Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A BVB kupagyőzelemmel búcsúztatja legendáját, Gulácsiék továbbra is trófea nélkül

Wojciechowski Patricia

Frissítve 30/12/2021 - 15:08 GMT+1

A Borussia Dortmund történelme során ötödször nyerte meg a Német Kupát, miután 4:1-re legyőzte a továbbra is első nagyobb trófeájára hajtó Lipcsét. A kupa sorsa különösen izgalmas volt abból a szempontból, hogy a Bayern két legnagyobb üldözője mérkőzött meg egymással egy trófeáért, sok tanulságot levonhatunk, de újabb kérdéseket is felvet a találkozó.

A BVB nyerte a Német Kupát

Fotó: Getty Images

A Dortmund 2017 után nyert újra jelentősebb trófeát, a Lipcsének pedig ismételten nem sikerült, és továbbra is első győzelmére vár.

Egy héten belül másodszor is legyőzte a Lipcsét, ezáltal megnyerte a Német Kupát a Borussia Dortmund. A BVB már az első félidőben 3:0-ás előnybe került, a Lipcse a második játékrészben csak szépíteni tudott, de az utolsó szó a Dortmundnak jutott, és Haaland beállította a 4:1-es végeredményt. A lipcseieknél Gulácsi Péter végigjátszotta a mérkőzést, Willi Orbán viszont ezúttal nem kapott lehetőséget, Szoboszlai Dominik pedig továbbra is sérülésével küzd, így nem állt csapata rendelkezésére. A dortmundiak kupagyőzelme, és az, hogy a lipcseiek továbbra sem tudtak trófeát magasba emelni, sok kérdést vetnek fel, megpróbáltuk összeszedni, miért is volt különösen érdekes a kupadöntő.

Továbbra is a Dortmund a Bayern első számú üldözője

A BVB teljesítménye erősen hullámzik idén, és néhány héttel ezelőttig úgy tűnt, gyengébb szezonnal kénytelen beérni az együttes. Az utóbbi mérkőzéseken viszont nagyon összeszedték magukat a sárga-feketék, és könnyen előfordulhat, hogy végül egy teljesen elfogadható idény jön ki számukra. Jelenleg negyedik helyen állnak a Bundesligában, ami fontos a jövő évi Bajnokok Ligája-indulás szempontjából, megnyerték a Német Kupát, és a BL-ben is a negyeddöntőig jutottak, ahol egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet Európa jelenleg egyik legerősebb klubja, a Manchester City ellen. Amennyiben az utolsó két fordulóban biztosítani tudják a BL-szereplést, a Dortmund a sok nehézség ellenére sem lehet csalódott szezonjával, hiszen nyertek trófeát, és az elmúlt évekhez képest tovább jutottak a BL-ben. A bajnokságban némileg visszafogottabban teljesítettek ugyan, de ha meglesz a BL, akkor a minimálcélt ott is elérik. Az már más kérdés, hogy a csütörtöki kupagyőzelem után vasárnap koncentráltan tudnak-e pályára lépni a Mainz ellen.
picture

A Borussi Dortmund nyerte a Német Kupát

Fotó: Getty Images

A Lipcse a bajnokságban valószínűleg a második helyen zár, s volt olyan szakasza az évnek, mikor úgy tűnt, a bajnoki címért is harcban lehetnek. A győzelem lehetősége azonban talán némileg kizökkentette a lipcseieket, az utóbbi időszakban alig nyernek mérkőzést, és pont azután jöttek a gyengébb eredmények, hogy megközelítették a Bayernt a tabellán, miként a kupában sem sikerült átlépniük saját árnyékukat. Három éven belül második alkalommal bukta el a Német Kupa döntőjét az RB Leipzig.
Különösen sokatmondó, hogy a Lipcsének komoly problémát okoznak a BVB elleni mérkőzések. A Leipzig az utóbbi években egyre nagyobb tényezőnek számít a Bundesligában, és vannak olyan időszakok, mikor közelebb vannak a Bayernhez, mint a Dortmund, ennek ellenére továbbra sem sikerült második számú német klubbá emelkedniük, még mindig a Borussia a Bayern első számú kihívója. A Lipcse jó eséllyel második helyen zár a bajnokságban, de a Dortmundot nem sikerült legyőzniük idén, és összességében is gyenge a mérleg a Ruhr-vidéki rivális ellen, legutóbb 2017-ben múlta felül az RB Leipzig a Dortmundot.

Kupagyőztes másodedző?

Edin Terzic fordulatos utat járt be idén. Decemberben Lucien Favre menesztése után másodedzőből vezetőedzőnek nevezték ki a szezon végéig, a BVB pedig rögtön elkezdett mérkőzéseket nyerni. Majd jött egy mélyebb gödör, mikor az együttes visszacsúszott a hetedik helyre a bajnokságban. A dortmundi vezetők rögtön reagáltak is a rossz periódusra, és bejelentették, hogy a következő idénytől a Gladbach edzője, Marco Rose veszi át a csapat irányítását. Április elején a Frankfurt elleni meccs után eléggé reménytelennek tűnt a Dortmund helyzete, mikor hét pontra kerültek a BL-indulástól. Ehhez képest az utóbbi hetekben újra lendületbe jött a Borussia, hat mérkőzés óta nem kaptak ki, a Német Kupa pedig érzelmileg is nagyon sokat jelent az évek óta serlegre vadászó együttesnek. Ha meglesz a BL-helyezés, Terzic elmondhatja, hogy a Német Kupa-győzelemmel és a BL-negyeddöntővel olyant szezont hozott le, ami Jürgen Klopp vagy Thomas Tuchel irányítása alatt sem számított rossznak. Jelenleg úgy tűnik, Terzic jövőre is marad Dortmundban, és ismét másodedzőként tevékenykedik majd, ugyanakkor kérdéses, kupagyőztes edzőként megelégszik-e ezzel a szerepkörrel, vagy igent mond valamelyik Bundesliga-klub ajánlatára. Terzic gyermekkora óta nagy rajongója a Borussiának, és különös élményt jelentett számára, hogy ezúttal a csapat részeként utazhatott a kupadöntőre Berlinbe, de azért biztosan van olyan ajánlat, melyen elgondolkozik. A BVB vezérigazgatója, Hans-Joachim Watzke nagyon pozitívan beszélt a 38 éves edzőről, akivel állítólag pár hete szerződést hosszabbítottak, és bíznak benne, hogy jövőre is a klub kötelékében marad, de megértik, ha Terzic a távozás mellett dönt.
„Decemberben egy félholt csapatot vett át, és életre keltette őket. Ez hatalmas teljesítmény tőle első edzői állomásán”- mondta el Watzke.
picture

Edin Terzic

Fotó: Getty Images

Nagelsmann kupa nélkül megy a Bayernhez

Rekordösszeget fizetett a Bayern München Julian Nagelsmannért, a fiatal német edző jövőre már a bajorokat irányítja, és próbálja megszerezni első trófeáját edzői pályafutása során. Nagelsmann hiába számít az egyik legizgalmasabb fiatal edzőnek, és tudhat két sikeres évet maga mögött Lipcsében, nem sikerült kupával megkoronáznia ezt az időszakot, és úgy kezdi meg munkáját a Bayernben, hogy még sosem nyert trófeát, pedig az utóbbi években többször is közel állt hozzá. A bajor klub vezetőinél természetesen a minimális elvárás, hogy a Bayern nyerjen valamit, Nagelsmann tehát jövőre kénytelen lesz végre trófeát begyűjteni, és a Dortmund elleni mérlegén is javítania kell, ha hosszútávon a Bayern edzője akar maradni. Annak ellenére, hogy a Borussia és a Lipcse között első ránézésre nincs ekkora különbség, Nagelsmann irányítása alatt a Lipcsének egyszer sem sikerült legyőznie a BVB-t, a 33 éves edző Dortmund elleni mérlege pedig egy győzelem (még a Hoffenheim élén), négy döntetlen és hét vereség.
picture

Julian Nagelsmann schleicht nach dem verlorenen Pokalfinale gegen Borussia Dortmund am goldenen Pott vorbei

Fotó: Getty Images

A Borussia könnyeivel küzdő legendája

A dortmundi kupagyőzelem egyik legnagyobb hőse volt Lukasz Piszczek. A rutinos lengyel jobbhátvéd a szezon végén befejezi pályafutását, a mostani trófea különösen emlékezetessé teszi számára utolsó mérkőzéseinek egyikét, nem csoda, hogy nem is bírta ki könnyek nélkül a találkozó lefújása után. Piszczek 2010 óta áll a Borussia Dortmund kötelékében, tagja volt a Klopp alatt bajnoki címeket ünneplő és BL-döntőig menetelő együttesnek. Az évek alatt a csapat alapemberé vált, aki a nagyobb sztárok árnyékában némileg megbújva, de nagyon fontos tagja volt a Dortmund elmúlt időszakának. Piszczek kevésbé megbízható erőnléttel vágott neki a szezonnak, és fizikai problémákkal is küszködött, mégis jól mutatja hatását a csapat játékára, hogy a Dortmundnak azóta megy újra, és nyeri sorra a mérkőzéseket, hogy a gyengén teljesítő Meunier és a súlyos sérülést szenvedő Morey helyett ismételten a 35 éves lengyel kap lehetőséget a kezdőben. Piszczek Bundesliga-rekordot állított fel a múlt hétvégén a Lipcse ellen azzal, hogy mindazon a 10 Bundesliga-meccsen, mikor pályára lépett, csapata megnyerte a találkozót. Nagyon fog hiányozni a dortmundiaknak a következő idénytől, nem véletlen, hogy csapattársai külön megünnepelték a lengyel focistát a kupagyőzelem után.
picture

Lukasz Piszczek

Fotó: Getty Images

Mikor nyer trófeát a Lipcse?

A Lipcse nagyon gyorsan, hét év alatt az ötödosztályból a Bundesligáig verekedte fel magát, és évek óta az egyik legerősebb német topcsapat. Ennek ellenére még sosem nyertek nagyobb trófeát (ha a negyed-és az ötödosztály megnyerését nem vesszük figyelembe): a másodosztályból nem bajnokként jutottak fel a Bundesligába, a bajnokságban második helynél előrébb nem végeztek, a Német Kupában pedig hiába voltak ott az elmúlt három évben kétszer a fináléban, mindkétszer vesztesen hagyták el a pályát. Két évvel ezelőtt a Bayerntől, most pedig a Dortmundtól kaptak ki, egyik mérkőzésen sem ők voltak tehát az esélyesek, ennek ellenére fájó lehet, hogy egyik alkalommal sem jött össze nekik a bravúr. Nagelsmann távozik, helyére Jesse Marsch érkezik jövőre, Upamecanót nem sikerült megtartaniuk, de több kulcsjátékosával, köztük Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal is hosszabbított a Lipcse, így a következő szezonban újra úgy vághatnak neki a Bundesligának és a Német Kupának, hogy lesz esélyük a végső győzelemre, de továbbra sem ők lesznek az első vagy második számú favoritok.
picture

A Lipcse vereséget szenvedett a Német Kupa döntőjében

Fotó: SID

Mit jelent a kupagyőzelem Haaland és Sancho szempontjából?

A BVB számára a nyár egyik kulcskérdése lesz, hogy meg tudják-e tartani a Sancho-Haaland párost, vagy legalább egyiküket. A kupadöntőn mindketten két góllal vették ki részüket a sikerből, és egyébként is rendkívül fontos szerep hárul rájuk a csapat támadójátékában. Haaland egész idényben remekül játszott, Sancho kisebb formahanyatlása után az utolsó hetekre szedte össze magát. Watzke nagyon magabiztosan beszél Haaland megtartásáról, állítása szerint a norvég játékossal és ügynökével, Mino Raiolával is közölte a klub, hogy nem tervezik elengedni a csatárt a nyáron, abban az esetben sem, ha a Dortmund nem harcolná ki a BL-kvalifikációt. Az elmúlt években azonban többször előfordult a Borussiánál, hogy Watzke garanciája ellenére sem maradt egy adott játékos Dortmundban. A Német Kupa megnyerése viszont esetleg kedvet adhat Haalandnak, hogy szívesen maradjon, láthatólag nem is érzi rosszul magát a klubnál. Sancho esetében nehezebb dolga lesz a Borussiának. Ha a Manchester United komolyan érdeklődik, és kifizet 100 millió euró körüli összeget, nehéz elképzelni, hogy az angol focista jövőre is a Borussiában lépjen pályára, bár akadnak olyan vélemények, többek között Jürgen Klopp is ezt osztja, miszerint nem lesz nagy mozgás Dortmundban, és Sancho és Haaland is maradnak.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés