Ahogyan ebben az évben ki lehetett jelenteni a Barcelona-korszak végét, immáron a spanyol nemzeti csapat egyeduralmáról sem beszélhetünk. 2010 után az aktuális címvédő idén sem élte túl már a csoportkört sem a labdarúgó világbajnokságon.
A hollandok elleni súlyos vereséget követően két helyen változtatott Vicente Del Bosque szövetségi kapitány – az ausztrálok legyőzésének köszönhetően három ponttal rendelkező – Chilével szembeni találkozóra: Piqué és Xavi helyét Javi Martinez és Pedro foglalta el. A szakértők ezzel egy támadóbb felfogású együttesre számítottak, ám nagy helyzetet nem sikerült kiharcolnia a címvédőnek a mérkőzés elején. Húsz perc elteltével pedig még nagyobb bajba került.

Fotó: Eurosport

Labdarúgás
Nem számíthat a Hertha egyik alapemberére Dárdai a hajrában
6 ÓRA
Xabi Alonso középpályán eladott labdáját rendkívül ügyesen járatták végig a dél-amerikaiak, az akció végén Eduardo Vargas maradt higgadt, és rúgta be a labdát Casillas és Sergio Ramos között a kapuba. (1-0)
A 27. percben a Maracanában sem túl népszerű Diego Costa egyenlíthetett volna, ám a brazil születésű támadó nem tudott élni a lehetőséggel. Márpedig sok helyzetük nem volt a spanyoloknak, ami Jorge Sampaio taktikája miatt is alakult így. A chilei kapitány az alapesetben középpályás Silvát küldte be a két középső védője közé, így kialakítva egy öt fős védelmet, amivel a spanyolok nem tudtak mit kezdeni.

Fotó: Eurosport

A 43. percben a végig frusztráltan futballozó Xabi Alonso szabálytalankodott, a tizenhatosa sarkánál. Alexis Sanchez szabadrúgása kapura ment ugyan, de Casillasnak meg kellett volna birkóznia vele, ám ahhoz képest, hogy meg is foghatta volna, vagy kiüthette volna szögletre, ő éppen Aránguiz elé öklözte a labdát, aki azok után, hogy nagy nehezen átvette, spiccel lőtte vissza a kapuba. (2-0) A szünetben a címvédő vesztésre és kiesésre állt egy olyan csapat ellen, amellyel szemben az eddigi tíz meccse közül nyolcat megnyert, és egyiket sem bukta el.
A félidőben a BBC-nél szakértő Rio Ferdinand, Clarence Seedorf, Thierry Henry hármas Alonso rossz teljesítményét, Diego Costa helykeresését emelte ki, és „követelte” Cesc Fabregas pályára becserélését valamelyik védekező középpályás – Alonso vagy Busquets – helyett. Del Bosque viszont nem a most már a Chelsea-hez tartozó irányítóra, hanem Kokéra számított, aki az Atlético Madridból tökéletesen ismeri Diego Costát.
A 48. percben láthattuk először az igazi spanyolos futballt, Iniesta ugratta ki remek ütemben Costát, de a csatár nem tudott a kapuba találni. Öt perccel később Sergio Ramos szabadrúgását csak öklözte a kapus, a kipattantót Diego Costa ollózta vissza a hosszú oldalon érkező Busquetshez, aki azonban hatalmas helyzetben sem tudta megszerezni pályafutása első válogatott gólját a 68. mérkőzésén.
A 68. percben a chileiek eldönthették volna a meccset, de a kontratámadás végén Islának nem sikerült eltalálnia a kaput, míg tíz perccel a vége előtt a csereként beállt Cazorla lőtt mellé. A találkozón végig fáradtnak tűnő spanyolok Iniesta révén még szépíthettek volna, ám Claudio Bravo bravúrral védte a lövését.
Ez az este, és úgy tűnik, a brazíliai világbajnokságok úgy összességében olyanok, amik nem sikerülnek a spanyoloknak. 1950 ugyan a négyesüket megnyerték, de a végső csoportkörben a három meccsükön összesen egy pontot gyűjtöttek, a braziloktól 6-1-es vereséget szenvedtek. Most a hollandokkal szembeni 1-5 után Chilétől is kikaptak, így Ausztráliával együtt kénytelenek lemondani az egyenes kieséses szakasztól. De ennél sokkal többtől kell elköszönniük. Az egyeduralmuktól, ami az elmúlt hat évben a fontos tornák megnyerését jelentette. Talán a tiki-takáról, amit egy egész világ csodált. És még inkább a sztárjaiktól, a hírek szerint a Barcától az Al Arabiba igazoló Xavitól, valószínűleg a franciaországi Eb idején már 34 éves Xabi Alonsotól, és a világbajnoki címtől.
Statisztikák
A spanyolok 7 gólt kaptak az első két meccsükön ezen a világbajnokságon, a legutóbbi három nemzetközi tornájukon összesen hatszor vették be a kapujukat.Az utolsó európai világbajnok, amely címvédőként túlélte a csoportkört Németország volt 1994-ben.Xavi a 2008-as Eb csoportkörének harmadik fordulója – a már nagy téttel nem bíró görögök elleni mérkőzés óta – most először maradt ki a spanyol válogatott kezdőjéből Európa- vagy világbajnokságon.
Europa League
Az Arsenalt Bergkamp és Wenger megmentette 25 éve, most ki fogja?
7 ÓRA
Labdarúgás
Gulácsi 2025-ig hosszabbított a Leipziggel
8 ÓRA