Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Real játékosok színészkedésére figyelmeztet az angol ex-bíró a BL-döntő előtt

Eurosport Magyarország

Publikálva 28/05/2022 - 14:52 GMT+2

Egy Bajnokok Ligája-döntő előtt általában elemzések tömkelege lát napvilágot, azt latolgatva, hogy posztonkénti leosztásban és csapatszinten egyaránt, melyik csapat tekinthető a finálé esélyesének. A futballistákon kívül azonban lesz még egy személy a Stade de France gyepén, aki ítéleteivel komoly befolyással lehet a mérkőzés alakulására.

Vinicius Jr.

Fotó: Getty Images

Az UEFA által az idei BL-döntő levezénylésére kijelölt Clement Turpin a mérkőzést megelőzően érdekes helyről kapott meglehetősen szokatlan tanácsot.
Amekkora presztizs egy klubnak és egy játékosnak is a Bajnokok Ligája döntőjében való szereplés, ugyanakkora elismerés mindez annak a játékvezetőnek, akit az UEFA a mérkőzés levelezetésére kijelöl. Ez a kitüntetés ebben a szezonban Clement Turpint érte. Egy futballbíró mérkőzésen belül betöltött szerepe mindig kulcsfontosságú, hiszen miközben ki kell szúrnia minden szabálytalanságot, arra is figyelnie kell, hogy akaratlanul se kerüljön a figyelem középpontjába és adott esetben egy-egy ítéletével ne gyakoroljon hatást a találkozó alakulására. Manapság már elég népes egy-egy játékvezetői csapat, hiszen a bíró és az asszisztensek mellett ott van még a negyedik játékvezető, valamint a VAR-szoba személyzete, a hibázási lehetőségek így azért jócskán csökkennek. Ez persze nem jelentheti azt, hogy a hibafaktort teljes egészében sikerült kiiktatni.
Mark Clattenburg jónéhány éven keresztül nemcsak az angol mezőny, hanem az összeeurópai labdarúgás egyik legfoglalkoztatottabb játékvezetője volt. Aktív pályafutása alatt vezethetett többek között olimpiai döntőt (2012), UEFA Szuperkupa döntőt (2014), Európa-bajnoki döntőt (2016), valamint Bajnokok Ligája-finálét is (2016). Az azóta a játékvezetéstől már visszavonult Clattenburg most arra hívta fel francia kollégája figyelmét, hogy különösen is figyeljen a szombat esti mérkőzésen a madridi játékosok színészkedéseire. Az angol ex-bíró szerint Turpinnek azért is kell különösen is éles szemmel figyelnie a Stade de France gyepén zajló eseményeket, mert van “elszámolnivalója” az angolokkal.
picture

Mark Clattenburg

Fotó: AFP

Egy éve ő vezette a Villareal-Manchester United Európa Liga-döntőt, amelyet végül tizenegyesekkel nyert meg az idén a Bajnokok Ligájában elődöntőig jutó Sárga Tengeralattjáró. Ezenkívül közvetlen kapcsolata is van a Liverpoollal és a Real Madriddal, és ez az élmény sem kedves az angolok számára:
“Ő volt a két csapat közötti 2018-as kijevi döntő negyedik játékvezetője, azt pedig tudjuk, hogy az a mérkőzés hogyan végződött a Liverpool számára. A Liverpool reméli, hogy Turpin nem veszi be a Real játékosainak színészkedéseit, hanem felül tud ezeken kerekedni a mérkőzés közben.”
picture

Clement Turpin

Fotó: AFP

A Bajnokok Ligája döntőjében a Real Madrid tizennegyedik, míg a Liverpool hetedik elsőségére hajt.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés