Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Rooney-nak mindössze 15 meccs jutott a Birmingham City kispadján

Minich Réka

Publikálva 02/01/2024 - 16:41 GMT+1

A korábbi angol válogatott csatárt 83 nap után kirúgták a Birmingham City amerikai tulajdonosai. Wayne Rooney kinevezése is meglepő volt, hiszen októberben a City az 5. helyen állt a Championshipben, mára viszont a 20. helyig estek vissza. A Leeds elleni vereséget követően már a szurkolók is a csapat ellen fordultak, így nem maradt más opció, csak az elbocsátás.

Wayne Rooney nem sokáig volt a Birmingham City edzője

Fotó: Getty Images

83 nap, 15 meccs, 9 vereség, harc a kiesés ellen: nem csoda, hogy már most kirúgták Wayne Rooney-t a Birmingham City tulajdonosai.
Októberben nevezték ki az angol másodosztály 5. helyén álló Birmingham City élére Wayne Rooney-t. Sokan már akkor is csodálkoztak ezen, hiszen a csapatnak nem ment rosszul, az 5. helyen álltak, ráadásul a korábbi edzőjük, John Eustace a csapattagok és a szurkolók körében is igen népszerű volt.
A kinevezés a klub új tulajdonosi körének volt a döntése, a Knighthead Capital tavasszal vette meg az angol csapatot. A befektetők között találhatjuk a korábbi hétszeres NFL-bajnok Tom Bradyt is, aki korábban elmondta, hogy szeretne jobban részt venni a klub napi irányításában, de ehhez még sokat kell tanulnia.
Rooney vezetésétől azt várták, hogy a csapat látványos támadófocit produkáljon, de jelenleg már valószínűleg minden győztes meccsnek örülnének. A szezon közepén 6 ponttal állnak a kiesőzóna előtt, így a további céljuk nem is lehet más, mint a bentmaradás.
A Birmingham elnöke, Garry Cook néhány éve már játékosként is szerette volna leigazolni Rooney-t, akit végül októberben edzőnek, 3 és fél éves szerződéssel csábítottak haza az MLS-ből. Cook néhány éve a Manchester Citynél és a szaúdi liga vezetőjeként is dolgozott, de egyik helyre sem sikerült elcsábítania az angol válogatott korábbi gólrekorderét. Most a piszkos munka, Rooney menesztése is neki maradt.
„Mindent meg fogunk tenni, hogy újra sikereket láthasson a St. Andrew’s közönsége. Sajnos a közös munka Wayne-nel nem volt olyan sikeres, mint amilyennek vártuk, ezért úgy döntöttünk, hogy új irányba indulunk el.”
Rooney is kiadott egy közleményt, ahol elmondta, hogy továbbra is szeretne vezetőedzőként dolgozni, de most a családjával szeretne egy kis időt tölteni.
„A foci az eredményekről szól, azt pedig el kell ismernem, hogy nem voltunk elég sikeresek. Az edzőknek viszont időre van szüksége és nem hiszem, hogy 13 hét elég lett volna számomra, hogy véghezvigyem azokat a változtatásokat, amiket szerettem volna. Azt hiszem, hogy egy kis időre lesz szükségem, hogy ezen a kudarcon túllépjek. Szeretnék a családommal lenni, amíg felkészülök a pályafutásom következő szakaszára.”
Rooney számára nem volt egyszerű a 3 hónap, amit a csapatnál töltött. Azt már az első hazai meccse után elismerte, hogy a játékosai számára egyelőre idegen az a stílus, amit várna tőlük. A legutóbbi, Leeds elleni vereséget követően Rooney még reménykedett abban, hogy a januári átigazolási időszakban erősíthet a csapaton, de a tulajdonosok ezt az időszakot már nem vele képzelik el.
A Birmingham szurkolói számára ismerős lehet a mostani helyzet, hiszen 2016-ban Gary Rowettet rúgták ki hasonlóan meglepően, hogy Gianfrano Zola érkezhessen a helyére. Az olasznak akkor 24 mérkőzés jutott, amiből mindössze kettőt tudott megnyerni, mielőtt lemondott.
Rooney októberben a csapat edzői stábját is megerősítette korábbi csapattársaival; John O’Shea, Ashley Cole és Pete Shuttleworth is vele érkezett. Ők most egyelőre még maradhattak, de nagy kérdés, hogy mi lesz a sorsuk, ha Rooney helyére kinevezik az új edzőt.
Forrás: The Guardian

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés