Kevés jobb dolog történhetett volna a Major League Soccerrel, azaz az Egyesült Államok labdarúgó bajnokságával 2007 nyarán, minthogy a Los Angeles Galaxy csapata a ligába hozta a földkerekség valaha volt marketing szempontból leginkább piacképes labdarúgóját, David Beckhamet. Az amerikai PR-paradicsom, valamint Becks branddé erősödő személyiségének frigyre lépése egyszerűen nem végződhetett rosszul, s mint utóbb kiderült, nem is történt másképpen. 


Miközben a 2000-es évek derekán szokás volt az amerikai bajnokságra csak nagyvonalúan legyinteni, a játék ottani népszerűségének kimondottan jót tett Beckham megjelenése, és láthatóan neki és családjának sem volt ellenére a los angelesi lét. Az őt Amerikába csábító Galaxy pedig ezzel az üzlettel azt is elérte, hogy az évek során az európai karrierjükre pontot tenni szándékozó nagy klasszisokat majdhogynem monopol helyzetet kialakítva, szinte kizárólagosan ez a klub tudta a tengerentúlra vinni. Beckamet követően ugyanis a Galaxyban vezetett le a Liverpool-t elhagyó Steven Gerrard, valamint itt hagyta nyomát a nagy Zlatan Ibrahimovic, aki Los Angelest követően továbbra is érzi magában az erőt ahhoz, hogy a Milan vezére legyen.

becks.jpg

Fotó: Eurosport

Foci-vb
Messi góllal tartotta versenyben Argentínát, Mexikónak sincs minden veszve
2 ÓRÁJA
Amikor aztán két milánói kölcsönfélévet, majd egy párizsi hattyúdalt követően 2013 nyarán Beckham befejezte a profi pályafutását, jóformán kódolva volt, hogy valamilyen formában a sportágban marad, és mindezt Amerikában teszi majd. Az edzőség távol áll tőle, és valljuk be, nehezen elképzelhető, ahogyan az oldalvonal mellett dirigálja csapatát. Az ő karakteréhez sokkal inkább illik egy reprezentációt, csillogást, fényt igénylő pozíció, az ezen velejárókat igénylő munkakörök közül pedig Becks bevállalta a legnehezebbet, és csapatot alapított. Az Inter Miami névre keresztelt franchise 2020-ban csatlakozott az MLS-hez, kezdésként pedig nem is teljesített rosszul, hiszen újoncként bejutott a playoffba, ahonnan az első körben kiesett. A csapat ezzel együtt is át tudta csábítani Európából a Blaise Matuidi-Gonzalo Higuain párost, rajtuk kívül pedig sokszor került már egy mondatba David Beckham, az Inter Miami és Lionel Messi neve is. Bár utóbbi igazolás a szenzáción is túlmenő jelzőt igényelne, egy későbbi megvalósulását ne vessük el. A koronavírus-járvány azonban rögtön a csapat első évében arra kárhoztatta a főnököt, hogy csak a távolból, Angliából figyelhesse az események alakulását.
"A focisták olyanok, mint a kólásdoboz: kiürítik, majd eltapossák őket" - Amerikában találna magára a kizsigerelt sztárcsatár | Eurosport
Gonzalo Higuaín éveken át volt az európai topligák elit csatára, az utóbbi évek gyengébb teljesítménye után azonban új lendületre volt szüksége. Az argentin sztár ezért David Beckham MLS csapatához igazolt Amerikába, ahol újra élvezné a futballt, miközben klubjának is segítene történelmet írni.
2020 Karácsonyán aztán David Beckham végre átszelhette az óceánt, és belekezdett a csapat átalakításába. Mint elmondta, nem volt elégedetlen a teljesítménnyel, ugyanakkor látott bizonyos változtatásokat, amelyek végrehajtása nem tűrhetett halasztást.
„Volt néhány olyan dolog, ami felnyitotta a szemünket, meglátva azokat a területeket, ahol változtatnunk kellett. Fontosnak tartom, hogy teremtsük meg a klubnál azt a fajta kultúrát, amit követendőnek találunk és lefektessük azokat az elvárásokat, amelyek mentén dolgozni szeretnénk.” — nyilatkozta Beckham az elmúlt hetek eseményeit kommentálva.
S hogy milyen változások történtek? Két fontos pozícióba kerültek új emberek: érkezett először is Phil Neville, aki január 18-a óta az Inter Miami vezetőedzőjének mondhatja magát. A kapcsolat természetesen kézenfekvő, Beckham és Neville éveket játszott együtt a Manchester Unitedben és az angol válogatottban, szakmai kérdésekben aligha fújhatnak egymástól eltérő követ. A dologban ugyanakkor némi kockázat is van, a fiatalabbik Neville testvér ugyanis úgy veszi át a miami csapatot, hogy előtte még nem dolgozott felnőtt férficsapat élén, igaz, másodedző már volt a Manchester Unitednél és rövid ideig a Valenciánál. Amerikába az angol női válogatott kispadjáról felállva érkezett. A másik változtatás a tágabb, stratégiai döntéseket érinti, Chris Henderson személyében ugyanis új sportigazgató is érkezett a franchise-hoz, aki a klub futball-igazgatójaként is dolgozik majd. Henderson feladata elsősorban az első csapat stabillá tétele lesz, emellett azonban dolgoznia kell azon is, hogy az utánpótlás minél inkább a nagycsapat tevékeny hátországává váljon.

