Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sébastien Haller nem kételkedett benne, hogy legyőzi a rákot, de a családját és a klubját sajnálta

Németh Dániel

Frissítve 16/02/2023 - 18:20 GMT+1

2022 nyarán Sébastien Haller 31 millió euróért cserébe a Borussia Dortmundhoz igazolt az Ajaxtól. Az elefántcsontparti támadó azonban nem örülhetett sokáig az új lehetőségnek, nem sokkal később ugyanis rákkal diagnosztizálták. A betegség legnehezebb pillanatairól, a gyógyulás folyamatáról és a történet tanulságairól a BBC-nek nyilatkozott a Dortmund játékosa.

"A családtagok fájdalma volt a legnehezebb" - Sébastien Haller a rákkal való küzdelemről

Tavaly nyáron az egyik edzés alatt rosszul érezte magát, ezt követően derült ki, hogy nagyobb a baj.

Sébastien Haller a West Hamnél nem vált be, a Hollandiába való visszatérés azonban kiválóan sült el, olyannyira, hogy tavaly nyáron 31 millió eurót fizetett érte a Dortmund az Ajaxnak. A németeknél meglehetősen nagy űrt kellett betöltenie, hiszen előtte két szezonon át Erling Haaland volt a csapat első számú gólfelelőse, ám alig töltött el két hetet a klubnál, amikor lesújtó hírt kapott az orvosoktól. Egészen pontosan hererákkal diagnosztizálták.
A 28 éves csatár a BBC-nek elmondta, a családjára való tekintettel erősnek kellett lennie, az orvosokkal folytatott beszélgetés pedig megnyugtatta a kilátásaival kapcsolatban. A történet (remélhetőleg) happy enddel zárult: a sikeres kezeléseket követően januárban már teljes értékű edzésmunkát végezhetett, február 4-én pedig – épp a rákbetegség világnapján – az első gólját is megszerezte a visszatérése óta.
„Az első napon nem is tudtam, hogy rákról van szó. Csak tumort említettek, én pedig nem vagyok orvos, nem teljesen voltam tisztában a jelentésével. Szóval rákérdeztem az orvosnál, rákról van-e szó, ő pedig igennel felelt. Természetesen egyből érzed, hogy valami nagyon komoly dologról van szó, és rengeteg minden változhat. Az urológus azonban segített, hogy ne féljek. Azt mondta, meg fogok gyógyulni, és én készpénznek vettem a szavait.”
Haller a diagnózist követően a feleségével beszélt először, aki épp a három gyerekükkel nyaralt. „Nem volt idő érzelmekre. Nála ott voltak a gyerekek, nekem pedig még más időpontjaim is voltak. Egyenesnek kellett lennem. ’Ülj le, kérlek, valami komoly dologról kell beszélnem.’ Gyorsnak kellett lennem, hogy fel tudja dolgozni. Ez sajnos együtt jár azzal, ha házasságban élsz valakivel. Mindent meg kell osztanod a másikkal. Nem hagyhatsz ki egyetlen problémarészletet sem.”
A nehezebb része persze csak ezt követően kezdődött, hiszen Hallernek két műtéten és a kemoterápiás kezelésen is át kellett esnie. Az interjúban elmondta, voltak nehéz pillanatok, ám számára a környezetében élők szenvedése volt a legrosszabb – annál is inkább, mivel velük gyakorlatilag senki sem foglalkozott. Haller egyébként nem bújt el a kezelések alatt, sőt, a közösségi oldalain rendszeresen beszámolt a folyamatról.
„A közösségi médiás képek elég jól visszaadtak engem. Valószínűleg más lett volna, ha csak ketten vagyunk a feleségemmel. A gyerekekkel együtt viszont nincs idő a negatív gondolatokra, mivel szükségük van rád. Nem számít, hogy mi történt, azt kell mutatnod nekik, hogy minden rendben. Természetesen voltak rossz pillanatok, azonban nem hinném, hogy ezek lettek volna a legnehezebb részek.”
„Érzelmi szempontból sem volt egyszerű, mivel én voltam beteg, és a figyelem nagy része rám irányult, nem a többiekre, a családtagjaimra, akik szintén szenvedtek. Senki sem foglalkozott velük, ami elég nagy probléma. Nekik is nagyon nehéz volt. Látták rajtam a változásokat – akár már az arcomon is. Ez volt a legnehezebb, ilyenkor jobban érzed a stresszt és az aggodalmat. Arra késztet, hogy óvatosan bánj a szavakkal és másképp viselkedjetek egymással.”
Haller a hír nyilvánosságra kerülését követően rengeteg támogatást kapott a labdarúgás különböző szegleteiből, többek között a korábbi edzője, Erik ten Hag is felhívta őt. Ezek mind nagyon jól estek a futballistának, aki egyetlen pillanatig sem kételkedett abban, hogy visszatérhet még a pályára. Külön érdekesség, hogy elmondása szerint borzasztóan sajnálta az új klubját, amely sok pénzt fizetett érte, és egy gólerős center hiányában nehéz helyzetbe került.
„Az járt a fejemben, hogy megvettek egy játékost, aki két hét után ki tudja milyen hosszú időre kidőlt a sorból. Micsoda pocsék üzlet. Természetesen szerettem volna visszatérni, hogy visszaadhassam a tőlük kapott támogatást. Ez nagyon fontos volt. Már azt megelőzően adtak valamit nekem, mielőtt azt viszonozhattam volna. Beteg voltam, ők pedig támogattak. De mindvégig tudtam, hogy meg fogom csinálni. A nagy része mentális volt, a második műtét megnehezítette, de mindvégig tudtam.”
Haller csapata a Bajnokok Ligájában a Chelsea-vel került szembe, amit le is győztek 1-0-ra hazai pályán. Az elefántcsontparti támadó maga is élt másfél évet Londonban, ám a West Hamnél töltött időre nem szívesen emlékszik vissza, mivel karrierjének ez volt az egyetlen periódusa, amikor gondjai voltak a kapu előtt. Pályafutásának ezt a részét ma már lezártnak tekinti, és úgy gondolja, nincs mit bizonyítania ezzel kapcsolatban.
„Nem mindenki van tisztában azzal, miért nem játszik jól egy játékos, de igazából senki sem foglalkozik ezzel. Amikor pályára lépsz, teljesítened kell. Korábban a West Hamnél nem sikerült a legjobb formámban játszanom, amiért nagy kár. Alakulhatott volna jobban is, de ez már a múlt. Amikor azokra a dolgokra összpontosítasz, amelyek nem működtek az életedben, az előtted álló pozitívumokkal szemben, akkor csak az idődet pazarolod. A BL-ben minden meccs különleges.”
Haller az interjú végére egy fontos üzenetet is tartogatott: az a tanácsa, hogy mindenki okuljon a történetéből, és menjen szűrésekre, hogy mielőbb kiderüljön, ha valami baj van. „Az a legfontosabb, hogy ne gondoljuk azt, ez csak másokkal történhet meg. Hét hónapja én is ilyen ember voltam. Jól éreztem magam, remek kondiban voltam. Aztán három hónap alatt meglehetősen nagyra nőtt a daganat. Szükség van a vizsgálatokra, nem szabad szégyenkezni.”
Nem csak önmagunkért, de a családtagjainkért és a barátainkért is tesszük. Rengeteg életet menthet meg.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés