanis, bár hivatalos megerősítés ezzel kapcsolatban nem látott napvilágot, nem folytatja tovább a tárgyalásokat az edzővel.
Nagyjából három héttel a felkészülés kezdete előtt tehát jelenleg ott tart a Tottenham, hogy nincs kinevezett vezetőedzője, ennélfogva a játékoskeret is minimum képlékeny. Ha a Paratici vezette menedzsment nem tudja záros határidőn belül megoldani a helyzetet, az akár a Spurs szezonjába is kerülhet. Daniel Levy egyébként sem pályázhat díszpolgári státuszra Londonnak abban a kerületében, ha pedig az edzőkereső projekt kudarcot vall, az akár őt magát is elsodorhatja.
Serie A TIM
Pirosba vagy kékbe borul a város? Csak az biztos, hogy Milánó egyik fele ünnepelni fog vasárnap
19/05/2022 11:46
Serie A TIM
Könnyed mosoly az egyik, könnyek a másik oldalon – két meghatározó játékosát is elbúcsúztatta a Juve
17/05/2022 12:54