Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Két bajnoki cím, két BL-hely kiadó, nagy harcok a bennmaradásért – a hétvége legizgalmasabb meccsei

Szabó Bence

Publikálva 20/05/2022 - 10:35 GMT+2

Angliában a Liverpool és a Manchester City, Olaszországban pedig a Milan és az Inter között dől el a bajnoki cím sorsa, de az európai topligák utolsó fordulójában egy sor nemzetközi kupainduló hely is kiadó, ahogy a kiesés elkerüléséért is sokan küzdenek még. A hétvégi meccsek előtt összeszedtük az összes olyan találkozót, amik ezekben a kérdésekben döntenek.

Sadio Mane (Liverpool) és Bernardo Silva (Manchester City) küzd a labdáért a Manchester City - Liverpool FA-kupa elődöntő mérkőzésen

Fotó: AFP

A nagy bajnokságok véget érnek a hétvégén, de érdemes lesz az utolsó pillanatig figyelni.
Zárulnak az európai foci topbajnokságai a hétvégén. Az utolsó fordulóban minden még nyitott kérdésre választ kapunk, és bőven akadnak még izgalmak. Két ligában – az angol Premier League és az olasz Serie A – még a bajnoki címért is folyik a harc, de a nemzetközi kupainduló helyekért és a kiesés elkerüléséért még mindenhol küzdenek a csapatok. Egy sor nagy téttel bíró meccs lesz tehát a következő napokban, ezért összeszedjük, mire érdemes figyelni.
Kezdjük a programot Olaszországban, és nem csak azért, mert a bajnoki versenyfutás itt tűnik talán a legélesebbnek, hanem mert az AS Roma az Európai Konferencia Liga döntője miatt előrehozott meccsével már pénteken elkezdődnek az izgalmak.
A fővárosiak az Európa Liga indulásért küzdenek és a saját kezükben van a sorsuk: ha este 20:45-től nyerni tudnak a Torino otthonában, ott lesznek az EL-ben. Ha nem, akkor jövőre is maradhat a KL, vagy akár nemzetközi szereplés nélkül is végezhetnek. Ez a mögöttük egy ponttal lemaradó, egyaránt 59 ponton álló Fiorentina és Atalanta kettősén múlik. Előbbiek a Juventust, utóbbiak az Empolit fogadják, eredményeik pedig római győzelem esetén értelemszerűen a KL-szereplés miatt lesznek fontosak.
Bár a Romának is sokan szurkolnak Magyarországon, a legnagyobb érdeklődés nem rájuk, hanem a két milánói csapatara hárul, akik vasárnap kora este a bajnoki címért játszanak. A Milan számára egy Sassuolo elleni döntetlen is elég az utolsó fordulóban, hogy 11 év után újra megszerezzék a trófeát, ha viszont kikapnak, az Inter pedig legyőzi az alsóházi Sampdoriát, akkor a városi rivális ünnepelhet címvédést.
picture

Az Inter és a Milan az utolsó fordulóig tartó csatát vívnak idén a bajnoki címért.

Fotó: AFP

A legnagyobb izgalmak leöblítésére vasárnap este még két kiesési rangadót is kínál a bajnokság, a Salernitana és a Cagliari küzd az utolsó bennmaradó helyért. Előbbinek egy győzelem kéne az Udinese ellen a biztonsághoz, utóbbi pedig a rivális botlása esetén a Venezia legyőzésével maradhat bent.
Spanyolországban sem dőlt még el a kiesők kiléte. Itt az utolsó fordulóban hárman, a Granada, a Mallorca és a Cadiz küzdenek két bennmaradó helyért, és egyikük sem találkozik verhetetlennek tűnő ellenféllel. Azonos eredmények esetén a Cadiz hullik ki, de sok forgatókönyv elképzelhető, még akár hármas holtverseny és mini tabella is dönthet.
Egyszerűbb a helyzet az utolsó még nyitva maradt kérdés (a Real Madrid bajnoki címe, a Barcelona, a Sevilla és az Atletico Madrid BL-indulása már biztos), a hetedik európai kupainduló hely esetében. Erre a Villarrealnak és Athletic Bilbaonak van még esélye, mindkét csapat idegenbe utazik egy nehéz ellenfélhez (Barcelona és Sevilla), az azonos eredmények pedig Unai Emery csapatának kedvezhetnek. Ez a párharc vasárnap késő este dől el, a kiesési rangadókat közvetlenül előtte rendezik.
picture

A Villarreal a nagy BL-menetelés ellenére még az európai szereplésért is küzd a bajnokságban.

