Getty Images

Egy nappal a vébé előtt kirúgták a Real új vezetőedzőjét a spanyol válogatottól

Egy nappal a vébé előtt kirúgták a Real új vezetőedzőjét a spanyol válogatottól
By Eurosport

The 13/06/2018 at 14:03Updated The 13/06/2018 at 14:28

Kedden elvállalta a Real edzői posztját, ami nem tetszett a szövetségnek.

A Spanyol Labdarúgó-szövetség szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy meneszti a válogatott éléről Julen Lopeteguit, akiről kedden derült ki, hogy nyártól a Real Madrid vezetőedzője lesz.

Nem várt következménye lett a Real Madrid keddi közleményének, melyből kiderült, hogy nyártól a spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Julen Lopetegui lesz az idény végén távozó Zinedine Zidane utódja. A spanyol szövetséget ugyanis váratlanul érte a bejelentés, ezért egy nappal a vébé kezdete előtt kirúgták a szövetségi kapitányukat.

"Úgy döntöttünk, hogy elküldjük a nemzeti válogatott edzőjét" - mondta Luis Rubiales, a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) elnöke. "Amit elértünk idáig, abban nagy szerepe van, amiért természetesen hálásak vagyunk. Nem érzem úgy, hogy elárultak. Lopetegui kifogástalan munkát végzett. Az, hogy hogyan ért véget, már más kérdés."

Rubiales azt is elmondta, beszélt a játékosaival, egyúttal ígéretet tett, mindent megtesznek, hogy a körülmények ellenére is messze jussanak a világbajnokságon. "A Real a legjobb edzőt kereste, ezzel nincs is baj. A módszereikről nincs véleményem. De a szövetségnek az a feladata, hogy az összes spanyolt képviselje."

Tegnap egyébként még indulatosabban nyilatkozott az RFEF-elnök, árulónak nevezte az edzőt, aki nem tájékoztatta őket a terveiről, és rossz időpontot választott a bejelentésre. Ebben egyetértett a szövetségi alelnök, Rafael del Amo is. Már kedden felmerült az a lehetőség, hogy menesztik Lopeteguit, azonban nehéz volt elképzelni, hogy a világbajnokság előtti napokban meghúznak egy ennyire drasztikus lépést.

Julen Lopetegui

Julen LopeteguiScanpix

Nem sokkal a sajtótájékoztató előtt egyébként a spanyol médiában arról írtak, hogy a játékosok kiálltak az edző mellett. Egy kisebb delegáció - élén Sergio Ramosszal és Andres Iniestával - próbálta meggyőzni a szövetségi vezetőket, hogy ne változtassanak a kapitányi poszton. A közbelépésről úgy tudták, sikerrel zárult, ám a sajtótájékoztatón mégis Lopetegui kirúgását jelentették be.

A szövetség egyelőre nem közölte, ki veszi át a helyét a kispadon. Sokáig mindenesetre nem várhatnak, a spanyolok két nap múlva megkezdik a szereplésüket a 2018-as világbajnokságon.