Ha november elején valaki azt mondja egy Bayern München-drukkernek, hogy augusztusban még a Bajnokok Ligája elődöntőjébe jutásért fognak játszani, egészen biztosan furcsán néztek volna rá. A Frankfurt ellen elszenvedett megalázó 1-5-ös vereség után azonban elbúcsúztak Niko Kovactól, Hansi Flick vezetésével pedig teljesen megújult a bajor csapat.


Ősszel a Bayern München csak szenvedett a bajnokságban, Niko Kovac és a csapat viszonya annyira megromlott, hogy a vezetők számára szinte megváltás volt a Frankfurt elleni zakó. Rögtön meg is váltak a horvát edzőtől, helyettesnek pedig az addigi másodedző Hansi Flick ugrott be. Ekkor még csak átmeneti megoldásnak szánták, de decembertől egy olyan győzelmi sorozatot kezdtek a bajorok, hogy nem lehetett kérdés a végleges kinevezés.
Nem csak Németországban a legjobb: megállíthatatlannak tűnik a Bayern München | Eurosport
Hansi Flick kinevezése óta látványos formajavuláson ment keresztül a Bayern München. Olyannyira, hogy már koronavírus-járvány előtt is a Bajnokok Ligája egyik legnagyobb esélyesének számított, és nagyon úgy tűnik, hogy a karanténban sem kényelmesedtek el a játékosok. Németországban már a bajorok fejére került a korona (no pun intended), de Európában is pokoli nehéz lesz megállítani őket.
Champions League
Isztambul helyett Portóban rendezik a Bajnokok Ligája döntőjét
11 ÓRA
Kovac vezetése alatt szinte fizikai fájdalmat okozott a csapat játéka a drukkereknek. Bár néha sikerült sokgólos győzelmeket aratni, de a meccsek többségére nem ez volt a jellemző. A proaktív labdabirtoklásra épülő játéknak nyoma sem volt, legtöbbször az összes játékos a saját térfelén tömörült, így labdaszerzés után is 60-70 métert kellett volna megtenni az ellenfél kapujáig a labdával.
Flick kinevezésével gyökeresen megváltozott a csapat taktikája. A játékosok sokoldalúságára és fizikai képességeire építve egy letámadáson alapuló, agresszív játék lett az elvárás. A szezon második felének kellemes meglepetése volt az osztrák David Alaba, aki a védelem közepén hozott átlag feletti teljesítményt. Ennek köszönhetően Alaba eredeti posztján a védelem baloldalán feltűnt a fiatal Alphonso Davies, aki kiemelkedő sebességével a pálya teljes hosszában tud segíteni csapatán. A középpályára beépült Leon Goretzka, aki remek párost alkot Thiagóval.
A Bayern München szezon közben beugró edzője rámegy a történelmi triplázás megismétlésére | Eurosport
Hét évvel a legutóbbi BL siker után a Bayern Münchennek ismét esélye van arra, hogy a hazai mezőny „szokásos" letarolása mellett a legrangosabb európai kupát is megnyerje egyazon szezonban, ezzel pedig triplázzon a megszerzett címeket tekintve. A legendás Jupp Heynckess 2013-as bravúrjának megismétlésére készülő Hans-Dieter Flick szerint a BL győzelem lenne a hab csapata idei teljesítményének tortáján.
A támadósor pedig szinte lubickol a lehetőségek sokaságában. Robert Lewandowski ismét gólkirály lett a német Bundesligában, de a visszalépéseivel társainak is rengeteg lehetőséget képes teremteni. Thomas Müller pályafutására sokan már legyintettek az ősszel, de Flick érkezésével szinte újjászületett. A két német a válogatottnál már dolgozott együtt korábban, így sok meglepetés nem érhettette őket a közös munka során. Flick tudta, hogy a csapat hangadóit kell maga mellé állítania és az egész csapat jobb teljesítményre lesz képes. A remek tavaszt a koronavírus okozta leállás sem tudta elrontani, így sorozatban nyolcadszorra lettek bajnokok a bajorok.
Az ellenfél az a Barcelona lesz, amely a második helyen végzett a bajnokságban az örök ellenfél Real Madrid mögött. A katalánoknál nem csak a gyenge bajnoki teljesítmény okozhat problémát. Már a Nápoly elleni BL-meccsen sem tudtak dominálni, az olaszok többet birtokolták a labdát és több sikeres passzt is mutattak be. Persze az első meccs után gondolhatnánk, hogy csak visszavettek a visszavágóra, de a jelek vészjóslóak a Bayern ellen.
Messi zsenialitásában mindig lehet bízni, de ez kevésnek bizonyulhat. A Barca sokszor teljesít rosszul az intenzív letámadással játszó ellenfelek ellen. A középpályán kevés olyan játékos van, aki a fizikalitásával képes uralni egy-egy mérkőzést. A chilei Vidal egyedül kevés lehet, bár a Bayern ellen Busquets is visszatérése sokat segíthet.
A védőnégyesen nagy nyomás neheződhet, fontos lehet, hogy a labdát előre tudják játszani, hoszen a bajorok nagy erőssége, hogy az ellenfél kapujához közel azonnal labdát tudnak szerezni.
Az idei Aranylabda-szavazás két nagy esélyese léphetne a pályára, ha a France Football nem dönt úgy, hogy idén nem osztja ki a díjat. Ennek ellenére a két csapat fő gólfelelőse bármikor képes lehet eldönteni a párharcot. Lewandowski a bajnokságban 31 góllal zárt, míg Messi “csak” 25-tel.
Messi bajnokság végi nyilatkozata mindenesetre egészen vészjósló lehet a katalán drukkerek számára: 
"Nem vagyunk elég jók, bármikor meg lehet minket verni kellő lelkesedéssel és intenzitással."
"Ha így folytatjuk, a Napolitól is kikapunk" - Messi kőkemény kritikát fogalmazott meg a Barcáról | Eurosport
Lionel Messi éles kritikát fogalmazott meg a Barcelona játékával kapcsolatban, melyben a teljes klubra kiterjedő önvizsgálatot szorgalmazta. Az argentin játékos frusztrációja érthető: a vezetőségben káosz uralkodik, egyre-másra jönnek a rosszabbnál rosszabb döntések, ebben az idényben pedig a belső konfliktusok is egyre inkább a felszínre törtek. Egy fantasztikus gól, majd egy sokatmondó legyintés.
Minich Réka
Champions League
A sószórós taktikázástól a BL-döntőig: a két klasszis edző a legmagasabb szinten csap össze
08/05/2021 14:25
Champions League
Werner: Az első meccsen kicsit hülye voltam, most javítottam
06/05/2021 09:20