Fotó: AFP

A kiesés elleni küzdelem a francia Ligue 1 utolsó fordulójának egyszerűbb tényezője. Itt a Metz és Saint Etienne azonos ponttal állnak a 18-19. helyen, előbbi osztályozót, utóbbi automatikus kiesést jelent. A gólkülönbség jelenleg a Metznek kedvez, de ők a bajnok PSG-hez látogatnak, míg a Saint Etienne a Nantes vendége lesz, így szélsőséges esetben még az is előfordulhat, hogy egy vereséggel is előzni tudnak (ehhez a Párizsnak héttel kéne kitömnie a Metzet).
És ez tényleg az egyszerűbb történet volt, a nemzetközi kupainduló helyekért folytatott harcban ugyanis még hatalmas a kavarodás. A második és harmadik, BL-indulást érő helyekért a Monaco, a Marseille és a Rennes van versenyben, de az utóbbiaknak még az EL-szereplés sem biztos, erre a jelenleg 5-6. Strasbourg és Nice is pályázik, a KL-re pedig még a Lens is odaérhet. Még tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Marseille a Strasbourggal, a Monaco a Lens ellen játszik, de legalább az időpontot egyszerű megjegyezni, a záró forduló összes meccsét szombaton este rendezik.
A végére hagytuk a Premier League-et, pedig valószínűleg az angol bajnoki címért folyó harc kapja a legnagyobb figyelmet a hétvégén. A Liverpool konokul küzd a történelmi mesternégyes lehetőségéért, de a Tottenham elleni botlást követően nincs könnyű helyzetben Jürgen Klopp csapata. A Manchester City egy előző hétvégi botlással már szorosabbá tette a küzdelmet, de a címvédőnek így is elég legyőznie otthon az Aston Villát, hogy mindegy legyen, a Vörösök mit játszanak a Wolverhampton ellen.
Külön pikánssá teszi a helyzetet a Villa menedzserének személye, ő ugyanis a Liverpool egykori legendás középpályása, Steven Gerrard. Bár a birminghamieknek papíron már tét nélküli a meccs, biztosak lehetünk benne, hogy megpróbálják majd kikaparni a ’poolnak a gesztenyét.
Manchester City and Liverpool's players argue following Manchester City's Brazilian midfielder Fernandinho's tackle on Liverpool's Senegalese striker Sadio Mane during the English FA Cup semi-final football match between Liverpool and Manchester City at W
Nem dőlt még el az utolsó BL-hely sorsa sem, ezért a két városi rivális, a Tottenham és az Arsenal küzd majd. Az Ágyúsok az utolsó előtti meccsükön bukták az előnyüket, de még mindig bízhatnak a Tottenham Norwich elleni botlásában, ez esetben elég lenne megverniük az Evertont, hogy odaérjenek. A Spurs papíron még a dobogóra is felérhet, ehhez viszont az kéne, hogy a Chelsea egyet se tudjon megnyerni két megmaradt meccséből.
Sokáig úgy tűnt, az említett meccsek a kiesés szempontjából is fontosak lehetnek, a Norwich azonban már fordulók óta búcsúzott az első osztálytól, az Everton pedig csütörtök este egy elmaradt meccse pótlásával biztosította a bennmaradást. Így a kérdés az maradt, hogy az utolsó túlélő pozíciót a Burnley vagy a Leeds csípi meg, a két csapat azonos pontszámról várja a Newcastle illetve a Brentford elleni utolsó meccsét. Mint minden angol találkozót a hétvégén, ezeket a mérkőzéseket is vasárnap délután rendezik.
Végül említsük meg, hogy bár az utolsó topliga, a német Bundesliga már az előző hétvégén véget ért, egy osztályozó meccs még itt is hátra van a másodosztályban harmadik Hamburg és az élvonalban 16. Hertha Berlin között. A berlini odavágón már túlvannak a felek, a hétfő esti második meccset a Hamburg kezdi majd egygólos előnyből.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés