Ismét hétközi fordulóval sűrűsödik a magyar foci tavasza, de legalább most már tényleg tavasszal. Fontos kérdés, hoz-e újabb meglepetést a Fradi-Diósgyőr, és hogy mentálisan stabilizálódott-e a Fehérvár az új edző bejelentésével.


Kisvárda – Puskás Akadémia, szerda 15:15

Előző meccsek: Budafok - Kisvárda 2:0, Puskás Akadémia – Honvéd 1:2
Copa del Rey
Nyögvenyelős Real-győzelem, jöhet a negyeddöntő
12 ÓRÁJA
Az NB1 legrosszabb és legjobb formájában lévő csapata találkozik a 24. forduló nyitómérkőzésén. A Kisvárda, amiről nemrég még dobogóesélyes csapatként beszéltünk, az elmúlt 10 forduló alapján is az utolsó helyen áll, legutóbbi öt meccsén összesen két gólt lőtt, és tízet kapott. Nemrég még a Ferencváros otthonából hozott el pontot, azóta viszont csak a kiesési gondokkal küzdő Zalaegerszeget tudta megverni otthon nagy nehezen.
Ezzel szemben a Puskás Akadémia legutóbbi veresége ellenére is a legjobb formában lévő csapat, hiszen őt győzelemből álló sorozata szakadt meg a Budafok ellen. Némileg intő jel lehet a felcsúti egyesületnek, hogy kupameccsel együtt két meccset is veszítettek egymás után. De amíg könnyen lehet, hogy a kupát másodlagos sorozatnak tekintik, és fontosabb a bajnoki 2-3. helyezés, addig a Budafok ellen – az újonc csapat kétségkívül pofás játéka mellett – azért mégiscsak elmondható az is, hogy öt perc alatt bekapott két gyors gól döntötte el a találkozót. Vagyis egyelőre kérdés, hogy a két rossz találkozó mennyire véletlen, vagy éppen hogy egy formahanyatlás kezdete.
És noha a Kisvárda nincs jó formában, hazai pályán azért viszonylag stabil. A bajnokság első két hazai meccsén, még kora ősszel kapott ki (az egyik éppen a Puskás Akadémia ellen), azóta azonban csak az MTK vitte el a 3 pontot február elején. Itt az ideje tehát a várdai revansnak!

Budapest Honvéd - MTK, kedd 17:00

Előző meccsek: Puskás Akadémia - Honvéd 1:2, MTK - Ferencváros 2:2
Közel a 200. összecsapás a két budapesti klubnak, a Honvéd idei szezonját elnézve azonban semmiképpen nem nevezhető rangadónak a mai találkozó. Az MTK nagyon jó focit játszik újonc létére, amit a múlt heti, Ferencváros elleni 2:2 is jól mutat. A címvédő már 2:0-ra is vezetett, de a nemrég még a Ferencvárosban játszó Varga Roland góljával és gólpasszal értékes pontot szereztek. Az MTK tehát valós célként fogalmazhatja meg a jövő évi nemzetközi kupaindulást, vagyis a 2-3. hely valamelyikét.
Az elmúlt fordulóban a Honvéd sem panaszkodhatott, hiszen Horváth Ferenc megszerezte első győzelmét a kispesti kispadon, ráadásul a legjobb formában lévő csapat otthonában, Felcsúton. A kispesti támadások kulcsembere pedig Gazdag Dániel, aki a legutóbbi meccsen is két gólt lőtt, és ezzel feljött a góllövőlista második helyére.
A Honvéd azonban győzelme ellenére sem került ki a kieső zónából, ez a szoros verseny a 11-12. hely elkerüléséért valószínűleg most már a szezon végéig megmarad.
A Honvéd ráadásul nemcsak a játéka miatt van nehéz helyzetben, hiszen a gyakorlatilag kész Bozsik Aréna átvétele is lassan hónapok óta tart. A márciusi U21 Európa-bajnokság egyik helyszíneként kijelölt stadion későbbi gazdája szeretnék felavatni, és erre egy ilyen meccs, ahol hazai pályán is ők vannak idegenben a tényleges házigazda mögött, alkalmas volna a tesztmérkőzésre. De ez ma még biztosan nem így lesz: az új Hidegkuti Nándor Stadion lesz a hazai gyep, ami egyébként sem kedvez a Honvédnak: 11 hazai meccsen csak a Diósgyőrt tudták megverni.

Ferencváros - Diósgyőr, kedd 20:00

Előző meccsek: MTK - Ferencváros 2:2, Diósgyőr - Mezőkövesd: 2:2
A tabella élén álló címvédő fogadja az utolsó helyezettet. Ez a felállás ebben a szezonban már másodszor fordul elő, de az augusztusi 2. fordulóból elhalasztott Fradi-Diósgyőr januárban a zöld-fehérek első bajnoki vereségét jelentette. Más kérdés, hogy a Fradinak azóta ez az egyetlen, vagyis megint 8 meccses bajnoki veretlenségi sorozatban vannak, a Diósgyőr pedig közben négy bajnokit veszített.
Mindeközben pedig a címvédő Ferencváros már nem olyan éles, mint ősszel volt. Legutóbbi három bajnokijukból kettőn – a Mezőkövesd és az MTK vendégeként – megnyert meccsről hullajtottak 2-2 pontot, a kettő között pedig ugyan megverték a Honvédot, de a legkiegyenlítettebb teljesítményt Dibusz Dénes nyújtotta. Persze a Fradi így, 10 fordulóval a vége előtt 15 pontos előnnyel megengedheti azt a luxust, hogy nem mindegyik meccsre figyel oda ugyanannyira. Az biztos, hogy amíg Miskolcon csak Grozavban van benne a gól (a januári meccsen csodacsere módjára gólt szerző Asmir Suljic azóta sem talált be), addig a hazaiaknál Uzuni ihletett formában van, Isael jól játszott az MTK ellen, Tokmacban pedig mindig benne lehet a gól. Egy biztos: a Fradi élesen emlékszik a januári vereségre.

Mezőkövesd - Zalaegerszeg, szerda 15:15

Előző meccsek: Diósgyőr - Mezőkövesd 2:2, Zalaegerszeg - Fehérvár 0:2
A múltheti borsodi rangadón elért döntetlennel tízre nőtt a mezőkövesdi veretlenségi sorozata, ami jelenleg a leghosszabb az első osztályban. Más kérdés, hogy ez az elmúlt időszakban inkább döntetlenekben jelentkezik, mind győzelmekben, Ezért is fordulhat elő az a faramuci helyzet, hogy a Mezőkövesd középcsapatként nincs a kiesés szélén, de az éremért folyó harcba sem tud beleszólni. A tavalyi kupadöntős évadhoz képest mindenképpen visszaesést, a rosszul vett rajt és Pintér Attila érkezése után azonban inkább fejlődés.
Rosszabb helyzetben van azonban a Zalaegerszeg, amelyik csapat elmúlt öt meccsből négyet elveszített. A tavalyi év végén még stabil középcsapatnak gondolt zalaiak mostanában az Újpest, a Budafok és a Honvéd első számú kihívója a kiesés elleni harcban.

114_3041_19486_n.jpg

Fotó: Eurosport

A Mezőkövesd tajga mndenesetre nem lesz egyszerű: 2019 augusztus óta nem sikerült győznie a Zalaegerszeg ellen. A nyári második fordulóban 1:1-es döntetlen, a december eleji folytatásban Zalaegerszegen sima háromgólos zakó. A két csapat harmadik szezonbéli összecsapásán meglehet az első hazai győzelem: különösen, hogy a Mezőkövesd november 21. óta nem kapott ki hazai pályán, akkor viszont zsinórban háromszor egymás után.

Újpest - Budafok, szerda 17:30

Előző meccsek: Paks - Újpest 1:3, Budafok - Kisvárda 2:0
Bármilyen meglepő, ez a két, a kiesés elől menekülő csapat jelenleg a bajnokság harmadik legjobb formájában együttese a Felcsút és a Ferencváros után. Való igaz, február elején mindkét klub komoly mélyrepülését hagyta hátra. Az Újpest még kapott otthon egy négyest a Ferencvárostól, a Budafok pedig november eleje óta tartó nyeretlenségi sorozatát adta át a múltnak. Mindkét csapat formája viszonylag ingadozó (az Újpest nemrég például Zalaegerszegen szaladt bele egy indokolatlan pofonba), de szép lassan mindkét csapat távolodik a kieső helyektől. Ettől függetlenül még simán kieshetnek.

603c8a7aba429.jpeg

Fotó: Eurosport

Az Újpest annak a Paksnak otthonában tudott nyerni, amelyik még a dobogóra is esélyes. Ráadásul sem Simon Krisztián, sem a dühkitörés emiatt 5 meccs eltiltásra ítélt Tallo nem volt jelen. A múlt héten már említett újpesti tulajdonosváltás előtt érdekes módon még néhány belga kötődésű játékos érkezik a csapathoz. A francia középpályás Yohan Croizet után most a belga védő Yassine El Ghanassy érkezik. Az érdekes módon belga válogatottként beharangozott játékos 2011-ben valóban pályára lépett két barátságos mérkőzésen, azóta viszont börtönben is volt, másfél éve pedig nincsen csapata a 30 év fölötti játékosnak.
A két csapat idei két bajnokiján egyaránt 1:1 lett a végeredmény. Ezúttal talán a hazai pálya meghozhatja az első újpesti győzelmet.

MOL Fehérvár FC - Paks, szerda 20:00 óra

Előző meccsek: Zalaegerszeg - Fehérvár 0:2, Paks - Újpest: 1:3
Úgy néz ki, lehet mentális hatása egy új edző bejelentésének Székesfehérváron, hiszen a Diósgyőr elleni hazai vereségtől a zalaegerszegi győzelemig látszólag hosszú az út. Miközben „csak” annyi történt, hogy kinevezték az áprilisban érkező új vezetőedzőt, Szabics Imrét. Ezen a meccsen azonban sok minden eldől, kiderülhet, hogy
a Fehérvár vissza tud-e térni a kerethez méltó játékhoz, és stabilizálja-e helyét a második helyen, vagy marad a változó játék a csapat jelentősebb átalakulásáig.
Mondhatni, aBognár Györgyvezette Paks lesz a lakmuszpapír, hiszen a Fehérvár a december eleji paksi vereség idején indult meg a lejtőn. Mert a Paks szemre tényleg tetszetős focit mutat sok góllal és könnyen felismerhető játékkal, a Fehérvár akkori legyőzése után olyan nagyot ezért nem tudott alkotni (Talán a Kisvárda elleni 3:0.) Nem csoda hát, hogy a vezetőedző a Diósgyőr elleni kínkeserves hazai győzelem bocsánatot kért a játékért. Az ilyen tompább teljesítmény hozhat ilyen vereségeket, mint a legutóbbi Újpest elleni.
A Paks játékában tehát minden benne van: a hazai szenvedéstől az idegenbeli rock and rollig. Ha a Fehérvár tényleg megtalálta önmagát, akkor valószínűleg ide még egy kiemelkedő Paks is kevés lesz.
Serie A TIM
Van, amikor megéri edzőt váltani, de azért ez nem csodaszer
17 ÓRÁJA
Premier League
Cristiano Ronaldo hisztizett a lecserélésekor, az MU edzője is reagált a viselkedésére
18 ÓRÁJA