Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A vizsgálat szerint az UEFA a „fő felelős”, szurkolók halhattak volna meg a tavalyi BL-döntőn

Szabó Bence

Frissítve 14/02/2023 - 10:56 GMT+1

Nyilvánosságra került a jelentés, ami a tavalyi Real Madrid-Liverpool Bajnokok Ligája-döntő. kialakult káosz körülményeit vizsgálta. A szövegből egyértelműen kiderül, hogy bár az UEFA és a rendőrség az angol szurkolókat hibáztatta a történtekért, az ő felelősségükre nincs bizonyíték. Nagyot hibázott viszont a szövetség, az eset pedig ébresztő kell, hogy legyen a jövő évi Párizsi Olimpia előtt.

A Liverpool szurkolói sorban állnak a stadion előtt a Liverpool FC és a Real Madrid közötti Bajnokok Ligája döntő mérkőzés előtt a Stade de France-ban 2022. május 28-án.

Fotó: Getty Images

A jelentés először kiszivárgott, majd az UEFA is nyilvánosságra hozta.
A Bajnokok Ligája tavalyi döntője már a kezdés előtt emlékezetes lett. A Real Madrid-Liverpool finálé kezdését elcsúsztatták, mivel a stadion körül óriási káosz alakult ki a belépésnél. A meccs után az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) és a helyi rendőrség az állítólag hamis jegyekkel érkező angol szurkolókat hibáztatta a történtekért. Vizsgálat indult, a most kiszivárgott jelentés viszont egészen más képet fest a történtekről.
A jelentés, ami hétfő kora este szivárgott ki az angol sajtóban – és amit az UEFA által összeállított bizottság végzett – egyértelműen kimondja: a történtekért, mint rendező, egyértelműen a Szövetség a fő felelős. A jelentés emellett nem fest jó képet az összetömörült szurkolókra könnygázt fújó, de a stadion körül garázdálkodó banditákat szabadon hagyó francia rendőrségről sem, felmenti a PR-kármentésként megvádolt liverpooliakat és kijelenti azt is, az események könnyen járhattak volna halálos áldozatokkal.
Ez utóbbi állítás egyértelműen a jelentés legerősebb pár mondata.
"Hihetetlen, hogy senki nem vesztette az életét. Minden a bizottság által megkérdezett érintett egyetértett abban, hogy az esemény közeli katasztrófa (near miss) volt: a kifejezést akkor használjuk, ha egy esemény kis híján tömeges áldozatokkal járó katasztrófához vezet.”
A jelentés szerint a gondok már a helyszín kijelölésénél kezdődtek. Az UEFA a februárban kitört orosz-ukrán háború miatt vette el a rendezés jogát Szentpétervártól, idő hiányában viszont nem volt lehetősége megpályáztatni az új jelölteket, így a biztonsági szempontokat háttérbe szorítva választották ki a párizsi Stade de France-t, ahol korábban is voltak már hasonló problémák a stadion körüli helyzettel.
A leírtak alapján az UEFA-nak nem volt B terve, ha az események rosszra fordulnak. A döntést a kezdés elcsúsztatásáról maga a VIP-páholyban épp a spanyol királlyal találkozó Aleksander Ceferin UEFA-elnök hozta meg. Időközben a stadionon kívül a rendőrség csak tovább fokozta a káoszt azzal, hogy könnygázt fújt a zavargást okozó helyiekre és az érvényes jeggyel bejutni nem tudó szurkolókra egyaránt.
picture

An LED screen inside the stadium shows kick off has been delayed by 15 minutes prior to the UEFA Champions League final match between Liverpool FC and Real Madrid at Stade de France on May 28, 2022 in Paris, France

Fotó: Getty Images

Az elsődleges kommunikáció viszont egyik fél felelősségét sem firtatta, hanem a szurkolókat hibáztatta. Már a stadionban olyan – előre elkészített – feliratok jelentek meg a kivetítőn, hogy a helyszínre későn érkező szurkolók okozzák a csúszást, majd a meccs után kiadott hivatalos közlemény a hamis jeggyel érkező Liverpool-drukkereket okolta a történtekért, míg az egyébként igaz állítás, hogy a helyiek okoztak káoszt, francia kérésre kimaradt a nyilatkozatból.
A jelentés most egyértelműen megállapította, hogy a liverpooliak felelősségére nincs bizonyíték. A szöveg többször is az 1989-es Hillsboroughban történt katasztrófához hasonlítja az események utólagos kommunikációját.
„A feltételezések, hogy a késve érkező, jegy nélküli szurkolók voltak a veszélyes események elsődleges okozói, különös párhuzamba állíthatók Hillsboroughval, ahol hasonló vádakat fogalmaztak meg… amik aztán évtizedekig tartották magukat, mielőtt cáfolták őket.”
Hillsborough emléke a jelentés szerint most segített elkerülni a nagy bajt, mert a Liverpool szurkolók az onnan maradt trauma miatt óvatosabban viselkedtek a katasztrófához közeli helyzetben, amikor a sorok teljesen mozdulatlanná merevedtek, a rendőrség pedig „focimeccsre nem való” könnygázt és paprikasprayt vetett be.
picture

UCL Final Liverpool v Real Madrid 28 May 2022, Saint-Denis - UEFA Champions League Final - Liverpool v Real Madrid - Liverpool supporters look through the closed gates of the Stade de France before the match, some feeling the effects of tear gas - Photo:

Fotó: Imago

A hat hónapon át tartó alapos vizsgálat amellett, hogy megállapította a felelősöket, 21 javaslatot is megfogalmazott a későbbi problémák elkerülésére. A bizottság kiemelte, hogy az együttműködés, amivel az összes fél állt a folyamathoz, a jó irány – bár történtek furcsa esetek, a stadion biztonsági kameráinak felvételeit például rutinból törölték a vizsgálat kezdete előtt – de a történtek egyben ébresztőt kell, hogy fújnak a későbbi párizsi sportesemények, mint a 2024-es rögbi világbajnokság és a jövő nyári Párizsi Olimpia előtt.
A Liverpool csapata először még a kiszivárgott jelentésre reagált, sajnálattal tudomásul véve, hogy a fontos megállapítások így kerültek nyilvánosságra.
Az UEFA hétfőn este hétkor végül maga is megosztotta a jelentést, elfogadva annak megállapításait. Közleményükben azt írják, értékelik a leírtakat, hogy a jövőbeni változtatások biztosítsák a lehető legmagasabb biztonsági szintet az eseményeiken. Mint írják, rövidesen a „különleges visszatérítést” is megkezdik a szurkolóknak.
Forrás: Guardian, Eurosport.uk
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés