Pep Guardiola és Thomas Tuchel napjaink legnevesebb edzői közé tartoznak, és többször beszéltek arról, mennyire tisztelik egymást, miként több fontos párharcot is megvívtak már egymás ellen. A BL-döntő minden eddiginél nagyobbnak ígérkezik.

A Premier League szombat esti rangadóján az angol bajnokság éllovasa, a Manchester City a Chelsea-t fogadja. Ha a City megnyeri a mérkőzést, már a hétvégén biztosítják a Premier League-trófeát, a Chelsea-nek pedig a BL-indulás szempontjából fontos a találkozó. A két angol klub május végén egy ennél nagyobb téttel bíró meccsen is megmérkőzik egymással, Isztambulban a Bajnokok Ligája döntőjében a City történelmének első, a Chelsea második BL-sikerére hajt. A másik munkásságát nagyon tisztelő Guardiola és Tuchel többször összecsaptak már egymással, a Bajnokok Ligája döntője újabb fontos mérföldkő lesz pályafutásukban.
Sokszor és sok helyen felelevenítették azt a lassan legendássá váló történetet, mikor Guardiola és Tuchel 2015-ben együtt vacsoráztak, és mint két igazi megszállottja a labdarúgásnak, a vacsora taktikai értekezésbe csapott át, és borospoharak, valamint só- és borsszórók segítségével elemeztek ki különböző felállásokat és taktikai lépéseket. Guardiola ekkor már a szakma legnevesebb edzői közé tartozott, és épp a Bayern Münchent irányította, Tuchel pedig egy fiatal, tehetséges, de klub nélküli edző volt, aki a Mainznál sikeres éveket tudhatott a háta mögött, de nagyobb együttest még nem edzett. Hat évvel később mindketten egy angol topcsapatot irányítanak, és az egymás elleni BL-döntőre készülnek.
Premier League
Drámai végjáték után bajnok a Manchester City
TEGNAP 17:10
Pár hónappal az emlékezetes vacsora után Tuchel megkapta első nagyobb megbízatását, és a Borussia Dortmund vezetőedzőjévé nevezték ki. A következő szezonban többször összefutott a Bayernt irányító Guardiolával, de nem sikerült legyőznie őt. Tuchel kifejezetten rosszul áll Guardiola ellen. Ha megnézzük az összes olyan edzőt, akivel a német legalább hatszor találkozott, senki más ellen nincs ennyire rossz mérlege: ez négy vereséget, egy döntetlent és egy győzelmet jelent.

Guardiola és Tuchel

Fotó: SID

Ezt az egyetlen győzelmet viszont pont a Chelsea-vel aratta, áprilisban az FA-kupa elődöntőjében a Cityt 1:0-ra legyőzve jutottak tovább a londoniak.
Guardiola évek óta remek munkát végez a Citynél. A Premier League-győzelmek mellett a Bajnokok Ligája-döntővel nemzetközi sorozatban is fontos áttörést értek el a manchesteriek, a klub régóta kergette a BL-döntőt, de eddig rendre elbotlottak a sorozat valamely szakaszában. Tuchel és mellette másodedzőként Lőw Zsolt januárban érkeztek a Chelsea-hez, és azóta teljesen új irányt vett a kékek szezonja, a szétesőben lévő együttes magára talált, és a BL-döntő mellett a Premier League-ben is sokat léptek előre. Tuchel az elmúlt hónapokban Zidane, Klopp, Mourinho, Ancelotti és Simeone ellen is nyert mérkőzést, és mindössze egyetlen gólt kapott együttese, mikor a világ legnagyobb nevű edzői által irányított csapat volt az ellenfele. A szombati City elleni mérkőzésen a Chelsea a remek sorozat folytatására készül, de természetesen a manchesteriek is üzennének a BL-döntő előtt, ha a Premier League-serleget pont a BL-finálé másik résztvevője ellen biztosítanák be.

A Manchester City és a Chelsea is a BL-győzelemre hajtanak

Fotó: Getty Images

A két edző a pályán rivális, azon kívül viszont nagy tisztelettel beszélnek a másikról. Tuchel nagy rajongója a katalán mester taktikai képességeinek, és többször elmondta, mekkora hatással volt és van rá Guardiola, miként a City menedzsere is kifejezte, mennyire nagyra tartja Tuchelt. Egymás elismerése ellenére egyre komolyabb rivalizálás alakulhat ki közöttük a következő években, főleg, ha mindketten hosszú távon Angliában maradnak.
via sport1.de (részben)
Premier League
Hiába hatalmas a tét, Guardiola és Klopp sem érzi úgy, hogy nyomás alatt lennének
21/05/2022 16:21
La Liga Santander
Mourinho az állítja, hogy 2008-ban nem volt versenyben a Barcelona kispadjáért
19/05/2022 15:27