Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A nagyoknál megbukott, a Villarrealnál zseninek tartják – Így lett Emery a kupasorozatok királya

Németh Dániel

Publikálva 27/04/2022 - 18:04 GMT+2

Az Európa-liga-győzelmek után minden szempontból logikus lépés volt, hogy egyel magasabb szinten is kipróbálta magát, ám a PSG-nél és az Arsenalnál sem voltak elégedettek vele. Unai Emery így hát visszatért abba a közegbe, ahol jól és eredményesen tud dolgozni, és újfent bizonyította: az egyenes kieséses párharcokhoz remek érzéke van.

Unai Emery

Fotó: AFP

Unai Emery az Arsenalnál és a Paris Saint-Germainnél is megbukott, de újfent igazolta, egy meccs erejéig bárkit képes meglepni.
Nem is lehet kérdés, hogy a Liverpool toronymagas esélyesként futhat neki a Villarreal elleni Bajnokok Ligája-elődöntőnek, de nem árt az óvatosság, Unai Emery személyében ugyanis egy igazi kupaedzővel van dolguk, aki ebben a szezonban a Juventust és a Bayern Münchent is megtréfálta már. „Náluk van a világ egyik legsikeresebb kupaedzője, szóval az biztos, hogy tudja, mit csinál” – jelentette ki Jürgen Klopp, az angolok vezetőedzője a mérkőzést megelőzően.
Unai Emery a kupasorozatok királya. Hihetetlen dolgokat művel.
A baszk edző 2014 és 2016 között sorozatban háromszor nyerte meg az Európa-ligát a Sevillával, tavaly – immáron a Villarreal kispadján – megszerezte a rekordot jelentő negyedik címet is, 2019-ben pedig döntőt játszott az Arsenallal. Ezen kívül a PSG kispadján nyert francia kupát és ligakupát (utóbbit kétszer), illetve a 2017/18-as idényben a Ligue 1-t is behúzta, bár a bajnokságokban messze nem ért el olyan sikereket, mint az egyenes kieséses párharcokban, amelyeknek a specialistája lett.
Az ok meglehetősen egyszerű: ez a szándékuk. A Sevillánál és különösen a Villarrealnál többre tartják az Európa-ligát, mint más kluboknál, ez volt az a sorozat, amit Emery és a csapatai meg akartak nyerni, a többi pedig bizonyos tekintetben hátrébb szorult. „Egyszerűen szerelmes vagyok az Európa-ligába” – ismerte el a vezetőedző, aki régebben elárulta, gondolkodására nagy hatással volt a Sevilla korábbi elnöke, José Maria del Nido.
„Azt mondtam neki, hogy ugyanaz lesz a fő célom, mint amit a Valenciánál sikerült elérnem: bejutni a Bajnokok Ligájába. Erre visszakérdezett, hogy nyertem-e valaha kupát. Volt-e már alkalmam ünnepelni. Most már értem, miért mondta ezt” – magyarázta Emery. Sok csapatnál előfordul, hogy a hétvégi hazai bajnokikra tartogatja a legjobb játékosait, és az európai mérkőzéseken rotál (leginkább az EL-ben), a Villarreal azonban idén is minden idegszálával a nemzetközi meccsekre fókuszál.
A top 4-ért zajló küzdelemben már nem érdekelt a csapat, így hát az összes zseton az európai találkozókra kerül; Emery még azt is megtehette, hogy a Bayern München ellen kezdőként pályára lépő játékosait pihentesse a négy nappal korábbi, Athletic Bilbao elleni bajnokin. Emery csapatai – legyen szó a Sevilláról, az Arsenalról vagy a Villarrealról – egy-egy mérkőzés erejéig képesek a nagyobb, erősebb ellenfelekkel felvenni a kesztyűt, még ha hosszabb távon nincs is esélyük.
picture

