Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Gyengélkedő Barcával és a Messi-Mbappé-Neymar trióval indult a BL új szezonja

Németh Dániel

Publikálva 16/09/2021 - 16:38 GMT+2

Domináns teljesítménnyel mutatta meg a Bayern München, jelenleg miért nem tartozik az európai elithez a Barcelona.

Neymar, Kylian Mbappé, Lionel Messi

Fotó: AFP

Kezdetét vette a Bajnokok Ligája 2021/22-es idénye, méghozzá jobbnál jobb párosításokkal. Kiemeltünk öt dolgot az első fordulóból.


Ahol kinyitották a gólcsapot, ott el sem nagyon tudták zárni, főleg a szerdai párharcok során volt jellemző, hogy megszórták egymást a csapatok. Pályára léptek a magyarok, ám az RB Leipzignek kevés sikerélményben volt része, Christopher Nkunku mesterhármasa ellenére is háromgólos volt a különbség a Manchester City ellen. Elmaradt viszont a gála azon a mérkőzésen, ahol leginkább várták volna: 1-1-es döntetlent játszott az álomtrióval felálló PSG.

Sima Bayern-győzelem Barcelonában

„Alaba egyszer azt mondta, az az álma, hogy egy napon a Barcelonában futballozzon. Visszakérdeztem: ’És az elnökkel vagy a csődbiztossal akar tárgyalni?’” – mondta sokatmondóan Uli Hoeness a találkozót megelőzően. Ma már titkolni sem próbálják (vagy tudják, nézőpont kérdése), hogy komoly a baj Barcelonában, a nyáron igyekeztek is innen-onnan lefaragni a költségeket, például néhány kimondottan drága játékos elengedésével.
Reálisan nézve a katalánok már akkor sem számítottak valódi esélyesnek a Bajnokok Ligájában, amikor még ott volt a keretben Lionel Messi és két kézzel szórták a pénzt az átigazolási piacon, ebben az idényben pedig sokkal több a probléma, mintsem hogy az európai kupagyőzelmen törjék a fejüket. Kedd este a Bayern München erődemonstrációt tartva mutatta meg, mekkora jelenleg a lemaradása a csapatnak a legszűkebb európai elittől.
Thomas Müller góljához jókora adag szerencse kellett, de cseppet sem volt érdemtelen a vendégek vezető találata, hiszen nagyjából olyan szinten kontrollálták a találkozót, ahogyan azt hazai pályán inkább a Barcelona szokta az ellenfeleivel szemben. Manuel Neuer kapuja szinte egyáltalán nem forgott veszélyben (a katalánok 0,2-es xG-vel hozták le a teljes meccset), Marc-Andre Ter Stegennek ellenben komoly bravúrokra volt szüksége – és még így is kapott három gólt.
Katalán részről tehát nem adott túl sok bizakodásra okot a BL-nyitány, ám azért leírni is korai őket, hiszen – ha mostanság nem is annyira sűrűn – de elő szokott fordulni, hogy nem az előzetesen legesélyesebbnek tartott csapat nyerni a sorozatot. Az viszont egyértelműen látszódott a BL-ben, hogy rengeteg munka vár még Ronald Koemanra (esetleg az utódjára), hogy a Barcelona újra meghatározó erő legyen a BL-ben.

CR gólt lőtt, de a Young Boys fordított

Remekül sikerült Cristiano Ronaldo visszatérése, abban az értelemben legalábbis, hogy két mérkőzésen három gólnál jár régi-új csapatában. Ezúttal viszont az örömünnep a győzelem híján elmaradt, ráadásul a Manchester United kimondottan gyengén futballozott a svájci Young Boys otthonában. Pedig a mérkőzés kiválóan indult manchesteri szempontból, Bruno Fernandes passzát követően Ronaldo már a 13. percben megszerezte a vezetést.
Ezt követően viszont jött a fordulat, Aaron Wan-Bissakát a 35. percben kiállította a játékvezető, ami Ole Gunnar Solskjaert óvatosabb játékra késztette, talán már túlságosan is. A 10 emberre fogyatkozó United onnantól kezdve teljes erejével a védekezésre összpontosított, beszédes statisztika, hogy egyetlen kapura lövéssel sem próbálkozott. Ez pedig visszaütött, hiszen előbb Moumi Ngamaleu kiegyenlített, majd Jordan Siebatcheu a 94. percben megszerezte a győztes gólt is.
picture

Cristiano Ronaldo

Fotó: Getty Images

Könnyű lenne a vereséget a buta piros lapot begyűjtő Wan-Bissaka vagy a tökéletes öngólpasszt jegyző Jesse Lingard nyakába varrni, ám valójában az MU-nak emberhátrányban sem lett volna szabad kiengedni a kezéből az irányítást. A nyári erősítések fényében lassacskán azért Solskjaer alkalmasságát illetően is felmerülhetnek kérdések, főként, hogy a BL-ben elég csúnya a mérlege: 11 találkozóból hetet elveszített a Manchester United kispadján.

Kilencgólos meccsen kaptak ki Gulácsiék

Akár pár hét elteltével forró lehet a kispad Jesse Marsch alatt, aki a nyáron vette át az RB Leipzig irányítását a Bayern Münchenhez távozó Julian Nagelsmanntól. Az amerikai szakember jól ismeri a Red Bull-projekt kultúráját, hiszen éveken át dolgozott a rendszerben, az előző két idényben (miután Marco Rose megkapta a lehetőséget a Bundesligában) a Salzburgot edzette, kimondottan erős eredményekkel.
Várható volt, hogy Lipcsében nehezebb feladata lesz, hiszen a nyáron három nagy távozója is volt a csapatnak (Dayot Upamecano és Marcel Sabitzer ráadásul a közvetlen rivális Bayernhez ment), és a komplett védelmet újra kell építenie. Ez a hét pedig különösen nehezen alakult a három magyar légióst is foglalkoztató csapatnak: előbb a bajnokságban kaptak egy négyest a Bayerntől, majd a Manchester City otthonában álltak földbe 6-3-ra.
Az angolok az utóbbi időben elég szépen termelték az Etihad Stadionban a gólokat, a mostanival együtt sorozatban négy hazai meccsükön eljutottak legalább öt gólig. Kimondottan jól sikerült a góllal és gólpasszal záró Jack Grealish bemutatkozása (ő lett Wayne Rooney óta az első angol játékos, akinek a találat és az assziszt is összejött a debütáló meccsén), a City pedig megszerezte 50. győzelmét a sorozatban. Ehhez 91 meccs kellett, aminél csak a Real Madrid jutott el gyorsabban az 50 sikerig.

A nagy visszatérő

2745 nap a pokolban – egy olyan klub esetében, amelynek a neve szinte összeforrt a Bajnokok Ligájával, nem túlzás ilyesmiről beszélni, ha ennyi idő telik el két mérkőzése között. Az AC Milan 2014 márciusa óta először játszhatott mérkőzést a legrangosabb kupasorozatban, rögtön egy legendás párosítással, a 2005-ös és a 2007-es döntőbeli ellenfél várt a milánói klubra. Ahogyan arra számítani lehetett, voltak olyan szakaszai a mérkőzésnek, amikor csak a Liverpool volt a pályán.
Az első negyed óra alapján a Liverpool akár három-négy góllal is vezethetett volna, ha a milánóiak új kapusa, Mike Maignan nem véd ihletett formában. A 26 éves kapus 15 percen belül négy védést mutatott be, köztük Mohamed Salah tizenegyesét is kifogta, ezzel javarészt neki köszönhetően maradt mérkőzésben a Milan. Amely az első félidő hajrájában teljesen váratlanul kétszer is betalált, így 2-1-es előnnyel várhatta a szünetet – a döbbenet még a liverpooli játékosok arcáról is olvasható volt.
picture

Mike Maignan és Fikayo Tomori, háttérben az ünneplő Liverpool-játékosokkal

Fotó: Getty Images

Ráadásul a folytatásban csak a centik döntöttek arról, hogy a Liverpool egyenlített, és nem a Milan duplázta meg az előnyét. Simon Kjaer gólját a félidő elején les miatt érvénytelenítette a VAR (jogosan), a fordulást követően pedig Salah léphetett ki ziccerben – a picit belógó Davide Calabria miatt még épp a leshatáron belülről indulva. Innentől ismét a Liverpool irányította a találkozót, a koncentrációs kihagyások sem voltak, Jordan Henderson átlövésgólja pedig döntőnek bizonyult.
Világos, hogy ez a Milan nem az a Milan, amelyik hétszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját, de a Liverpool játékát elnézve lehetett volna ennél sokkal csúnyább is a visszatérés. Ha több szerencséje lesz a sérülésekkel a Liverpoolnak, mint az előző idényben volt (a léc nincs túl magasan ilyen tekintetben), akkor a szemüveg nélkül még mindig nagyon furcsa látványt nyújtó Jürgen Klopp 2018 után másodszor is BL-győzelemhez segítheti a csapatot, az idény eleji forma legalábbis biztató.

Gálacsapat, gála nélkül

Párizsban összeállt a nagy hármas, a gólos kecsöp azonban nem csöppent ki a köcsögből, a PSG csupán 1-1-es döntetlent játszott a Bruges otthonában, ráadásul a hazaiak bőven rászolgáltak a pontszerzésre a játékukkal. Hiába birtokolta többet a labdát a PSG, a Bruges majdnem kétszer annyiszor vette célba a kaput (16-9), és a várható gólok alapján igazságosnak mondható eredmény született (1.40-1.46).
Hogy kitarthatott a Bruges, abban az idény eleji forma is szerepet játszott, hiszen az világos, hogy a PSG-nek nem átlagos befejezői vannak, Messi például egészen közel járt a találathoz, de a felső léc kisegítette a hazaiakat. Az viszont már most látszik, hogy Mauricio Pochettinónak nem feltétlenül lesz könnyű dolga a csapat finomhangolásával, és időbe telhet, mire a teljes fordulatszámra felpörög és összeáll ez a támadóhármas.
Onnantól kezdve pedig még mindig ki kell találni, hogyan védekezzenek.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés