Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Jordanhez hasonlított Ronaldo menti meg eddig az MU edzőjét, de ő fogja elhozni a menesztését is

Takács Márton

Frissítve 04/11/2021 - 14:58 GMT+1

Ole Gunnar Solskjaer, a Manchester United menedzsere Cristiano Ronaldót a világ legjobb góllövőjének nevezte, és a kosárlabda-legendához, Michael Jordanhez hasonlította, miután végignézte, ahogy a hajrában egyenlített, és pontot mentett az Atalanta otthonában az MU-nak a Bajnokok Ligájában.

Ole Gunnar Solskaer és Cristiano Ronaldo

Fotó: Getty Images

Ole Gunnar Solskjaer szerint Cristiano Ronaldo olyan, mint Michael Jordan.

A Manchester United továbbra is vezeti BL-csoportját a keddi bergamói 2-2-es döntetlen után, amely pozíciót Cristiano Ronaldo szezonbeli nyolcadik és kilencedik góljának köszönhetően biztosítottak be.
A meccs második találata a 91. percben érkezett, ami Solskjaert arra késztette, hogy Jordannel hasonlítsa össze saját klasszisát.
"Hihetetlenül jó, hogy van valaki a csapatban, akivel kapcsolatban az utolsó percben azt szeretné az ember, hogy a labda hozzá essen, és ez ő. Cristiano a világ legjobb góllövője, és ezt azért nehéz kimondanom, mert ezzel a két találattal most megelőzött engem, már eggyel több gólja van a Manchester United mezében, mint nekem. A keddi második gólja egy Michael Jordan-pillanathoz hasonlított, mint amikor a hosszabbításban nyert bajnokságot." – nyilatkozta Solskjaer.
Az biztos, hogy Cristiano Ronaldo - Michael Jordanhez hasonlóan - az egyik legjobb clutch player a labdarúgás mezőnyében. Ha csak az utóbbi két évet nézzük, eszünkbe juthat, hogy még a Juventus játékosaként 2019-ben az Atlético Madriddal vívott BL-nyolcaddöntős párharcban 0-2-ről az ő mesterhármasával fordította meg a csatát a Juve.
A jelenlegi idényben négy mérkőzés alatt öt gól a mérlege a BL-ben, ezek közül két késői győztes találat és egy hosszabbításban szerzett egyenlítő gól fűződik a nevéhez. A Manchester United szezonja továbbra is az őrült és a varázslatos pillanatok bizarr keveréke, előbbiért az Atalanta ellen a védelem a felelős, utóbbit pedig ismét Ronaldo szállította.
Solskjaerra egyre nagyobb nyomás nehezedett, és a Unitedet az a veszély fenyegette, hogy a csoport éléről a harmadik helyre csúszik vissza, ezzel a legjobb 16 közé jutás sorsát a saját kezéből veszik ki -, de a sorozat történetének legjobb góllövője ismét megvillant, megmentve edzője állását.
Ronaldo az idei BL-szezonban csapata összes eddigi csoportmeccsén betalált: a Villarreal ellen és az Atalantával szemben győztes gólt szerzett otthon, majd duplázott a Gewiss Stadionban, Bergamóban. Ez volt a 127. gólja 303 mérkőzésén a Manchester United színeiben, és ő lett a legidősebb játékos, aki egy mérkőzésen két vagy annál több gólt szerzett a klubnak egy nemzetközi kupasorozatban.
A 36 éves játékos egyben az első olyan labdarúgó, aki Ruud van Nistelrooy 2003 áprilisi tette óta négy egymást követő Bajnokok Ligája-mérkőzésen betalált az MU mezében.
"Mindannyiunknak megvan a maga szerepe és felelőssége. Cristiano egy igazi vezér. Ő biztosítja ezeket a pillanatokat. Biztos vagyok benne, hogy a Chicago Bulls nem bánta, hogy Michael Jordan is ilyen volt. Cristiano egyre jobb és jobb lesz nekünk." – tette hozzá OGS a BT Sportnak nyilatkozva.
picture

Cristiano Ronaldo gólöröme Bergamóban

Fotó: Getty Images

Ronaldo góljainak magas száma sosem volt kérdéses, de klubjai csapatteljesítményéhez való általános hozzájárulását több jogos kritika érte már a Juventusnál is. Torinóba azzal az szándékkal szerződtették, hogy vele majd sikerül BL-t nyerni. A közelébe nem jutottak vele, cserébe CR nem csak a csapaton, a klubon is túlnőtt. Vele a pályán eggyel kevesebb olyan játékos volt a pályán, aki kellő mértékben részt vesz a védekezésben is, és minden rá volt kihegyezve, miközben nem tudott mindenkivel együtt játszani.
A Liverpool elleni 5-0-s hazai vereség után is felvetődött, hogy a portugál klasszis jelenléte befolyásolja a ManUnited azon képességét, hogy az csapatként hatékonyan működjön.
Egyértelmű, hogy nem Ole Gunnar Solksjaer a megfelelő személy a Manchester United kispadján. Nem tud mit kezdeni ezzel a játékoskerettel, nincs megfelelő koncepciója, víziója, játékosai egyéni képességeiben bízik inkább. Amíg van egy Ronaldója, addig lesznek ilyen szerencsés meccsei, de erre nem lehet építeni. Miközben sorozatosan ő menti meg OGS-t a kispadon óriási szerencsével, közvetve ő is fogja eltávolítani onnan.
Akármekkora klasszis CR, nem lehet hosszú távon egy 36 esztendős futballista briliáns képességeire, kétségtelen meglévő alázatára és munkamoráljára alapozni, mert az nem csapatépítés. Közben Paul Pogba nem találja a helyét, a megmentőnek hozott és istenített Bruno Fernandes nincs formában, a borzasztó sok pénzért igazolt Jadon Sancho alig játszik, Donny van de Beek még annyit se.
A Juvénál belebukott a CR-problémába Maurizio Sarri és Andrea Pirlo is, a Unitednél ez a sors vár Solksjaerra is. Miközben a Liverpoolt Jürgen Klopp, a Manchester Cityt Pep Guardiola, a Chelsea-t Thomas Tuchel, a Tottenhamet pedig már Antonio Conte irányítja. A világ jelenlegi öt legkiválóbb edzőjéből négy a Premier League-ben dolgozik.
Az ötödik, Massimiliano Allegri éppen a Juvénál próbálja feltakarítani a CR szerződtetésével járó romokat, egyelőre kevés sikerrel. Az MU-nak a norvég jutott. Szervezettségben, a klub vezetői összetételében is óriási a lemaradása a Unitednek a fentebb felsorolt PL-riválisokhoz képest.
Michael Jordanből akkor vált korszakalkotó zseni, amikor Phil Jackson lett az edzője. Az ő hatására lett jobb csapatjátékos, aki egyre inkább támaszkodott az addig - és azért később is - lenézett csapattársaira, de ő sem tudott volna hat NBA-bajnoki címet nyerni, ha nincs mellette Scottie Pippen, Dennis Rodman, Toni Kukoč, a háromszög-rendszer, a kialakított taktika, az edző és a többiek. Miközben persze végig ő volt a Bulls legjobbja, fő pontgyárosa.
Miközben mindketten óriási egók, mármint Jordan és Ronaldo. Előbb minden idők legjobb kosárlabdázója, felmérhetetlen hatással van a sportágára 30 éve, addig CR globális befolyása nem olyan mértékben érvényes az ő és a foci viszonyában.
Oké, lehet Cristiano Ronaldo olyan fontos játékosa a Manchester Unitednek, mint amennyit Michael Jordan jelentett a Chicago Bullsnak. Akkor már csak egy Phil Jackson-formátumú szakembert kellene találni a United kispadjára.
részben via ESPN, BBC

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés