Vasárnap a Real Madrid hivatalosan is bejelentette, hogy hat éves szerződést kötött a világbajnokság egyik legjobb kapusával, Keylor Navasszal. Mindez elég érdekes fejlemény azok után, hogy az elmúlt két szezonban Jose Mourinhonak, majd Carlo Ancelottinak is gondot okozott annak eldöntése, hogy Iker Casillasszal, vagy Diego Lópezzel kezdődjön csapatának névsora. A portugál utóbb úgy nyilatkozott, az egyik legnagyobb hibája volt spanyolországi ténykedése során, hogy nem szerződtette le egyből Lópezt, csak miután a klub ikonja megsérült.
Sokáig a szaksajtó és a szurkolók is csak találgatták, mi lehet az ok. Többen azt gondolták, pusztán a portugál akarja megmutatni egyeduralmát, Raúl távozása után egy újabb kedvencbe köt bele azért, hogy bebizonyítsa, ő a főnök. Mourinho később visszaköltözött Londonba, ám ez nem azt jelentette, hogy Casillas is elfoglalhatta régi helyét: Ancelotti is López mellett tette le a voksát, legalábbis ami a bajnokságot illeti. Kollégájának maradt a kupa és a Bajnokok Ligája, ahol mindenki csodálatára - egészen a döntőig - nem érződött rajta a meccshiány. Lisszabonban viszont majdnem el is bukott a gárda a hibája miatt. Ezután következett a világbajnokság, a hollandok, majd a chileiek elleni rontások és a megvilágosodás, miért bízott a két szakember inkább másban. Nagyjából el is könyvelték, hogy Casillas vagy megbékél a kispaddal, vagy eligazol, mondjuk az Arsenalba.

Fotó: Eurosport

Serie A
Eriksen visszatért Olaszországba, ahol még akár el is tilthatják a játéktól
EGY ÓRÁJA
Pár napja azonban Ancelotti kijelentette, hogy Cardiffban, az Európai Szuperkupáért kiírt mérkőzésen ő fog védeni. Azt is gyorsan hozzátette, idén nem fog variálni, lesz egy első számú kapusa és kész. Casillas viszont nem sokáig gondolhatta úgy, hogy visszaszerezte helyét, hiszen szombaton a Manchester United elleni felkészülési mérkőzésen egy, néhányak szerint két gólban is benne volt, ráadásul nem sokkal később bejelentették, valóban érkezik Keylor Navas.
Cseberből vederbe
A háromszoros BL-győztes megnyert egy harcot, minden valószínűség szerint tovább marad a Realnál, mint López. Az azonban szinte garantált, hogy továbbra is a kispad jut neki. Keylor Navas 27 éves, a legjobb korban van. Ráadásul senkiért sem fizetnek ki tízmillió eurót, hogy utána ne védjen, és akkor még a hat évről szóló megállapodást nem is firtattuk. Az teljesen érthető, hogy hárman sokan vannak az egy helyre, valakinek mennie kell.

Fotó: Eurosport

A MARCA.com olvasói közül mintegy 21 ezren szavaztak, közel hatvan százalékuk szerint hiba eladni Lópezt. Az AS is érdeklődött, nála 53 százaléknyian gondolják úgy, hogy az új szerzeménynek kell védenie, és csak 18 (!), hogy Casillasnak. Ráadásul további anyagi vonzata is lenne/lesz a galíciai távozásának, hiszen még három évig szól a szerződése, amiből elvben kettőt ki kellene fizetnie az egyesületnek, ez hétmillió eurót jelent. Mindezt azzal lehetne eltüntetni, ha a Real ingyen elengedné. Kérője akad bőven, a hírek szerint a Monaco például elég közel állt a megszerzéséhez, ám végül nem sikerült vele megegyeznie.
Minden esetre a Real szurkolóinak el kell fogadniuk, (lassan) egy korszak lezárul. Nem is annyira az életkor jelent gondot Casillasnál, hiszen 33 évesen még egy kapus nem számít öregnek. Sokkal inkább a mögötte lévő 14 szezon, ráadásul nem csak Madridban, hanem a válogatottban is. A versenyhelyzet pedig néha nem jót, hanem rosszat tesz a kapusoknál. Be kéne látni, hogy ez a mostani szituáció egyáltalán nem ideális, és vagy abba kéne hagynia, vagy eligazolnia egy másik országba, ahogyan Raúl is megtette. Mert annyi, de annyi szenzációs bravúr után eljött az idő, amikor inkább csak hátráltatja a klubot, amely rengeteget köszönhet neki. A kérdés csak az, mindezt mikor, és ki fogja kimondani korábban: ő, vagy imádott együttese.
A védések számában és pontosságban van különbség 
Érdemes összehasonlítani Keylor Navas és Diego López legutóbbi bajnoki szezonban nyújtott teljesítményét. Megjegyezve, hogy más védelmek álltak a rendelkezésükre, a Squawka.com adatai szerint nincsen nagy eltérés a két kapus között. A spanyol kilenc perccel játszott kevesebbet (3240), és eggyel kevesebbszer vették be a kapuját (36). Kapott gól nélküli találkozók tekintetében az új igazolás nyert (17-16), amiben viszont jelentős különbség mutatkozik, az egyrészt a passzhatékonyság, ott López 74-47%-ban jobb, másrészt a meccseken bemutatott védések száma, amiben Navas 1,6-del jobb. Ráadásul azóta a világbajnokságon is bizonyított.
Keylor Navas compared to D. Lopez, M. Neuer, T. Courtois and G. Buffon last season -
— Squawka Football (@Squawka)
Labdarúgás
A 11 legfontosabb keddi átigazolási hír, amiről lemaradtál
4 ÓRÁJA
Tokyo 2020
Igazi csemege: Brazília-Spanyolország rangadó az olimpiai focidöntőben
5 ÓRÁJA