Unai Emery Európa-ligát nyert a Villarreallal

Fotó: Getty Images

Idén a Villarreal hetedik helyen áll a bajnokságban, a játék egyszer ilyen, egyszer olyan, viszont az Európai Szuperkupában büntetőpárbajra kényszerítette a Chelsea-t, kétszer 2-2-t játszott az Atlético Madriddal, és kétszer 0-0-s döntetlent a Real Madriddal. Mivel kiemelten készülnek egy-egy mérkőzésre, jóformán bárkivel képesek felvenni a versenyt, amihez természetesen nélkülözhetetlen az edző taktikai érzéke, és a részletek iránti megszállottsága.
„Unai Emery a kapitány, aki irányítja a hajót, mindig előáll egy mesteri tervvel” – mondta Arnaut Danjuma, a csapat támadója. „Ha a Juventus ellen játszol idegenben, tudod, hogy türelmetlenné válnak, amennyiben nem szereznek gólt. Tisztában voltunk azzal, hogy lesz majd lehetőségünk. És pontosan az történt, amit Unai megjósolt. Sokat foglalkozik velem napi szinten, rengeteget beszélünk arról, hogyan lehetnék jobb játékos. Igazi taktikai zseni.”
Ez is azt mutatja, mennyire egységes a csapat Emery mögött - ez a kiváltság az Arsenalnál és a Paris Saint-Germainnél sem adatott meg neki, amelynek természetesen számos oka volt, köztük a nyelvi nehézségek. „Szerintem egy edzőnek nem akkor van vége egy klubnál, ha nem nyer trófeákat, hanem az, ha a keret tagjai már nem hisznek benne” – mondta 2016-ban. Emery fő célja, hogy a lehető legnagyobb tudással felvértezze játékosait, és gyakorlatilag minden meccshez máshogy áll hozzá taktikailag.
Egy 38 mérkőzésből álló sorozatban előfordulhat, hogy lankad a játékosok figyelme, a kupamérkőzések viszont az egyszeri jellegükből kifolyólag nagyobb téttel bírnak, ami a játékosokat is arra ösztönzi, minden részletre figyeljenek, amit Emery eléjük tár a stábjával. „Egészen biztos vagyok benne, hogy akármilyen helyzettel találkoztak a döntőben, Unai már rég felkészítette őket rá” – mondta a Sevillát erősítő Coke a Manchester United elleni EL-döntőt követően.
Minden egyes részletet alaposan megfigyel, és aztán ezeket alkalmazza a pályán is.
Emery játékosként is imádta a sportot, volt azonban egy tulajdonsága, ami mindig hátráltatta őt. „Nagyon megéreztem a nyomást, és egy kicsit gyáva voltam” – vallotta be a Győztes mentalitás címet viselő könyvében. Edzőként a részletek megszállottja lett, gyakran éjszakába nyúlóan dolgozik, hogy minden apróságot kiszúrjon, ne érje őt és csapatát meglepetés. Stábjával még a saját mérkőzéseiket is legalább négyszer visszanézik.
picture

Etienne Capoue így ünnepelt azt követően, hogy a Villarreal kiejtette a Bayern Münchent

Fotó: Getty Images

„Minél több információ áll a rendelkezésedre, annál jobban tudsz dönteni. Jobban bízom ebben, mint a tapasztalatokban; előfordulhat, hogy ami korábban működött, az most már nem előnyös a számodra” – fogalmazott. Természetesen, ha Emeryről beszélünk, az emlékezetes kudarcok sem maradhatnak ki a sorból, így a Barcelona ellen elszenvedett 6-1-es vereség, amely a PSG kiesését eredményezte a 4-0-ra megnyert hazai mérkőzést követően.
„Egy dolgot változtatnék meg arról a mérkőzésről: a játékvezetőt” – jegyezte meg keserűen 2020-ban, három évvel az emlékezetes találkozó után. A vereség még manapság is fáj az edzőnek, ez a szezon azonban megteremtette az esélyt a gyógyulásra. Már nem állnak a rendelkezésére olyan sztárok, mint a psg-s időkben, azonban szinte szóról szóra követik a játékosok az utasításait, neki pedig épp erre van szüksége.
Végtére is, a Manchester United elleni Európa-liga-döntőt megelőzően 17 mérkőzést nézett végig és elemzett ki az ellenfelükről, és várhatóan a Liverpool játékát is a szokásos precizitással fogja felmérni a szerdai összecsapás előtt. Bár az esélyek minden tekintetben az angolok mellett szólnak, a hétvégi bajnokin az Everton megmutatta, a mély védekezéssel megnehezíthetik a Liverpool dolgát, és a Trent Alexander-Arnold mögötti területeken is lehet keresnivalója a csapatnak.
Emerynek ez már bőven elég, hogy muníciót adjon a játékosok kezébe.
Forrás: Goal

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés