Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Thomas Müller a kedvenc ellenfelének, a Barcelonának fejelte az 50. gólját a BL-ben

Takács Márton

Publikálva 09/12/2021 - 12:00 GMT+1

A Bayern München ikonja, Thomas Müller lett a Bajnokok Ligája 50 gólos klubjának legújabb tagja, miután a német bajnok a Barcelonával - Müller kedvenc európai ellenfelével - vívott csoportmérkőzésén elérte a félszázadik találatát a BL-ben.

Egy tipikus Müller-gól

Fotó: AFP

Thomas Müller újabb mérföldkőhöz érkezett lenyűgöző karrierjében.

Thomas Müller lett a labdarúgás történetének nyolcadik olyan játékosa, aki elérte az 50 gólos határt a Bajnokok Ligájában. És az első német. Az elit további tagjai: Thierry Henry (50), Ruud van Nistelrooy (56), Raúl (71), Karim Benzema (76), Robert Lewandowski (82), Lionel Messi (125), Cristiano Ronaldo (140).
Bár a még mindig csak 32 éves támadó a BL góllövő-örökranglista hetedik helyén áll holtversenyben Henryval, ő a legmagasabban rangsorolt játékos, aki az összes találatát egy klub színeiben szerezte. Messi ugyan mind a 120 Bajnokok Ligája-gólját a Barcelona mezében lőtte, mielőtt a nyáron Párizsba költözött, de az idei sorozat 2. játéknapján megszakította a sorozatot a PSG-nél.
Müller első találata a BL-ben a Bayern Sporting elleni 7-1-es sikerénél született még a 2008/09-es idényben. Több mint 12 év elteltével még mindig ott van világklasszisként a mezőnyben, és ennyi idő kellett, hogy eljusson 50 dugóig.
Az uefa.com-on nagyszerű statisztikák találhatók a gólszerzőkről, azt is megtudhatjuk, mely csapatoknak hány gólt lőtt eddig Müller. Ezek szerint a Barcelona a kedvenc ellenfele, az 50-ből nyolcat a Barcelona ellen szerzett, hét meccsen.
Az Arsenalt ötször büntette, a CSZKA Moszkva, a Juventus és az Olympiakosz hálóját csak három-három alkalommal terhelte meg, a Beşiktaş, a Maccabi Haifa, a Manchester City, az AS Roma és a Shakhtar Donetsk megúszta két-két találattal, az Atlético Madrid, a Basel, a BATE Borisov, a Benfica, a Celtic, a CFR Cluj, a Chelsea, a Crvena zvezda, az Internazionale, a LOSC Lille, a Manchester United, a Porto, a Paris Saint-Germain, a PSV Eindhoven, a Rostov, a Sporting CP, a Tottenham és a Valencia pedig elmondhatja magáról, hogy Müller csak egyszer-egyszer volt eredményes velük szemben.
picture

Thomas Müller végig hajtotta előre a csapattársait

Fotó: Getty Images

34 gólt jobb, kilencet bal lábbal, hetet pedig fejjel szerzett. 42 akcióból született és csak nyolc büntetőből. 23 az első, 27 a második félidőben esett. 30-at hazai pályán, 20-at idegenben lőtt. Hét alkalommal duplázott, 36 szimpla gólja van. Az 50-ből 26-ot a csoportkörben, 12-t a 16 között, hetet a negyeddöntőben, négyet az elődöntőben jegyzett, és egyszer egy fináléban is betalált, még 2012-ben, amikor Münchenben kaptak ki a Chelsea-től.
Mindössze egy olyan évad volt, a 2008/2009-es, amikor egy gól fűződött a nevéhez, kétszer is eljutott viszont nyolc találatig (2012/2013, 2015/2016), egyszer hétig (2014/2015).
A Bayern Barcelona elleni szerdai mérkőzésének körülményei nem voltak valami ideálisak: havas eső, ráadásul zárt kapu, nézők nélkül. De persze ez egy embert egyáltalán nem zavart: Thomas Müller éhes volt még több gólra kedvenc ellenfele ellen, annyira fel volt tüzelve, hogy már a kezdetektől fogva hajtotta előre csapattársait.
A bajorok pedig gondoskodtak arról, hogy a világbajnok egy egészen különleges gólt szerezzen. Szokás szerint Müller jókor volt jó helyen, amikor a 34. percben Robert Lewandowski keresztlabdája az ő útjába került. A labdát tökéletesen helyezte a kapuba fejjel, ezzel megnyitva a gólok sorát.
picture

Kiesett a Barcelona, botlott az utolsó fordulóban a Chelsea

"A Barca ellen egyszerűen csak úgy megy" - jegyezte meg a gólszerző a végső sípszó után, a maga egyedi és felismerhető módján leírva, hogyan jött össze a gólja: "Észrevettem, hogy a labda a levegőben van, és nem tudtam irányítani. Aztán már csak vissza kellett irányítanom a labdát arra, ahonnan jött, és a hálóba fejeltem. De jó volt, hogy úgy ment be, ahogy sikerült. Olyan volt, amit mindenki mindig mond: egy tipikus Müller-gól."
De még ez sem volt elég neki. Leroy Sané a Bayern előnyét megduplázó találata után (43. perc) Müller ismét hallatta hangját a stadionban: „Menjünk újra a következőért”. Csapattársai ismét hallgattak rá: a szünet után Jamal Musiala (62. perc) 3-0-ra növelte a müncheniek előnyét.
Természetesen ez a csapatra gyakorolt pozitív hatás nem maradt észrevétlen a kispadon ülő vezetőedző számára sem. "Ha van valaki, aki mindig ilyen felfogású és aktív, akkor a többi játékos is hajtani fog. Ez talán még fontosabb egy szurkolók nélküli meccsen" - magyarázta Julian Nagelsmann.
Ráadásul Müller különösen eredményes játékos: mérföldkőnek számító góljával a hetedik helyre lépett előre Európa legfontosabb klubversenyének góllövőlistáján: "50 Bajnokok Ligája-gól nem kis szám" - mondta a Bayern 25-ös számú játékosa, mielőtt egy olyan mondattal folytatta volna, amelyet a bajorok riválisainak valószínűleg fenyegetésként kellene felfogniuk. "Még van egy kis utam hátra. Ez még nem az út vége".
picture

"Úgy sem jutsz el 50 gólig a BL-ben, Thomas!" "Fogd meg a söröm!'

Fotó: AFP


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés