Hazudnék, ha azt mondanám, hogy élénken él az emlékeimben, ki volt az aki kikérte az első cselendzset teniszmeccsen (igen, azt hiszem ma már így, cs-vel kéne írni, még ha a helyesírási szabályzatban aligha szerepel), ellenben azt tudom, hogy nem volt olyan régen. 2006-ban kezdték el használni, az első Grand Slam torna pedig, ahol kérhették a játékosok, a US. Open volt. Tehát az utolsó GS, a szeptemberi.
Ehhez képest két év múlva láttam kis srácokat teniszezni, akik ugyanígy cs-vel üvöltötték át a túloldalra, mintha egy magyar szó lenne. Soha nem éreztem még annyira a munkám felelősségét, tekintve, hogy azt hiszem én voltam az egyetlen teniszkommentátor akkoriban, aki kerülte a sólyomszem kifejezést, gondolván, hogy ez a cselendzs előbb utóbb úgyis magyar szó lesz.
Nem tudnám jobb példával érzékeltetni, hogy ez az egész rendszer milyen könnyedséggel, természetességgel épült be a játékba, és mennyire megszerették a nézők. Ma már szinte várják a kivetítőn megjelenő labdát, a pattanást, majd az ítéletet, hogy in vagy out.
OTP Bank Liga
Súlyosan megsérült a Ferencváros válogatott középpályása
5 PERCE
Mint ahogyan várták a rendszert is, hiszen ki ne emlékezne arra, hogy mennyi vita volt egy-egy vonalbírói ítéletből annak előtte. Érdekes módon a teniszezőknél senki sem mondta azt, hogy az efféle tévedések hozzátartoznak a játék sava-borsához, meg hasonló baromságok. A technika eljutott arra a szintre, hogy el tudja dönteni, mi volt benn és mi volt kinn, a szabályalkotók pedig hozzáigazították a szabályokat. Ugyanaz a rendszer képes lett volna, ugyanattól a naptól kezdve egy futball-labdáról is megmondani, hogy bent volt-e vagy nem, ha adott volna valaki mondjuk fél percet arra, hogy használják akkor, amikor a vitatott eset után kimegy a labda. Nem adtak. Legyünk jóindulatúak, mondjuk azt, hogy a játék folyamatossága fontosabb volt, mint az igazságosság.
De most már mindegy, (bár szeretném azért ezt a pár szót Frank Lampard szájából hallani) most már a futballnak is megvan a gólbírója, ezek szerint megért ez nyolc évet, pár tönkretett karriert, hogy a bíró azonnal tudja, gól volt-e vagy sem.
Nincs felőle kétségem, a rendszert rövidesen mindenki megkedveli, és megtanul bízni benne, miért lenne másként? A focinak csak a vezetői maradiak a nézői nem.
Most már csak azokkal a nyomorult kamu tizenegyesekkel, illetve a háromméteres lesekkel kéne valamit kezdeni. Amire szintén megvan a rendszer, csak le kéne másolni.
Azt is cselendzsnek hívják, az NFL-ben használják, és az edzők zászlócskákat dobálnak amikor kikérik.
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Labdarúgás - Spanyolország-Argentína összefoglaló
21 ÓRÁJA
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Labdarúgás - Németország - Elefántcsontpart összefoglaló
EGY NAPJA