Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A magyarok is jól járhatnak az új UEFA szabályokkal

Eurosport
Eurosport

Publikálva 10/12/2016 - 18:06 GMT+1

Nőtt az esélye annak, hogy magyar csapat európai sorozatban játsszon.

Fotó: Eurosport

Az UEFA új szabályokat vezetett be a 2018-21-es ciklusra vonatkozóan, ennek részleteit a honlapjukon tették közzé.

A mérkőzéskezdetek időpontjának megváltoztatása már korábban is felmerült ötlet szintjén, most hivatalosan is elfogadták, így 2018-tól kezdődően lesznek 19 órától is mérkőzésen a Bajnokok Ligájában - szám szerint kettő - míg a maradék hat találkozót a szokásos idősávban, 21 órától bonyolítják le. Az újítás célja, hogy több mérkőzést nézhessenek meg a szurkolók.
A szövetség másik fontos döntése, hogy a négy nagy európai bajnokságban - angol, spanyol, német, olasz - az első négy helyen végző csapat automatikusan a főtáblára jut, így a legerősebb sorozatok képviselőinek nem kell a selejtezőkhöz csatlakozniuk.
picture

Fotó: Eurosport

Ez a döntés nyilvánvalóan kedvező lesz a Serie A-nak, ahol eddig csak két csapat kvalifikálta magát automatikusan, a harmadiknak selejtezőt kellett játszani a főtábláért. Itt érdemes megjegyeznünk, hogy az olasz csapatoknak ez évek óta nem erőssége, utoljára a Milan fért a főtáblára 2013-ban a selejtezőből indulva. Azóta a Napoli (Athletic Bilbao), a Lazio (Bayer Leverkusen) és a Roma (Porto) sem tudta kvalifikálni magát, sőt a Milant megelőző két idényben is kizúgott az olasz csapat, mindkétszer az Udinese. Összességében természetesen mindegyik ország profitálhat ebből a változásból, a felkészülést és formaidőzítést mindenképpen megkönnyíti.
A selejtező lebonyolítása hasonló lesz a jelenlegi rendszerhez, annyi különbséggel - és a magyar csapatoknak innentől lehet érdekes a dolog -, hogy azok a klubok, amik kiesnek a BL-selejtezőből automatikusan kapnak még egy lehetőséget, hogy az Európa-ligába is kvalifikálják magukat. Így például nem eshet meg az, hogy az aktuális magyar bajnok már az első körben búcsúzik az európai álmoktól, "vigaszágon" még a kisebbik sorozat összejöhet.
picture

Fotó: Eurosport

Szintén erősíti a magyar csapatok esélyeit, hogy a válogatottak együtthatói a továbbiakban nem erősítik majd a klubok koefficienseit, mivel az indoklás szerint ez "igazságtalan előnybe hozta azokat a csapatokat, amik magasan rangsorolt országokban játszanak".
A koefficiensek számításánál az utolsó öt év eredményeit veszik majd figyelembe - így a múltbéli trófeákért nem kapnak extra pontokat -, hogy ezzel is hitelesebb képet adjanak az aktuális erőviszonyokról. A pénzügyi díjazásnál viszont tíz éves időszak alapján számolnak, és a múltbéli trófeák alapján is extra pontok járnak, vagyis itt jobban jutalmazzák majd azokat a klubokat, amelyek hozzájárultak a sorozat "brandjéhez és sikeréhez". Az alábbi táblázat segít eligazodni pontosan mennyit érnek a győzelmek.
Bajnokok Ligája Európa Liga KEK 
Utolsó öt év12 3 -
1992/93-tól 8 2 2
1992/93 előtt 4 1 1
Az UEFA arról is döntött, hogy a Bajnokok Ligája sorozat 50 millió euróval támogatja a kisebbik sorozatot, illetve további 10 millió eurót kapnak a selejtezősorozat lebonyolítására is.
Szigorodik a doppingvizsgálatok módja is, ezentúl legalább tíz évig fogják tárolni a mintákat, hogy a későbbi vizsgálati módszerekkel újra ellenőrizhessék azokat.
Az UEFA Végrehajtó Bizottsága elfogadta a 2018-ban induló, UEFA Nemzetek Ligája sorozat lebonyolításának feltételeit is. A Final Fourt 2019 június 5. és 9. között rendezik meg - valamelyik, a döntőben érdekelt országban. Ennek feltétele többek között, hogy az adott országban legyen két legalább 30 ezer fő befogadására alkalmas stadion 150 km-es távolságon belül. A pályázat 2017 decemberében indul és 2018 decemberében jelentik be a győztest.

részben via

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés