Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ők a Bajnokok Ligája-sorsolás nagy nyertesei és vesztesei

Eurosport
Eurosport

Publikálva 16/12/2019 - 17:38 GMT+1

Torinóban és Barcelonában van miért örülni, Angliában kevesebb pezsgő pukkant a hétfői sorsolást követően.

Fotó: Eurosport

Hétfőn Nyonban kisorsolták a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek párosításait. Torinóban és Barcelonában vélhetően elégedett mosollyal vették tudomásul, ki lesz az ellenfelük, az angol csapatok ellenben egytől egyig nehéz feladatot kaptak. Mutatjuk, kik a sorsolás a sorsolás nagy nyertesei és vesztesei, illetve, hogy mit várunk a februári mérkőzésektől.

Bajnokok Ligája sorsolás: szuperrangadók lesznek, íme a párosítások | HosszabbításA címvédő Liverpool az Atlético Madriddal találkozik a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. A hétfői, nyoni sorsoláson eldőlt, hogy Gulácsi Péter és Willi Orbán együttese, a 16 között először szereplő RB Leipzig az előző idény döntősével, a Tottenham Hotspurrel csap össze.

Nyertesek

picture

000_1N35T4.jpg

Fotó: Eurosport

Juventus és Barcelona

Ezt a két csapatot azért vettem egy kalap alá, mert hasonló okoknál fogva tartom őket a sorsolás nyerteseinek: mindketten verhető ellenfelet kaptak, akik ráadásul nagyon rossz állapotban vannak. Ideális esetben a nápolyi szálka fennakadhatna a katalán torkokon, ám a minőségi keret ellenére csapatként teljes káosz a Napoli játéka. Némiképp ironikus, hogy a dél-olaszok legnagyobb esélye az a Carlo Ancelotti lehetne a BL-ben, akit épp a lehetetlenül gyenge eredmények miatt küldtek el a klubtól.
Ancelotti még a kevésbé sikeres éveiben is bizonyította, hogy az egyenes kieséses párharcokban bárkit képes lemeccselni, a helyére kinevezett Gennaro Gattuso ellenben teljesen más pedigrével rendelkezik. Az edzősködést pár évvel ezelőtt, botrányosan rossz helyzetben lévő csapatoknál kezdő Gattusón ostobaság lenne a nemzetközi trófeák hiányát számon kérni, ellenben az sem várható el tőle, hogy kipofozza a Barcát a tizenhat között. Muszáj lesz megpróbálnia, ám tartunk tőle, hogy a taktikai korlátai a BL-ben jobban ki fognak ütközni.
Valószínű tehát, hogy Barcelonában dörzsölik a tenyereiket, és hasonló reakciók lehetnek Torinóban is. Rudi Garcia eleveigen nehéz helyzetben vette át az Olympique Lyon irányítását, azóta viszont két kulcsjátékosa, Memphis Depay és Jeff Reine-Adélaide is térdszalag-szakadást szenvedett. Azt már csak mellékesen jegyezzük meg, hogy Garciának egyébként sem igazán megy a BL-ben, 28 mérkőzés alapján csak 0,89-es pontátlaggal rendelkezik. Nehéz elképzelni, hogy épp a franciák ellen szenvedi el első vereségét a BL-ben Maurizio Sarri a Juvéval.

PSG

Ha az öntökönlövés olimpiai sportág lenne, a Paris Saint-Germain jó eséllyel pályázna az aranyéremre a Bajnokok Ligájában elért eredmények alapján. Hiába költötték el a világ pénzét Párizsban világklasszis játékosokra, az utolsó három szezonban már a nyolcaddöntőben elvéreztek. Hosszasan sorolhatnánk a sorozatbeli kudarcaikat, kezdve a 4-0-ról elbukott párharctól, egészen odáig, hogy hazai pályán sikerült kiesni a legjobbjait nélkülöző, egyébként is pocsék Manchester United ellen.
picture

075_mattia-8thfinal190307_npvAp.jpg

Fotó: Eurosport

Ebben a szezonban már aligha elégednek meg azzal a francia fővárosban, ha Thomas Tuchel csapata megnyeri a francia bajnokságot, esetleg megcsinálja a hazai duplát. Komoly nemzetközi eredményekre van szükség, és ugyan az előzmények fényében indokolt az óvatosság, a sorsolás most Tuchelnek kedvez. Tehetség alapján komoly ellenfél lehetne a Borussia Dortmund, de a fontos mérkőzéseken rendre sebezhetőnek bizonyult Lucien Favre csapata, így nem tennék rá sok pénzt, hogy meglepetést okoznak a PSG ellen.

Atalanta és Valencia

Tipikusan az a párosítás, ami mindkét félnek tökéletesen megfelel. A továbbjutását az utolsó pillanatokban bebiztosító Atalanta gyakorlatilag csak nehezebb ellenfelet kaphatott volna a H-csoportot megnyerő Valenciánál, míg a spanyolok könnyedén belefuthattak volna valamelyik sztárcsapatba, ehelyett viszont reális esélyük van a nyolc közé jutásra. Talán egy hajszálnyival a Valencia esélyesebb, de nem árt figyelembe venni, hogy a csoportban óriásit hajrázó bergamóiaknak nincs veszítenivalójuk, nekik már a nyolcaddöntő is óriási siker.
picture

000_1MZ9LY.jpg

Fotó: Eurosport

Épp ebben rejlik az Atalanta veszélyessége, hiszen ha olyan napja van az A-tervhez foggal-körömmel ragaszkodó Gasperini-csapatnak, akkor igen nehéz megállítani a Papu Gomez-Duván Zapata(?)-Josip Ilicic fémjelezte támadótriót. Hátul viszont bőven van gond az olaszoknál - a védelem talán még az Európa-liga-szintjén is gyengének számít - ami a nagyobb BL-rutinnal rendelkező Valencia felé billentheti el a mérleg nyelvét. Akár egy sokgólos popcornmeccs is lehet ebből, ne zárjuk ki, hogy ennél a párosításnál a nézők lesznek az igazi nyertesek.

Vesztesek

picture

075_breton-valencia191215_npqM6.jpg

Fotó: Eurosport

Napoli

Gennaro Gattuso kiváló munkát végzett a Milannál: hamar megtalálta az ideálisnak vélt felállást, a legerősebb kezdő tizenegyét és sikerült stabilizálnia a védelmet. Reálisan nézve eljuthat idáig a Napolival is februárig, ám az igazi kérdéseket onnantól kezdve kell feltenni. Lesznek-e távozók a télen? Sikerül-e egy nemzetközi porondon is használható tervet kidolgozni? Mindennél fontosabb, hogy mit kezd az edző a nápolyiak akadozó támadójátékával, ezt a kirakóst ugyanis Milánóban nem tudta kirakni, ami végül a távozásához vezetett.
picture

075_romano-sscnapol191214_npHhg.jpg

Fotó: Eurosport

Ebbe a fába azóta két edző fejszéje is beletörött, a Napolinál pedig egyértelműbben ki fog derülni, hol vannak Gattuso határai ezen a téren. Papíron a Lorenzo Insigne-Dries Mertens-Arkadiusz Milik-José Callejón támadósor a legjobb lehetne Olaszországban, amihez egy támadásban is bivalyerős középpályássor tartozik. Ha durván két hónap alatt össze tudja rakni a védelmet Gattuso, miközben a támadójátékra is kitalál valamilyen receptet, a Napoli okozhat meglepetést a Barcelona ellen, de erre jelenleg kevés esélyt látunk. 

Madrid

Zinedine Zidane és a Real Madrid párosa eddig meglehetősen jól működött a BL-ben, főleg az egyenes kieséses szakaszban, ebben az idényben azonban nehezebb lesz megismételni a korábbi sikereket. Hiába van tele a csapat bajnokokkal, és van óriási rutinja a nemzetközi kupasorozatokban, csapatként még jelen állapotában is erősebb a Manchester City, ráadásul ha valamiben, Real-verésben van is rutinja Pep Guardiolának. Csodát láttunk már tőlük - háromszor is - meglátjuk, folytatódik-e a Zidane-mágia a BL-ben.
picture

068_AA_15122019_1074089.jpg

Fotó: Eurosport

Nincs könnyű helyzetben az Atlético Madrid sem. Diego Simeone már tavaly belenyúlt a tutiba azzal, hogy a nyolcaddöntőben a Juventust kapta, most viszont még nehezebb feladat előtt áll. Azt a Liverpoolt kellene legyőznie a továbbjutáshoz, amely úton van egy történelmi szezon felé a Premier League-ben, nem mellesleg a BL címvédője is egyben. Néhány szezonnal korábban az Atlético Madrid ennek a Liverpoolnak is pokollá tette volna az életét, mostani állapotában azonban nem garantált, hogy képes erre, sőt.

Anglia

A 2018/19-es szezonban tarolt az angol foci a nemzetközi porondon. Az egy dolog, hogy mindkét kupasorozat döntőjében angol házicsatát rendeztek, de a BL-negyedöntős mezőny felét is a Premier League adta. Ezúttal különösen nagy bravúr lenne, ha négyből négyen továbbmennének, mivel rettentő nehéz ellenfeleket kaptak. Talán még a Tottenham Hotspur járt a legjobban a Gulácsi Pétert is foglalkoztató RB Leipziggel, de Julian Nagelsmann csapata is elég jó eséllyel várhatja a José Mourinhóval építkező londoniakat.
Papíron a Manchester City és a Liverpool is esélyesebb aktuális ellenfelénél, mégis bőven van miért tartania a párosítástól. BL-ben sosem könnyű a Real Madrid ellen játszani, különösen nem azóta, hogy Zidane átvette a csapat irányítását. Ne felejtsük el: 2016-ban és 2018-ban is úgy nyerte meg a sorozatot a Real, hogy voltak esélyesebb csapatok is. Ami pedig az Atlétit illeti: Simeone csapatai ellen mindig nehéz, fizikális meccsre kell készülni, ráadásul a csapatra jellemző harcmodorral igen ritkán találkozik a Liverpool.
picture

075_porzycki-chelseaf191210_npcJA.jpg

Fotó: Eurosport

Bárki jusson tovább ezekből a párosításokból, az nem lenne akkora meglepetés, mintha Frank Lampard ígéretesen induló, de rendkívül rutintalan Chelsea-je kiütné a Bayern Münchent. Hans-Dieter Flick edzői képességeiről ugyan csak minimális információval rendelkezünk, de a müncheniek tapasztalatának és játékosállományának ezzel a bizonytalan tényezővel együtt is elegendőnek kellene lennie a továbbjutáshoz. Főleg azok után, hogy a Bayern tökéletes mérleggel, 24-5-ös gólkülönbséggel zárta a sorozat csoportkörét.
A nyolcaddöntők párosításai:

Borussia Dortmund (német) - Paris Saint-Germain (francia)
Real Madrid (spanyol)-Manchester City (angol)
Atalanta (olasz)-Valencia (spanyol)
Atlético Madrid (spanyol)-Liverpool (angol)
Chelsea (angol)-Bayern München (német)
Olympique Lyon (francia)-Juventus (olasz)
Tottenham Hotspur (angol)-RB Leipzig (német)
Napoli (olasz)-FC Barcelona (spanyol)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés