Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az Ajax bébijei sírásra késztették a nagyfiúkat a rutinos Daley Blind és Dusan Tadic segítségével

Eurosport
Eurosport

Publikálva 19/04/2019 - 09:26 GMT+2

Matthijs De Ligték játékától Antoine Griezmann és Alessandro Del Piero is odáig volt.

Fotó: Eurosport

Matthijs de Ligt volt az első Ajax-játékos, aki visszatért a pályára Torinóban, valamivel 11 után, majd követték őt a társai is. A 19 éves csapatkapitány minden szempontból vezér volt, ő szerezte az amszterdamiak győztes fejes gólját, majd ő vezényelte az Ajax újabb ünneplését a szurkolótáboruk előtt az Allianz Stadion sarkában.
Egy kicsivel korábban számos Juventus-drukker maradt a helyén, hogy megtapsolja az Ajax futballistáit. A világ számos pontján ezt tették a közösségi médián keresztül emojik tömegével, a világbajnok Antoine Griezmannpéldául ezt tweetelte:
A nála is nagyobb klasszis, Alessandro Del Piero pedig azt nyilatkozta, hogy "nem is a munkájuk intenzitása vagy a technikai képességek nyűgöztek le a legjobban az Ajax játékában - miközben mindkettő kivételes -, hanem inkább az, ahogyan kitöltötték a pályát. Mindig a legjobb időben voltak a legjobb helyen. Elképesztő a fiatal játékosaik taktikai érettsége."
Az Ajax nem csak legyőzte a Juventust Torinóban, hanem lejátszotta a pályáról. Ugyanaz történt, mint a Real Madriddal a Bernabéuban az előző körben. Az európai futball két nehézsúlyúja akkora ütést kapott egy 30 éves, korábbi Southampton-játékos vezetésével szereplő csapattól, hogy vérzett az orruk. Bátor, rettenthetetlen csapatot láthattunk, amelyet üdítő volt nézni, az Ajax pedig beviharzott ezzel a játékkal a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, 1997 óta először. "A Juventus kicsit megijedt tőlünk, pont úgy, ahogy a Real Madrid." - mondta Erik ten Hag, az Ajax vezetőedzője. "Nem mi voltunk az esélyesek, de a filozófiánkkal ismét túlléptük a határainkat."
Senki nem mehet biztosra a brutális focit játszó Ajax ellen | HosszabbításA Real Madrid után a Juventust is saját pályáján alázta meg az Ajax, a két párharc között csak annyi volt a különbség, hogy a Juve megúszta szűk vereséggel, de játékban ugyanúgy feltörölték vele is a gyepet, mint spanyol sorstársával.
Jó okból vetül reflektorfény az Ajax fiataljaira. De Ligt (19), Donny van de Beek (21), Frenkie de Jong, David Neres (22) és André Onana (23) kivételes tehetségek. Az Ajax bébijei megleckéztették azt a tapasztalt Juventust, amelyben egy tavaly igazolt, négyszeres BL-győztes világklasszis is játszott. 
Daley Blind, aki a múlt hónapban lett 29 éves, a Manchester Unitedtől szerződött vissza az Ajaxhoz klubrekordot jelentő 14,1 millió euróért. Blind ideális csapatkapitányi alapanyagnak tűnik. De Ligt, a középhátvédtársa tíz évvel fiatalabb nála, jóval kényelmesebben hordja nála a kapitányi karszalagot. Együtt kitűnő párost alkotnak, Torinóban pedig megcsodálhattuk Blind védekezésben nyújtott nyugodt érettségét. A másik tavalyi új szerzemény a 10 millió fontért vett Dusan Tadic. Min járhat a Southampton szurkolóinak esze, amikor Tadicot Ajax-mezben látják? Ez már nem az a teljesítmény, amit négy, szerényebb évében mutatott a Szenteknél, sokkal több annál, vezérletével egy vihar erejével söpört át a Real és a Juve testén a Bajnokok Ligájában, 30 évesen.
A bámulatos Ajax visszarepített minket 1995-be, aminek a Vissza a jövőbe Dokijaként örültünk | Hosszabbítás1995. május 25-ét, a labdarúgó Bajnokok Ligája Ajax-AC Milan (1-0) döntőjének másnapját a Kosztolányi Dezső Általános Iskola és Gimnázium hetedik osztályos tanulójaként Ákos nevű osztálytársunkkal portaügyeletesként töltöttük, és végig arról beszéltünk, hogy a mi szeretett Milanunk hogyan kaphatott ki ettől a kétségtelenül nagyszerű, de igen fiatal Ajaxtól.
Tadic számai ebben a szezonban meghökkentőek. 50 Ajax-gólban volt benne közvetlenül, 32 találatnál és 20 asszisztnál jár. A holland Eredivisie ugyan nem a Premier League, de a Bajnokok Ligájában is hatszor volt már eredményes és négy gólpasszt osztott ki, négy gólt szerzett olyan klubok ellen, mint a Bayern München, a Real Madrid és a Benfica. Új klubban, új poszton szerepel és ez a reveláció erejével hatott rá. "Ez olyan, mint egy csatárutánzat szerepe" - mondta maga Tadic a saját szerepéről, magyarázva csatarendbe állítását hamis kilencesként. "Mindenhová bemozgok, szabad szerepben, és nagyon boldog vagyok ettől. De a legfontosabb a csapat, az, hogy segítsem a többieket, és hogy a csapat mindent megtehessen." 
Hogyan vált a Southamptonban elkallódni látszó Tadicból sztár az Ajaxban? | HosszabbításAmikor Dusan Tadic elhagyta a Southamptont az Ajax kedvéért tavaly nyáron, az igazolással együtt rávilágított a saját kudarcára, különösebb feltűnést nem keltő négy évére, 134 Premier League-mérkőzésén 21 gólt szerzett. Volt néhány fényes pillanata, miután az FC Twente 2014 nyarán 10 millió fontért eladta őt Angliába.
Egy másik állandó kezdő a rutinosabbak közül Lasse Schöne, aki 2012 óta az Ajax játékosa, és a BL-döntő előtt öt nappal ünnepli majd a 33. születésnapját. A dán labdaszerző középpályás együttműködése De Jonggal egy újabb remek példa egy idősebb és egy fiatal alkotta duó koprodukciójára ebben az elbűvölő Ajaxban.
De Jong el fog menni a nyáron, amikor is a Barcelonához szerződik, és az a realitás, hogy számos másik társa követni fogja ebben, köztük De Ligt és minden bizonnyal Hakim Ziyech is, aki 26 éves, és ez a kor ritkaság az Ajax jelenlegi keretében.
"Még nem beszéltünk arról, hogy szétszéledne a csapat. Továbbra is versenyben vagyunk három trófeáért, és erre fókuszálunk." - mondta Schöne. "Jól tudjuk, hogy egy ilyen csapat tagjaiért sorban állnak majd a nagy klubok egy zsák pénzzel. Ez bonyolult helyzet lesz a klub számára, és nem hinném, hogy ugyanezzel a csapattal tudunk kiállni jövőre is. Remélem, hogy nem így lesz, de ez a dolgok rendje."
Az Ajax tudja, hogy a pénz beszél és elfogadja helyét a pénzügyi piramisban, még úgy is, hogy a Bajnokok Ligája számukra a selejtező második körében kezdődött július utolsó hetében. Az ambíció hevesen ég a pályán olyan csapatok között, amelyek merészek álmodni. 
"Játsszuk a saját futballunkat attól függetlenül, hogy ki az aktuális ellenfelünk." - mondja Tadic. "Az az érzése a közösségünknek, hogy bárkit legyőzhetünk."
picture

Ajax_csapat.jpg

Fotó: Eurosport

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés