Korábban is téma volt már a FIFA háza táján, a brazíliai világbajnokság után viszont felerősödött az az elképzelés, hogy növelni kellene a lehetséges cserék számát a labdarúgó mérkőzéseken. No, még nem a rendes játékidőben, ott egyelőre vélhetően maradni fog a három változtatási lehetőség, sokkal inkább a nagy tornák vagy kupaküzdelmek esetleges hosszabbításában. "A hosszabbítás idején bekövetkező sérülés során nagy az esélye annak, hogy a játékost már nem lehet lecserélni, így esetleg sérülten is kénytelen a pályán maradni" - nyilatkozta sokat sejtetőn a Welt am Sonntagnak Michel D'Hooghe a FIFA orvosi bizottságának vezetője.
Az esetleges módosításnak az olyan mérkőzések esetén lehet hangsúlyosabb jelentősége, ahol magas páratartalomban, esetleg extrém melegben játszanak a csapatok, mint időnként a 2014-es brazíliai tornán is. Az idei vb-n a nyolcaddöntők közül például öt is hosszabbítást hozott, ahol elég sok játékos kapott görcsöt a 2x15 perces extra játékidőben. Amúgy, ha a teljesen jogos felvetés kapcsán a FIFA illetékesei keresztülviszik az akaratukat és a közeljövőben valóban működésbe lép a 3+1 fős szabály, akkor lenne még egy gyors felvetésem. Ha már úgyis megnyitják szerkesztésre a nagy labdarúgó szabálykönyv cserékre vonatkozó fejezetét...
Mi lenne, ha egyszer és mindenkorra megszűnne az "időhúzó csere" fogalma? Több sportágban (pl. kézilabda, ausztrál foci, jégkorong) is menet közben működik a csere, ráadásul a focihoz képest jóval több alkalommal. A fociban 90 perc alatt  lehetséges hat csere olykor (főleg ha a lejövő játékos húzni akarja az időt) perceket is elvesz a meccsből, amit egy tollvonással gyorsan ki lehetne iktatni. Vezessük be, hogy a csere végrehajtása menet közben történik, nem kell ahhoz játékmegszakítás. Ott van úgyis a negyedik játékvezető, akinek kis túlzással nincsen dolga meccs közben, ő bőven elég lenne arra, hogy felügyelje a folyamatot. Innentől kezdve a csere funkciója átalakulna (megszűnne az időhúzás jellege) és nem venne el időt a nézők által leginkább szeretett játéktól sem. Az pedig legyen a mindenkori TV-s rendező dolga, hogy a csere konkrét megvalósulását mikor és hogyan mutatja meg a közvetítésben.
Labdarúgás
Az UEFA felfüggesztette a fegyelmi eljárást a Szuperliga megmaradt klubjaival szemben
EGY ÓRÁJA
Ha már az idei vb-n a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) két nagyszerű újítást (sorfal kijelölő spray és gólbíró-technológia) is bevezetett, akkor mit szólnátok hozzá, ha ezen ötlet megvalósításával folytatódna a sportágat felfrissítő reformok sorozata?
Premier League
Tényleg Artetából lehet a következő Wenger? Büszkeség és balítélet az Arsenal-Tottenham után
19 ÓRÁJA
Serie A TIM
Hetekre kidőlt a Juventus két sztárja, bajban a Zebrák
20 ÓRÁJA