Hollandia egyike azon európai országoknak, amelynek labdarúgó szövetsége a koronavírus-járvány okozta szünet alatt úgy döntött, hogy befejezettnek nyilvánítja a labdarúgó bajnokságot. Az

Eredivisie

időnap előtti befejezése okozta állóvizet kavarta fel a minap egy olyan bejelentés, amelynek visszhangja az egész kontinensen érezhető volt. Arjen Robben, a majd egy éve visszavonult korábbi Chelsea és Bayern legenda ugyanis bejelentette, hogy nevelőegyesülete, a Groningen színeiben megkísérli a visszatérést a futballpályára.


Ha a holland klubfutballról hallunk, az Ajax, PSV Eindhoven, Feyenoord hármas ugrik be elsőre, hiszen ezen csapatok számítanak az országban a legeredményesebbeknek, illetve velük találkozunk többé-kevésbé rendszeresen a nemzetközi kupákban. Viszonylag ritkán üti meg egy átlag futballszurkoló ingerküszöbét egy a Groningen csapatáról szóló hír, a jobbára holland középcsapatnak számító klub ugyanis sem a klasszis játékosokban, sem a megnyert címekben nem bővelkedik. Van egy ember azonban, aki minden kétséget kizáróan kiemelt helyen szerepel a klubház dicsőségfalán, a klub akadémiájáról indulva ugyanis holland bajnoki címig, európai kupagyőzelmekig, valamint komoly nemzetközi karrierig vitte. Ez az ember pedig nem más, mint Arjen Robben.

robben-dfb pokal.jpg

Fotó: Eurosport

Tokyo 2020
Hétgólos mérkőzésen szerezte meg a bronzérmet az amerikai női labdarúgó-válogatott
4 ÓRÁJA
A holland válogatottal 2010-ben világbajnoki ezüstéremig jutó Robben egy a Groningen híveinek címzett nyílt levélben bejelentette: egyévnyi szünet után újra edzésbe áll, hogy tervei szerint a következő szezonban nevelőegyesülete zöld-fehér mezében térjen vissza az aktív futballhoz:
„Tizenkét éves voltam, amikor a Groningen akadémiájára kerültem, tizenhat évesen pedig a Feyenoord ellen bemutatkozhattam az első csapatban. Tizennyolc évnyi távollét után most hazatérek Groningenbe. Nehéz fizikai kihívás lesz teljesíteni a célt, de készen állok arra, hogy elérjem, amit szeretnék.”
A holland klasszis 2000 januárjában kapott profi szerződést a zöld-fehér klubnál, ahol aztán két idény alatt minden sorozatot figyelembe véve 52 mérkőzésen lépett pályára. Már ekkor, alig tizennyolc évesen látszott a benne rejlő tehetség, nem csoda tehát, hogy az egyik holland óriás, a PSV Eindhoven lecsapott rá. A pályaív ezutáni része már szélesebb körben ismert: az Abramovics-éra első nagy költekező hullámában elvitte a Chelsea, majd onnan a Real Madridot érintve került Münchenbe, ahol egy évtized alatt nagybetűkkel írta be a nevét a Bayern történelemkönyvébe. A bajorok tízéves szolgálata után, a 2018/2019-es szezon végén aztán visszavonult. 

robben-bayern.jpg

Fotó: Eurosport

A pályafutása során négy országban is bajnoki címig jutó, a Bayern Münchennel 2013-ban a Bajnokok Ligáját is megnyerő játékos tervezett reaktivációja kapcsán hozzátette:
„Jó volt látni, hogy a vírus okozta krízis közepette milyen sokan támogatták a klubot, engem személyesen is jó érzéssel tölt el, hogy én magam is segíthettem. Elgondolkodtam azon, hogyan segíthetnék még a magam módján, a gondolatokat pedig rengeteg megbeszélés követte, amelyeket a klub vezetőivel folytattam. Legfőképpen azonban követtem a szurkolók üzenetét, akik azt tanácsolták, hallgassak a szívemre. Elkezdtem foglalkozni a futballba Groningen játékosként való visszatérés gondolatával, most pedig azt mondhatom Nektek, hogy belevágok. Nem tudom garantálni, hogy sikerülni fog, de mindent bele fogok adni
szeretnék ott lenni a csapattal az új idény első edzésén.”
A bejelentés természetesen óriási népszerűségnek örvend a Groningen szurkolóinak körében, amit az is jól mutat, hogy amíg a klub hivatalos Twitter csatornájának tartalmai ritkán érik el a háromszámjegyű megosztásokat, addig a Robben visszatérését hirdető posztok többsége átlépte ezt a határt, sőt, kettő közülük többezres megosztási forgalmat is generált. Az érdeklődés borítékolhatóan jótékonyan hat majd a csapat otthonául szolgáló Hitachi Mobility Capital stadion látogatottságára is.
Harmichat évesen Arjen Robben semmiképpen sem öregedett még ki a futballból, a hazája bajnokságában való szereplés, valamint nevelőklubjának képviselete pedig akár olyan energiákat is felszabadíthat benne, amelyek hatására legszebb napjait idézi majd a pályán. Egy biztos, a minden csapat által ismert, mégis többnyire mindig beváló tipikus szélről való befutásokat, majd balos lövéseket egészen biztosan szép számmal láthatunk majd Robbentől a következő szezonban. Egy reneszánszát élő Arjen Robben pedig akár még a jövő évre tolt Európa-bajnokságon is segíthet hazájának, bár egy EB-részvétel azért már inkább a csoda kategóriájába tartozna.
via Sky Sports
Labdarúgás
Szeptembertől minden vb-selejtezőn alkalmazzák a VAR-t
5 ÓRÁJA
Labdarúgás
Rossi: Volt néhány érdekes ajánlat, de én mindig is lojális voltam és az is vagyok
6 ÓRÁJA