beckham-neville.jpg

Fotó: Eurosport

Az elmúlt hetek munkáját összefoglaló nyilatkozatában Beckham leszögezte: tevékeny részt kíván vállalni a csapat hétköznapjaiból.
„Az elmúlt 2-3 hét során mindennap itt voltam az edzőközpontban azért, hogy tudatosítsam mindenkiben, mi kell ahhoz, hogy a klubot nagy csapattá tegyük és akként is kezeljenek bennünket. Úgy gondolom ezért is kellett meglépnünk a változtatásokat, hogy ezeket a célokat minél hamarabb el tudjuk érni. "
Céltudatosságban tehát nincs híján a miami klub társtulajdonosa, a jelek szerint pedig az elszántsággal sem áll hadilábon. Beckham elmondása szerint bele kíván folyni a napi munkába, követni akarja az igazolásokat, ismerni akarja a játékosokat, a „nyomukban akar lenni”. Mint elmondta, fontos, hogy kialakuljon egy támogató kultúra a klubon belül, ahol törődnek a keret tagjaival, de nem hagyják magukra az elvágyódókat sem. Az is megfogalmazott cél, hogy kifelé egy vonzó képet mutassanak, hogy a megkörnyékezett játékosok könnyen mondjanak igent a hívó szóra. A kemény munka elvégzésének letéteményese pedig maga David Beckham lesz, aki láthatóan olyan hévvel vetette bele magát a miami mindennapokba, mint aki be szeretné pótolni a járvány miatti távollét alatt eltelt időt.

beckham.jpg

Fotó: Eurosport

„Sok minden megváltozik, legfőképpen annak köszönhetően, hogy itt tudok lenni a csapat mellett. Nagyon nehéz volt az elmúlt év, de világos, hogy nem teljesen így képzeltem magam elé azt a játékot, amit a csapat nyújtott. Örülök, hogy most itt lehetek, addig maradok, amíg nem látom a dolgok jobbra fordulását.”
A csapatnak erre leghamarabb a bajnokság március elejére tervezett rajtján lesz lehetősége, amelyre minden bizonnyal egy teljesen más képet mutató és a korábbiaktól eltérő játékot játszó Inter Miami készül gőzerővel. 
via Goal.com
Foci-vb
Mbappé kétszer villant, Franciaország továbbjutott
5 ÓRÁJA
Labdarúgás
Szerbia edzésben a Brazíliától elszenvedett vereség után
6 ÓRÁJA