Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Barcelona és a Milan lehet a BL-csoportkör legnagyobb kiesője

Sergő Z. András

Frissítve 07/12/2021 - 16:32 GMT+1

11 hely elkelt már a lehetséges 16-ból, 5 csapat azonban még bebocsátásra vár a Bajnokok Ligája tavaszi folytatására. Az alábbi cikkben részletezzük, mennyi esélye van annak, hogy topklubok essenek ki a folytatásból, vagy hogy igazi underdog csapatok játszhassanak még jövőre is.

Benjamin Pavard (l.) vom FC Bayern im Spiel beim FC Barcelona

Fotó: Getty Images

Kieshet a csoportból a Barcelona? Ilyenre még nem volt példa!


December 7-8-án rendezik a Bajnokok Ligája csoportkör utolsó fordulóját, ezért időszerűnek tartottuk, hogy megvizsgáljuk, mi várható a folytatásban. 11 csapat már kvalifikálta magát a legjobb 16 közé, de az 5 fennmaradó helyre még nagy a tülekedés. Sztárcsapatok maradhatnak ki, és olyanok is továbbjuthatnak még, akikkel előzetesen nem számoltunk.
Noha vannak nagyon kiegyensúlyozott csoportok, néhány csapat igazán kilóg a mezőnyből, hiszen az Ajax, a Liverpool és a Bayern München is végezhet 6 győzelemmel az élen. Mindezek mellé parádés a gólkülönbségük is, 16, 15 és 19 gólt lőttek úgy, hogy a németek mindösszesen 3 gólt kaptak; pedig csoportjaikban olyan ellenfelek vannak, mint a Milan, a Borussia Dortmund vagy az FC Barcelona.
Az elmúlt 10 évben biztosan nem volt példa arra, hogy három csapat is így kiemelkedjen, utoljára négy évvel ezelőtt fordult elő, hogy az utolsó csoportkör előtt két csapatnak volt még erre esélye. Akkor a PSG-t a Bayern München, a Manchester City-t pedig a Shakhtar Donetsk ütötte el ettől. Éppen a Bayern az, amelynek két évvel ezelőtt sikerült a 6 győzelem, akkor végül meg sem állt a BL-címig. A másik ilyen csapat a Real Madrid 2014 decemberéből, őket a Juventus állította meg abban az évben az elődöntőben.

Most továbbrúghatja Zlatan a Milant

Az Ajax csoportjában (C csoport) amúgy már minden eldőlt: a hollandok mellett a Sporting Lisszabon a másik továbbjutó, a Borussia Dortmund pedig az Európa-ligában folytathatja.
A másik két aspiráns csoportjában azonban még érdekes a helyzet. A Liverpool – Atlético Madrid – AC Milan – FC Porto négyesből valószínűleg mindenki utóbbiakat szánta az áldozat szerepére, jelenleg azonban mégis ők azok, akik továbbjutó helyen állnak. Vékony persze a portugál jég: a mindenkit könnyen legyőző Liverpool mögött az FC Porto 5, az AC Milan és az Atlético Madrid pedig 4-4 ponttal áll. Az utolsó fordulóban a Liverpool Milánóba, a madridiak pedig Portóba látogatnak.
Jürgen Klopp ritkán küldi legerősebb együttesét tét nélküli meccsre, ez Stefano Pioli csapatának malmára hajthatja a vizet. Mellettük szól még az is, hogy ha ugyanannyi pontot szereznek, mint a madridiak, a jobb gólkülönbség egyelőre az ő továbbjutásukat jelentheti. A frissen eltörölt „idegenben lőtt több gól” szabály most jól jön a milanóiaknak, ugyanis hiába nyertek Madridban 1-0-ra, a San Siro stadionban 2-1-re kaptak ki, a gólkülönbségük azonban jobb a spanyolokénál. Élénken él még azonban az emlékezetünkben, amikor Zlatan Ibrahimović azt mondta, azért nem igazol a Manchester Unitedbe, mert szerdán szeret játszani, nem csütörtökön. Hát most megmutathatja, hogy a Bajnokok Ligája jobb hely, mint az Európa-liga. Utoljára 1999 decemberében fordult elő, hogy a Milan bentragadt a csoportkörben.
picture

Zlatan Ibrahimovic esulta insieme a Stefano Pioli e ai compagni, Genoa-Milan, Serie A, Getty Images

Fotó: Getty Images

A legkönnyebb helyzete azonban a Portónak van: „csak” le kell győznie hazai pályán Diego Simeone együttesét. A portugálok eddig csak a Liverpooltól kaptak ki, az Atletico elleni első mérkőzés az első fordulóban gólnélküli döntetlent hozott. Az azonban biztos, hogy ez most egy egész más meccs lesz. A csoport mindkét találkozóját kedd este játsszák.

Történelmi esemény lenne a Barcelona kiesése

A másik nagy tülekedés az E csoportban van. A Bayern München továbbjutása már egy ideje biztosra vehető, ahogy azt is tudjuk, hogy a Dinamo Kijev az Európa-ligában sem folytathatja. Itt kevesebb tehát a kérdés, viszont talán még az előzőnél is élesebb:
A Barcelona folytathatja a Bajnokok Ligájában, a Benfica pedig az Európa-ligában, vagy fordítva?
A Barcelona 7 ponttal a csoport második helyén áll, a Benfica pedig 5-tel a harmadikon. A portugáloknak azonban sokkal jobb a sorsolásuk, hiszen otthon játszanak a már biztosan kieső ukránok ellen, mindeközben a Barcelona a Bayern München vendége lesz. Igaz, hogy a bajoroknak sem fontos már az eredmény, viszont sokkal nagyobb a különbség most a két csapat között annál, hogy játszi könnyedséggel elhiggyünk egy Barcelona-győzelmet. Márpedig csak azzal mehetnek biztosra, portugál győzelem esetén ugyanis egy müncheni döntetlen pontegyenlőséget jelentene; a szeptember végi Benfica-Barcelona találkozó végeredménye 3-0 lett, amire Barcelonában csak egy gól nélküli döntetlen volt a válasz.
Az ikonikus játékosból lett, messiásként várt edző, Xavi első nemzetközi meccsén történelmi mélységbe taszíthatja a csapatot. Ilyen a Barcelonával ugyanis még sosem fordult elő.
2004-ben, 18 évvel ezelőtt rendeztek Bajnokok Ligája rájátszást utoljára a Barcelona nélkül, akkor is csak azért, mert a bajnoki helyezés miatt el sem indulhatott a csapat a BL-ben. Ezelőtt még összesen három olyan alkalom volt, amióta csoportkört tartanak, hogy a csoportmeccsek után nincs ott a csapat a kieséses szakaszban. A ’95/96-os és az azt követő évadban szintén el sem indult a sorozatban a csapat, az első kiírásban, 1992/1993-ban pedig még a csoportkör előtt tartott selejtezőben esett ki. (Mondhatni, hogy az nagyobb bukás, mint a csoportkörben kiesni, de ne feledjük: akkor nyolc csapat játszott csoportmeccseket, most 32.)
picture

Ronald Araujo

Fotó: Getty Images

A spanyol foci fekete hete lenne, ha 24 óra alatt két portugál csapat ejtene ki két spanyolt. A Barcelona mindent eldöntő találkozóját szerda este rendezik.

A legnagyobb izgalmak a legkisebb csoportban

Futballromantikusok kedvenc csoportja idén a G csoport. Amíg a B jelű négyesben 6 (Liverpool, Milan, Porto), az E-ben 7 (Bayern, Barcelona), a D-ben pedig 8 (Real Madrid, Inter) BL-trófea gyűlt össze, addig a G csoportban a Lille, a Salzburg, a Sevilla és a Wolfsburg négyese közül (0 trófea) kettő biztosan ott lesz a 16 között. De ugyanúgy bármelyik továbbjuthat az Európa-ligába, de bármelyik ki is eshet még végleg, hiszen a fenti felsorolás szerint 8, 7, 6 és 5 pontjuk van.
A csoport komplexitását mi sem mutatja jobban, mint hogy az első helyezett franciák az első körben hazai pályán kényszerültek döntetlenre a jelenleg utolsó németekkel szemben, így ennek visszavágója ugyanúgy megjósolhatatlan, mint a Sevilla salzburgi vendégjátéka, aminek „odavágója” ugyanúgy döntetlennel zárult. A legjobb helyzete talán az osztrákoknak van, hiszen a csoport második helyéről indulva hazai pályán, saját kezükben tartva sorsukat harcolhatják ki a továbbjutást. Erre még sosem volt lehetőségük, eddig háromszor szerepeltek a csoportkörben, mindháromszor kiestek. Mindenképpen meglepetés volna, ha a kisebbik Red Bull csapat továbbjutna, a nagyobbik, a lipcsei pedig még az Európa-ligában sem folytathatná, bár a két csoport erőssége közötti különbség szinte összehasonlíthatatlan.
picture

Lukas Nmecha möchte zur WM nach Katar

Fotó: SID

A négyesből kétségtelenül a Sevilla nemzetközi tapasztalata a legnagyobb, még a Bajnokok Ligájában is, nemcsak az általuk az elmúlt években többször megnyert Európa-ligában. Egyszer, négy évvel ezelőtt itt is negyeddöntőig jutottak. Erre egyébként a Wolfsburg is képes volt egyszer, amikor 2015 decemberében Fortuna fogta a kezüket a sorsolás közben, és a belga Gent csapatát kapták, akiket a legjobb 16 között kettős győzelemmel búcsúztattak. Az újabb sorsoláshoz nemcsak meg kell verniük francia ellenfelüket, hanem a másik mérkőzésnek is megfelelő módon kell alakulnia. Szerda este kiderül.

Már csak egy hely kiadó

Az utolsó, eddig nem tárgyalt hely az F csoport második helye. Edzőkérdés ide vagy oda, a Manchester United helye immáron biztos a Bajnokok Ligája folytatásában, a Villareal legyőzésével az is kiderült, csoportelsőként várhatják a sorsolást. A másik kiadó helyre azonban a spanyolokon kívül még az Atalanta is odaérhet. A Ferencvárost a csoportkörtől elcsapó Young Boys legfeljebb az Európa-liga folytatásra pályázhat, ahhoz azonban az Old Traffordon kellene nyernie...
A hétpontos Villareal és a hatpontos Atalanta egymás ellen játszik, ráadásul Bergamóban. Az olaszok tehát egy győzelem esetén biztosan továbbjutók. A spanyoloknak azonban elég egy döntetlen, egy azonban biztos: az Atalanta meccsein ritkán látunk kevés gólt. Nem nagyon fordulhat elő az a forgatókönyv, hogy a spanyolok – őrizvén a döntetlent – a kapu előtt végigvárják a meccs végét.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása